INTERVIU/ După contestații, Ioana Alexia, absolventă a Colegiului Național “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, a obținut la bac media 10: Clipa în care am văzut rezultatele finale m-a determinat să-mi zic: “În sfârșit, s-a făcut dreptate!”

04 Jul 2022 19:47
INTERVIU/ După contestații, Ioana Alexia, absolventă a Colegiului Național “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, a obținut la bac media 10: Clipa în care am văzut rezultatele finale m-a determinat să-mi zic: “În sfârșit, s-a făcut dreptate!”
Ioana-Alexia Enescu, de 18 ani, absolventă a Colegiului Național “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, unitate în care a făcut și gimnaziul, se numără printre elevii care au avut curajul să depună contestație la bacalaureat, deși fusese notată cu 9,90 la biologie. În urma recorectării lucrării, s-a dovedit că era de 10. Și la celelalte două materii a obținut tot nota 10. Ioana-Alexia, spune că este o persoană care, cel puțin din punct de vedere profesional, știe ceea ce-și dorește și ar face tot ce-i stă în putință pentru a ajunge acolo unde și-a propus. Admiră punctualitatea și competența, îi displac profund neimplicarea și delăsarea. Recunoaște, rușinată, că, de ceva timp, a uitat ce înseamnă să ai pasiuni, să faci unele lucruri din pură plăcere și nu pentru că așa trebuie. Are în plan ca vara aceasta să se regăsească și să-și reamintească cum se simte să fii relaxat și, parțial, fără griji.

1. Ce te-a determinat să depui contestație? Cum ai reactionat când ai vazut rezultatele inițiale? Ce sentimente te-au încercat când ai vazut rezultatele de astăzi?
Vazându-mi notele de la celelalte două discipline la care am susținut examenul de bacalaureat, acestea fiind 10 și 10, timp în care la biologie obținusem nota 9.90, am realizat cât de aproape mă aflam de media generală 10 și mi-am spus ca aș regreta dacă nu aș depunde contestație. Bineînțeles, înainte m-am consultatcu un profesor de biologie și, neștiind unde aș fi putut greși, mi-am zis că nu am absolut nimic de pierdut dacă depun contestație. În schimb, în cazul în care nu aș fi făcut acest lucru, aș fi rămas cu un regret imens. Totuși, rezultatele inițiale m-au bucurat enorm, începând să plâng în momentul în care le-am văzut, pentru că nu există fericire mai mare decât atunci când vezi că toată munca ta a fost răsplatită, că toate acele seri în care abia mai puteam rezista să citesc o pagină sau chiar și două rânduri, nu au fost pentru nimic. Clipa în care am văzut rezultatele finale m-a determinat să-mi zic: “ În sfârșit, s-a făcut dreptate!”, tocmai pentru că biologia a fost materia la care nu mă așteptam să-mi scadă, ci , mai degrabă, eram convinsă că la limba română se va întâmpla acest lucru. Vineri, întâi iulie 2022, a fost ziua în care bucuria mea și a familiei a atins cote maxime și sunt sigură că ne vom bucura de această realizare încă mult timp de acum încolo.

2. Cum te-ai pregătit pentru examen? Au fost și meditații? Cum ai stat la capitolul timp liber?
Mie îmi place să fiu o persoană sinceră și, tocmai de aceea, aleg să recunosc faptul că, pentru mine, pregătirea pentru examenul de bacalaureat a fost un lucru chinuitor. Având încă trei materii la care trebuia să învăț pentru admiterea la facultate, respectiv gramatică, economie și gândire critică, cele mai grele momente pentru mine au fost acelea în care trebuia să decid la ce materie să învăț mai întâi. Desigur, am făcut meditații și pentru examenul de bacalaureat, din când în când, dar m-am axat mai mult pe cele pentru examenul de admitere, întrucât acesta se situează la un cu totul alt nivel. Timpul meu liber a fost cumva limitat, însă am reușit să mă bucur într-o anumită măsură și de alte lucruri frumoase, în afară de rezultatele bune de la școală.

