Comunicat de presă DSVSA Prahova: Vă informăm că în perioada noiembrie – decembrie, in functie de conditiile meteorologice, în România şi implicit în judeţul Prahova, Autoritatea Naţională Santară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va demara campania de toamna de vaccinare antirabica aeriana a vulpilor pentru anul 2023, prin momeli vaccinale administrate aerian, in baza contractului incheiat de catre aceasta cu prestatorul de servicii, şi manual in jurul localitatilor/luciurilor de apa, de catre reprezentantii DSVSA Prahova si ai gestionarilor fondurilor de vanatoare.
Acţiunea de vaccinare orală a vulpilor, aeriană şi manuală, se desfăşoară în baza „Programului Strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbǎrii la vulpe in Romania” aprobat conform H.G. nr.55/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, având ca scop declararea Romaniei ca stat liber de rabie.
În judeţul Prahova în cele 43 de fonduri de vânătoare cu o suprafaţă totală de 4.002,1 km2 şi un efectiv de vulpi de 1998 capete, acţiunea de administrare aeriană a momelilor vaccinale se va desfăşura în perioada noiembrie – decembrie 2023, decolarea avioanelor având loc de pe aerodromurile desemnate de catre ANSVSA.
Pentru informarea corectă a populaţiei privind demararea acţiunii de vaccinare antirabica a vulpilor, atat aerian cat si manual, vor fi afişate materiale informative (afişe de atenţionare, afişe de informare/avertizare şi materiale informative cronologic), de către prestatorul de servicii, în diferite locuri publice cum ar fi: primărie, şcoală/grădiniţă, spital/dispensar, poştă, magazine, staţii de autobuz şi trasee turistice.
In data de 02.11.2023 la sediul DSVSA Prahova s-a procedat la instruirea reprezentantilor fondurilor de vanatoare privind:
-procedura de vaccinare antirabica aeriana si manuala a vulpilor;
-documentele ce trebuiesc incheiate, la momentul administrarii manuale;
-procedura privind actiunea de impuscare a vulpilor in scopul verificarii eficientei antirabice in fondurile de vanatoare din judetul Prahova, dupa 45 de zile de la finalizarea actiunii de vaccinare;
Pentru defăşurarea în condiţii corespunzătoare a acţiunii de vaccinare a vulpilor şi pentru a evita unele accidente ce pot să apară prin manipularea necorespunzătoare de către populaţie a momelilor vaccinale găsite accidental, D.S.V.S.A. Prahova a notificat şi informat privind demararea campaniei de vaccinare a vulpilor urmatoarele institutii:
-Instituţia Prefectului judeţului Prahova
-Consiliul Judeţean Prahova
- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
-Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova
-Direcţia de Sănătate Publică Prahova
-Direcţia Silvică Prahova
-Inspectoratul Şcolar al judeţului Prahova
-Garda de Mediu
-Agentia de Mediu
-Garda Forestiera Ploiesti
-104 UAT-uri