Ana Rotărescu, în vârstă de 18 ani, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Ploiești, se poate lăuda cu media 10 la bac. Întrebată ce pasiuni are, Ana spune că îi place să citească în timpul liber, în special beletristică, să scrie poezii, să se relaxeze vizionând un film bun, și nu în ultimul rând să asculte muzică. Consideră că este ambițioasă, perseverentă și foarte curioasă, îi place să se documenteze despre lucrurile care i se par interesante, însă crede că trebuie să își îmbunătățească încrederea în capacitățile sale și să învețe să spună „nu” atunci când nu își dorește să facă un lucru.
1. Cum ai reacționat în momentul în care ai văzut rezultatele la Bacalaureat? Te așteptai? Ți-ai propus să iei 10 pe linie?
Sincer, am avut multe emoții pentru acest examen, având în vedere că a fost o perioadă dificilă și din cauza pandemiei am fost relaxați, însă consider că m-am descurcat foarte bine și mi-am dus la bun sfârșit obiectivul principal pentru acest an. În ceea ce privește tematica subiectelor, cele la lb. și lt. română au fost solicitante, dar un bun antrenament pe parcursul anului poate asigura o notă bună în cadrul examenului de bacalaureat. Subiectele de la matematică și logică au fost relativ ușoare, pentru nota maximă fiind necesară doar atenția. Nu mă așteptam să iau media 10, însă eram sigură că o să iau note bune.
2. Cum te-ai pregătit pentru examen? Au fost și meditații? Cum ai stat la capitolul timp liber?
Am învățat destul de mult pentru examen, gradual, de la începutul anului până acum, la final, și mi-a fost ușor să fac progrese, fiindcă mi-am însușit cunoștintele treptat, am avut timp să asimilez și să corectez ceea ce nu era fixat corect. Meditațiile nu au fost prea intense, la două dintre materii m-am pregătit singură acasă și în orele de curs de la liceu, iar timp liber am avut, nu la fel de mult comparativ cu ceilalți ani de liceu, însă îndeajuns de mult pentru odihnă și relaxare.
3. Ce rol au avut profesorii cu care te-ai pregătit?
Toți profesorii care m-au călăuzit pe acest drum au fost foarte importanți, un factor motivator extern, dar și un model pentru ceea ce urmează să devin eu, ca om.
4. Ce rol a avut familia?
În ceea ce privește rolul familiei, acesta a fost unul imens, am avut toată susținerea lor în planurile și deciziile pe care le-am luat în acest an dificil, și nu numai.
5. Ce a însemnat pentru tine pandemia? Școala online a fost benefică sau ți-a îngreunat pregătirea pentru examen?
Contextul pandemic a fost dificil, și aici cred că putem afirma toți, pentru că a fost o trecere de la o perioadă plină, în care mergeam frecvent la școală, la relaxarea de acasă, în mediul în care ne simțim cel mai bine. Cred că a fost un factor care mi-a influențat pregătirea pentru examene, întrucât am avut un comportament detașat față de cerințele școlare, însă anul acesta m-am concentrat asupra a ceea ce am avut de făcut și am reușit să trec peste etapa maturității.
6. În liceu, ai participat și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
În liceu am participat la Olimpiada de Psihologie, însă din cauza pandemiei nu am mai avut ocazia să particip și la alte concursuri.
7. La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Îmi doresc să intru la Facultatea de Psihologie, întrucât sunt fascinată de modul în care lucrează mintea umană, sunt o fire empatică și vreau să îi ajut pe oamenii din jurul meu.
8. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci înstrăinătate?
Pe viitor vreau să rămân în țară, să îmi valorific aici potențialul și să ajut la evoluția viitoarelor generații.
9. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori bacalaureatul?
Dacă ar fi să le dau un sfat celor care vor da examenul de bacalaureat, ar fi să învețe treptat materia, să se pregătească gradual, ca la final de an să nu fie sufocați de amplitudinea cunoștințelor pe care le au de asimilat.
10. Cum îți vei petrece vacanța de vară? Ți-ai făcut planuri?
După ce îmi voi da examenul de admitere la facultate, îmi doresc să vizitez diferite atracții turistice din România, întrucât consider că avem o țară frumoasă care trebuie să fie promovată și valorificată. Le urez succes viitorilor elevi la examenul de bacalaureat, muncă multă și antrenament, întrucât: „Învățătura trebuie să fie uneori un drum; întotdeauna un orizont.” (Nicolae Iorga)
Echipa prahova-news.ro o felicită pe Ana și îi urează succes în continuare!