3.Ce rol au avut profesorii cu care te-ai pregătit?
Profesorii alături de care m-am pregătit au avut un rol semnificativ în cadrul acestui rezultat de la examenul de bacalaureat, atât domnii profesori de la clasă, cât și cei din particular. Am ales să lucrez puțin și în privat nu pentru că nu făceam destul la clasă, ci pentru că am vrut să cer și alte păreri, care, de fapt, s-au dovedit a fi asemanătoare cu cele de la clasă. De asemenea, a fost foarte important faptul că la școală am facut tot ce am avut nevoie pentru examen la timpul potrivit, iar în clasa a douăsprezecea doar am recapitulat sau, după caz, materia nouă s-a predat în timp util.

4. Ce rol a avut familia?
În același timp, familia a avut un rol extraordinar de important, întrucât am primit tot sprijinul de care aveam nevoie: moral, spiritual și, nu în ultimul rând, financiar. Le mulțumesc părinților mei pentru că m-au degrevat de multe sarcini, pentru că m-au înțeles si pentru că mi-au fost alături la orice pas.

5. Ce a însemnat pentru time pandemia? Școala online a fost benefică sau ți-a îngreunat pregătirea pentru examen?
Pentru mine pandemia a însemnat o pauză de la tot, o pauză în care am reușit să mă redescopăr și în care am avut ocazia să apreciez tot ceea ce puteam să fac înainte de instaurarea restricțiilor. Școala online nu mi-a îngreunat deloc activitatea, ci, din contră, mi-a salvat ceva timp. Totuși, mi-au lipsit acele zile la școală alături de colegi, mi-a fost foarte dor de atmosfera din clasă, de interacțiunea față-n-față. Ideea este că și în cadrul orelor online, cine dorea cu adevărat să fie atent și să învețe putea face acest lucru fără niciun fel de dificultate, în afara cazurilor în care conexiunea la internet era instabilă.

6. În liceu, ai participat și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Din păcate, în liceu nu am mai participat la olimpiade șiconcursuri, în primul rând, pentru că nu am mai vrut să mă stresez, și, în al doilea rand, pentru că nici nu am mai avut ocazia, din cauza pandemiei. În schimb, am avut oportunitatea să particip la acțiuni umanitare, unde am strâns la școală alimente pe care le-am organizat în cutii, urmând ca acestea săfie să fie trimise familiilor nevoiașe.

7. La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Îmi doresc să fiu admisă la Facultatea de Drept a Universității din București, pentru că întotdeauna mi-am dorit să lucrez în domeniul juridic, considerându-l unul divers, unde nu te plictisești niciodată. Sunt conștientă de faptul că este foarte dificil să reusești, întâi la examenul de admitere, apoi pe parcursul studiilor, dar sunt sigură că, pe cât de greu, pe atat de frumos este, iar sentimentul victoriei după un drum anevoios nu se poate compara cu nimic în lume.

8. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci înstrăinătate?
Niciodată nu mi-am imaginat viața în afara granițelor, mereum-am gândit că voi rămâne în România, pentru că sunt foartemulte lucruri de făcut și aici. Cred cu tărie că o generație de oameni determinați pot scăpa această țară de incompentență,conducând-o spre prosperitate. Noi, românii, avem inteligență din plin, trebuie doar să fie pusă în slujba unor intenții inovatoare, menite să schimbe ceva.

9. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori bacalaureatul?
Sfatul meu pentru elevii care vor da în anii următori bacalaureatul este să învețe din timp, să nu lase totul pe final, mai ales dacă vor o notă cât mai mare. Pe mine m-a ajutat foarte mult faptul că am învățat timp de patru ani, nu m-am bazat prea mult pe clasa a douăsprezecea, pentru că știam că, oricum, vor fi multe de făcut. Este foarte important ca totul să fie învățat la timpul său, chiar daca uneori e greu, iar elevii ar trebui să se ghideze după principiul "Muncesc acum pentru a-mi fi mai ușor mai târziu ".

10. Cum îți vei petrece vacanța de vară? Ți-ai făcut planuri?
Încă nu m-am gândit cum îmi voi petrece vacanța de vară, dat fiind faptul că examenul de admitere la Drept are loc spre sfârșitul lunii iulie. Dacă îmi voi dori să plec undeva, probabil mă voi organiza atunci, nu îmi doresc vreo locație extravagantă, ci, poate, doar ceva care să mă scoată din rutină. Însă, știu cu certitudine un lucru: îmi doresc o perioadă în care să mă odihnesc, să scap de toată oboseala acumulată.

Echipa prahova-news.ro o felicită pe Ioana-Alexia și îi urează succes în continuare!

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677