Alexandru Ghita, in varsta de 18 ani, absolvent al Colegiului National "Mihai Viteazul" din Ploiești, se află printre elevii prahoveni ce au obtinut media 10 la bacalaureat. A studiat in unitatea respectiva de invatamant inca din clasa a 5-a, la clasa de mate-info (clasele 5-8) si mate-info intensiv info (clasele 9-12). Spune ca este pasionat de sport, a jucat handbal de mic, iar pe langa sport ii place si sa se joace pe calculator. Considera ca se poate caracteriza ca o persoana desteapta, buna la suflet, cu care iti face placere sa petreci timpul, dar care este uneori naiva si prea ingaduitoare.
1. Cum ai reacționat în momentul în care ai văzut rezultatele la Bacalaureat? Te așteptai? Ți-ai propus să iei 10 pe linie?
Am fost foarte surprins in momentul in care am aflat nota, pot spune chiar ca am ramas socat. M-a sunat tatal meu sa ma intrebe daca am vazut ce nota am luat si sa imi spuna vestea cea mare, iar eu am intrat ulterior pe platforma sa verific daca este adevarat. A fost un moment extrem de emotionant si socant pentru mine, chiar daca tinteam sa ating aceasta nota si stiam ca la mate si la fizica am rezolvat de nota 10. Romana a fost surprinderea mea, deoarece aceasta materie este punctul meu slab.
2. Cum te-ai pregătit pentru examen? Au fost și meditații? Cum ai stat la capitolul timp liber?
Obiectivul meu principal pentru care m-am pregatit intens a fost preadmiterea la politehnica, in urma careia am fost admis la facultatea de automatica si calculatoare. Datorita acestui examen am fost pregatit mai mult decat suficient si pentru bacalaureat la matematica si fizica, ramanand doar sa mai invat la romana comentariile. Am facut pregatiri pentru toate cele 3 materii de bac, iar eu sustin ca m-au ajutat enorm in obtinerea rezultatelor fantastice. Spre surprinderea multora, eu pot spune ca am avut suficient de mult timp liber in care am iesit prin oras cu prietenii, in care m-am jucat pe calculator sau in care pur si simplu m-am odihnit.
3. Ce rol au avut profesorii cu care te-ai pregătit?
Atat profesorii de la pregatire cat si cei de la clasa au avut un rol enorm in atingerea acestor rezultate, acestia punand suflet si efort in tot ceea ce au facut si ajutandu-ne pe noi, elevii lor, sa atingem rezultate fantastice. La clasa mereu s-a lucrat la un nivel de olimpiada si acest lucru s-a putut observa in mediile de bac a tuturor copiilor din clasa, iar la pregatire profesorii ne-au ajutat sa aprofundam ce am invatat si sa ne dea de lucru pentru a ne ambitiona.
4. Ce rol a avut familia?
Familia a insemnat intotdeauna un sprijin enorm pentru mine, m-a sustinut in tot ceea ce am facut, m-a felicitat cand am adus rezultate, dar m-a si atentionat cand am gresit. In plus, un rol extrem de important a avut iubita mea, care m-a motivat pe parcursul intregului an sa invat si sa dau tot ceea ce este mai bun din mine, ajutandu-ma extrem de mult cu invatarea operelor la romana si recapitulatul materiei la matematica si fizica.
5. Ce a însemnat pentru tine pandemia? Școala online a fost benefică sau ți-a îngreunat pregătirea pentru examen?
Pandemia a reprezentat o mare scadere de nivel globala, care ne-a afectat pe toti. Initial am vazut-o ca pe o vacanta mult asteptata, dar ulterior ne-am dat seama ca este o mare tragedie. Scoala noastra a facut tot posibilul ca noi sa sustinem orele in online, dar si asa se putea observa clar ca nu dadea nimeni acelasi randament ca la scoala. Cu toate acestea, am revenit usor usor in clasa a 11-a si a 12-a si ne-am intrat inapoi in stilul normal de viata.
6. În liceu, ai participat și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Eu am fost olimpic national la matematica in clasele a 5-a ai a 7-a, iar in liceu am reusit doar premiul 1 pe judet in clasa a 9-a la matematica, iar la informatica mentiuni in clasele a 9-a si a 11-a. Mi-as fi dorit sa imi descopar si pasiunea pentru fizica mai devreme ca sa pot participa si la aceasta olimpiada, dar nu este timpul pierdut, o sa mai vina o multime de alte concursuri in viitor la care sper sa am rezultate la fel de bune ca cel de la bac.
7. La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Am fost deja admis prin examenul de preadmitere la Facultatea de Automatica si Calculatoare in cadrul Politehnicii Bucuresti, reusind sa intru pe locul 26 din 1000 de candidati. Mi-am dorit aceasta facultate deoarece ma pasioneaza informatica, fiind un domeniu de viitor in care imi doresc sa activez, iar politehnica este recunoscuta pentru studentii sai de top pe care ii formeaza.
8. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci înstrăinătate?
Eu imi doresc sa raman in tara si cu facultatea si cu viata pe care o sa o am mai departe, deoarece traim intr-o tare extrem de frumoasa pe care trebuie sa o apreciem si sa invatam sa o valorificam, nu sa o criticam mereu si sa fugim de ea. Sunt o gramada de optiuni in aceasta tara si sunt convins ca nivelul de trai de aici este extrem de ridicat fata de multe alte tari.
9. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori bacalaureatul?
Le recomand sa invete constant, moderat, dar sa se si distreze si sa isi acorde timp pentru relaxare. Cel mai important lucru este sa iti cunosti valorile, sa nu te descurajezi in fata acestui examen si sa il abordezi cu fruntea sus. Nu este un examen deloc greu, trebuie doar sa fii atent si sigur pe ceea ce stii.
10. Cum îți vei petrece vacanța de vară? Ți-ai făcut planuri?
In vara aceasta imi doresc sa ma relaxez, sa merg in vacante cu familia si cu prietenii si sa ma dezvolt pe mine insumi, avand extrem de mult timp liber pentru asta. Vreau sa practic mai mult sport pentru ca pe parcursul anului scolar pot spune sincer ca mi-a lipsit. Planurile sunt facute, acum sa inceapa distractia!
Echipa prahova-news.ro îl felicită pe Alexandru și îi urează succes în continuare!