Maria-Elisa Furnea, în vârstă de 18 ani, se numără printre elevii prahoveni care au reușit să obțină media 10 la bacalaureat. Este absolventă a Colegiului Național ,,Mihai Viteazul" Ploiești și șefă de promoție. Tânăra spune că este pasionată de chimie, de limba franceză și de tirul cu arcul. Îi place foarte mult să fac puzzle-uri și să sară de la înălțime.
1. Cum ai reacționat în momentul în care ai văzut rezultatele la Bacalaureat? Te așteptai? Ți-ai propus să iei 10 pe linie?
A fost un rezultat la care mă așteptam, dar au existat și emoții normale oricărui examen. M-am bucurat alături de părinții mei atunci când am văzut notele și am împărtășit rezultatul meu cu cei dragi care mă iubesc.
2. Cum te-ai pregătit pentru examen? Au fost și meditații? Cum ai stat la capitolul timp liber?
Pentru acest examen, am muncit foarte mult, pe tot parcursul celor patru ani de liceu pe care i-am terminat tot cu media 10. La capitolul timp liber, nu pot să spun că am excelat. Am studiat și în timpul vacanțelor fără excepții. De exemplu, în ultimii ani, nu am simțit vacanța de Paște ca fiind o vacanță, deoarece am participat la olimpiade naționale.
3. Ce rol au avut profesorii cu care te-ai pregătit?
Doamnelor și domnilor profesori vreau să le transmit pe această cale toată prețuirea mea pentru implicarea lor și modul în care ne-au pregătit de-a lungul întregului liceu. Am avut dascăli extraordinari, dedicați profesiei lor care mi-au devenit modele și prieteni, dintre care aș vrea să menționez pe doamna profesoară de matematică Maria Stoica, pe doamna profesoară de chimie Ioana Ghiță și nu în ultimul rând pe doamna dirigintă prof. de limba și literatura română Tatiana Gheorghe. Mi-aș dori să îi amintesc pe toți profesorii mei din timpul liceului, dar terminând un profil de științe ale naturii bilingv franceză, mi-am susținut bacalaureatul la limba și literatura română, matematică și chimie.
4. Ce rol a avut familia?
Mi-e greu să descriu în cuvinte rolul pe care l-a avut familia mea și orice aș spune, este puțin. Părinții și cei doi frați ai mei mi-au fost întotdeauna alături, iar sprijinul, sfaturile și iubirea lor necondiționată m-au ajutat să obțin cele mai bune rezultate.
5. Ce a însemnat pentru tine pandemia? Școala online a fost benefică sau ți-a îngreunat pregătirea pentru examen?
Pandemia m-a afectat în plan personal, tatăl meu fiind unul dintre medicii din ,,linia întâi" care a făcut o formă severă de covid, dar în același timp, m-a făcut mai puternică. Am învățat să privesc viața într-o lumină nouă, să mă bucur de lucrurile mici și să reconsider ceea ce este cel mai important pentru mine. În ceea ce privește școala online, ea nu a reprezentat pentru mine o problemă. Reducându-se timpul pe care l-aș fi alocat transportului către si dinspre școală, m-am putut dedica mai mult studiului și pasiunilor mele.
6. În liceu, ai participat și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Am participat la olimpiade naționale încă din clasa a VII-a, iar în timpul liceului m-am calificat de trei ori la Olimpiada Națională de Limba Franceză și o dată la Olimpiada Națională de Chimie. De asemenea, am participat la numeroase concursuri de traduceri si de scriere literară, unde am obținut premiul I. Premiul meu de suflet este cel de la concursul național de traduceri de benzi desenate, organizat de Institutul Francez la care am participat în clasa a XII-a. Aș vrea să îi transmit pe această cale mulțumirile mele doamnei profesoare de franceză Ioana Ghiță.
7. La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
În prezent, am fost admisă la Facultatea de Medicină si Farmacie din Rouen, Franța. Mă voi înscrie și în țară la Facultatea de Biologie, din cadrul Universității București. Îmi doresc să urmez o carieră în cercetare, prin care să pot găsi soluții la problemele cu care se confruntă omenirea în prezent.
8. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci înstrăinătate?
Cred că într-un viitor apropiat voi pleca în străinătate, dar îmi doresc ca, mai târziu, să mă întorc în România și să fac ceva frumos pentru țara mea.
9. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori bacalaureatul?
Dacă ar fi să spun ceva din ceea ce m-a ajutat pe mine, i-aș îndemna pe cei care vor da Bacalaureatul să fie consecvenți și să studieze într-un ritm constant pe tot parcursul anilor de liceu.
10. Cum îți vei petrece vacanța de vară? Ți-ai făcut planuri?
Momentan, mă bucur de rezultatele obținute. Vacanța de vară mi-o voi petrece alături de familie și cel mai probabil în august vom vizita Franța.
Echipa prahova-news.ro o felicită pe Maria- Elisa și îi urează succes în continuare!