INTERVIU Elevi de 10 la bac/ Diana, absolventa a Colegiului “I. L. Caragiale din Ploiesti: “Am invatat constant, fara sa ma epuizez in niciun fel”

27 Jun 2022 21:45
INTERVIU Elevi de 10 la bac/ Diana, absolventa a Colegiului “I. L. Caragiale din Ploiesti: “Am invatat constant, fara sa ma epuizez in niciun fel”
Printre elevii care au reușit să obțină media 10 la “examenul maturității” se numără și Diana Zamfir, în vârstă de 19 ani, absolventă a Colegiului Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești. Întrebată ce îi place cel mai mult să facă, Diana a spus o pasionează tot ceea ce este legat de cărți, de caligrafie și de fotografie, că iubește frumosul și că adoră să se înconjoare cu el. Deși este de părere că atât calitățile, cât și defectele stau în ochii privitorului și că nu și-ar putea permite să se încadreze de una singură în vreun tipar, Diana ne mărturisește că este o persoană într-o continuă căutare a sinelui, hotărâtă să accepte ceea ce nu poate fi schimbat și dornică să se perfecționeze.

​1. Cum ai reacționat în momentul în care ai văzut rezultatele la Bacalaureat? Te așteptai? Ți-ai propus să iei 10 pe linie?
Eram cu fratele meu, cu laptop-ul deschis în fața noastră, la un click distanță de “marele adevăr”. Când mi s-a oglindit în ochi 10-le triplat, după un țipăt zdravăn, a început faza de negare. Eu eram acea persoană? Unde era greșeala? Era ireal… de real! Nu mi-am propus să obțin această “excelență academică” . Voiam într-adevăr un rezultat bun, mi l-aș fi dorit enorm chiar, dar am ales să nu pun și mai multă presiune pe mine și să las lucrurile să se întâmple, pur și simplu, iar eu doar să muncesc!

​2.​Cum te-ai pregătit pentru examen? Au fost și meditații? Cum ai stat la capitolul timp liber?
Am învățat constant, fără să mă epuizez în niciun fel. Poate au existat și zile în care am preferat să mă uit la un film în loc să fac o temă căci simțeam nevoia să mă detașez, însă în momentul în care mă puneam la birou eram puternic concentrată. Nu conta neapărat cantitatea de informație pe care o acumulam, ci calitatea ei . Nu mă ridicam de pe scaun până când nu înțelegeam cu adevărat un exercițiu, în caz contrar nu mi-aș fi putut lua gândul de la respectiva problemă ce mi-a creat dificultate. Au existat și meditații la matematică și biologie în cadrul cărora m-am implicat cât de mult am putut deoarece nimeni nu te poate face să asimilezi cu forța anumite noțiuni. Timpul liber nu a fost atât de mult ca de obicei, dar am știut cum să îl dozez astfel încât să fac (aproape) tot ce vreau fără să mă simt sufocată de gândul că zilele trec rapid și se apropie examenul.

​3.​Ce rol au avut profesorii cu care te-ai pregătit?
Am avut deosebita oportunitate să am alături cadre didactice în adevăratul sens al cuvântului. Înainte de a fi profesori, erau oameni care ne cunoșteau temerile și care înțelegeau apăsarea de pe umerii noștri. Le mulțumesc că nu mi-au predat materia ci că mi-au povestit-o… sau cel puțin eu așa am simțit! Meritul este și al lor!

4. Ce rol a avut familia?
Familia este cea care m-a încurajat în momentele când se instala frica. Uneori mă consideram depășită de situație, dar prezența lor și iubirea necondiționată pe care mi-au transmis-o m-au reechilibrat. Persoanele dragi m-au susținut, mă susțin și sunt sigură că mă vor susține și mai departe, indiferent de eșecurile sau reușitele de care o să am parte!

5. Ce a însemnat pentru tine pandemia? Școala online a fost benefică sau ți-a îngreunat pregătirea pentru examen?
Pandemia mi-a adus un singur lucru bun în viață: mi-a oferit șansa să petrec timp doar eu cu mine și să descopăr o Diana care știam doar parțial că există. A contribuit astfel la dezvoltarea mea individuală, la cine sunt eu astăzi. Totuși, mi-a lipsit socializarea, iar dorul prietenilor și continua îngrijorare ca cineva să nu pățească ceva m-au acaparat pe deplin.
Din punct de vedere al școlii, mă aflu printre norocoșii care au înțeles mai multe din orele online decât din cele cu prezență fizică. Cu toate acestea, de la un punct încolo a devenit dificil chiar și pentru mine să mai îndur ecranul calculatorului ca singura punte între mine și profesori, respectiv colegi.

6. În liceu, ai participat și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Limba română a devenit încetul cu încetul materia mea preferată. Participam cu plăcere la fiecare oră și învățam cu drag, mai ales suplimentar.
Deși sunt pe profil real, matematică-informatică, am realizat că mă regăsesc mai mult în materiile ce se studiază la uman. Așa că m-am înscris la Olimpiada de Limba și Literatura Română. Aveam foarte multă încredere în mine, iar în toamna în care eram a 10-a am citit mult și am studiat cărți de critică literară. Am trecut peste etapa din cadrul școlii și urma cea pe județ. Dar, ironic, a venit pandemia și nu s-au mai susținut olimpiadele…nu s-a mai concretizat nimic și speranțele mele s-au tranformat într-un vis.


7. La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Una dintre cele mai mari dorințe ale mele este să fiu admisă la Facultate de Litere, București. Iar acum sunt mai aproape ca oricând. De ce? Pentru că nu mă văd să studiez altceva. Atât de simplu și de complex în același timp. Consider că fiecare ar trebui să își asculte inima, iar inima mea bate mai tare doar când mă imaginez în acea bibliotecă superbă, din acea clădire splendidă care îmi va găzdui sufletul în curând.

8. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci înstrăinătate?
Vreau să rămân în țară. Am vizitat atât de mult din teritoriul României, iar fiecare apus văzut mi-a încălzit ființa. Priveliștile sunt superbe și mereu descopăr ceva nou. Îmi provoacă trăiri puternice și meditez intens la cum aș putea fructifica frumusețea acestei țări. Doresc să se îndrepte în sfârșit pe drumul corect. Simt că fac parte din generația de oameni frumoși, deschiși și capabili ce pot aduce România la adevăratul său potențial.

9. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori bacalaureatul?
Persevernță, muncă și încredere în sine! Acestea sunt cele mai importante criterii pe care un elev trebuie să le atingă, în viziunea mea.
Procesul nu este greu. Ceea ce este cu adevărat dificil este să te păstrezi concentrat.

​10.​ Cum îți vei petrece vacanța de vară? Ți-ai făcut planuri?
Am de gând să călătoresc, să citesc și să îmi îmbogățesc cât mai mult bagajul emoțional și cel al experimențelor. Am căștigat unul dintre biletele de călătorie oferite de DiscoverEu și sunt atât de nerăbdătoare să descopăr Europa!


Echipa prahova-news.ro o felicită pe Diana și îi urează succes în continuare!

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677