INTERVIU Elevi de 10 la bac/ Mihai, absolvent al Colegiului “I. L. Caragiale” din Ploiești: “Cand am vazut rezultatele, am trait o varietate de sentimente, un amestec de fericire, emotie, implinire si mandrie”

28 Jun 2022 23:16
Mihai Dragomir, de 19 ani, absolvent al Colegiului Național „I. L. Caragiale” din Ploiești, este unul dintre elevii prahoveni cu media 10 la bacalaureat. În instituția respectivă de învățământ a studiat încă din clasa I. Tânarul are multe hobby-uri, precum desenul, mersul pe bicicletă sau biliardul, dar cele două mari pasiuni ale lui sunt astronomia și pianul, instrument pe care îl studiază cu drag de 12 ani. În tot acest timp, a susținut numeroase recitaluri în care a interpretat piesele unor compozitori renumiți, ca Liszt, Chopin, Bach, Mozart și Gershwin, printre mulți alții. Consideră că cel mai mare defect al lui este încăpățânarea de care poate da uneori dovadă. De asemenea, crede că orgoliul și ambiția îi pot fi defectuoase deseori. În schimb, calitățile care i-au fost apreciate cel mai des au fost, după părerea lui, capacitatea de a lucra sub presiune, abilitatea organizatorică și perseverența.

1. Cum ai reacționat în momentul în care ai văzut rezultatele la Bacalaureat? Te așteptai? Ți-ai propus să iei 10 pe linie?
Sincer, am trăit o varietate de sentimente, un amestec de fericire, emoție, împlinire și mândrie. Trebuie să recunosc că mă așteptam, oarecum, la acest rezultat. După probele de matematică și fizică m-am uitat pe bareme și am văzut că tot ce era de calculat îmi dăduse corect, iar ce trebuia demonstrat rezolvasem bine, cu toate că rezolvările mele erau diferite de cele propuse oficial. Total neașteptată a fost, însă, nota la limba și literatura română pentru că, deși mă consultasem în stânga și în dreapta și toată lumea mi-a spus că am lucrat bine, mă așteptam să mi se scadă pe la redactare, ortografie, sau altele asemănătoare. Nu mi-am propus niciodată să iau media 10 în acest examen, întrucât sunt ca și admis la facultatea pe care doresc să o urmez prin rezultatele de la concursuri și olimpiade. Am venit la probe fără stres, dorindu-mi să fac cât pot eu de bine.

2. Cum te-ai pregătit pentru examen? Au fost și meditații? Cum ai stat la capitolul timp liber?
Nu m-am pregătit mai mult decât orice copil care își dorește o notă bună, ba dimpotrivă. Problema mea a fost memorarea comentariilor pentru limba română, la matematică și la fizică m-am descurcat mereu. Pentru simulare trebuie să recunosc că nu m-am strofocat prea tare cu eseurile, am vrut să văd atunci ce mai am de reparat la restul subiectelor din proba respectivă. Prima oară le-am învățat pe toate pentru teza de pe semestrul al II-lea, apoi le-am repetat în ultimele zile dinaintea examenului. Am avut nevoie, desigur, de meditații, altfel aș fi lenevit și nu aș fi reușit să mă pregătesc. Așa, am fost constant „în priză” și nu am lăsat garda jos. După cum am spus mai devreme, fiind aproape admis la facultate nu am fost foarte stresat din pricina acestui examen, astfel că am avut foarte mult timp liber. Lunea am avut două pregătiri una după alta, dar acest sacrificiu a fost răsplătit, deoarece aveam doar două zile ocupate pe săptămână. Poate par nebun, dar am preferat această situație și nu m-am plâns de oboseală, gândindu-mă că sunt liber pentru restul săptămânii și mă pot odihni cât vreau.

3. Ce rol au avut profesorii cu care te-ai pregătit?
Rolul profesorilor îmi pare capital în pregătirea oricărui elev. Niciun copil nu se naște învățat și sunt conștient de asta, mai ales că profesorii nu sunt prezenți doar pentru a-și preda materia. Am avut profesori excepționali care, pe lângă instruirea mea teoretică, au avut grijă să mă sfătuiască în ceea ce privește rezolvarea cerințelor (de exemplu, pași de rezolvare la matematică sau redactarea riguroasă la fizică).

4. Ce rol a avut familia?
Familia a fost temelia care m-a susținut în afara orelor de curs. Părinții mei mi-au acordat libertatea de care am avut nevoie și nu am simțit niciodată că pun vreo presiune pe mine. Singura presiune pe care am avut-o a fost cea pusă de mine însumi, pentru că nu voiam să o dau în bară. Pe lângă familie, prietena mea, care mi-a fost și colegă de clasă, a fost cea care m-a înțeles, m-a ajutat și mi-a fost alături. Ne-am susținut reciproc în aceste momente definitorii pentru noi și acum rămâne să vedem ce ne rezervă viitorul.

5. Ce a însemnat pentru tine pandemia? Școala online a fost benefică sau ți-a îngreunat pregătirea pentru examen?
Nu mi-a fost greu să mă adaptez la sistemul on-line. Fac parte din generația care „s-a născut tastând”, cum îmi place mie să spun, astfel că eram deja familiar cu platformele utilizate. În schimb, pandemia ne-a luat tuturor celor din această promoție clasele a X-a și a XI-a, doi ani în care noi trebuia să ne facem amintiri, să legăm prietenii, să petrecem și să nu ne pese de nimic. Pentru noi, liceul se compune, cel puțin în ceea ce mă privește, din clasa a IX-a (care a fost o abureală, căci eram la început de drum) și din clasa a XII-a (care, pe lângă haosul cauzat de valul patru, omicron, post-pandemie etc., a fost un an de stres din cauza examenului și nu am avut timp de nimic altceva).

6. În liceu, ai participat și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Da, am participat la numeroase olimpiade și concursuriîn liceu. Sunt oarecum întristat că, deși acestea presupun o muncă titanică față de pregătirea pentru bacalaureat, olimpicii sunt foarte puțin promovați în comparație cu cei cu media 10 la BAC sau la Evaluarea Națională. Doar cei care ajung la fazele internaționale, sau cei de la materii considerate importante (matematică, informatică și cam atât) sunt oarecum mediatizați, deși ajung maxim să participe la câteva emisiuni televizate și câteva articole locale. Într-adevăr, am participat la multe olimpiade, dintre care niciuna nu este mediatizată la nivel local sau național. Premiile mele din ciclul liceal includ două medalii de bronz la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, o medalie de bronz la Olimpiada Națională de TIC (Tehnologia Informației și Calculatoare), premiul I la numeroase concursuri naționale de pian, alături de multe altele.

7. La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Îmi doresc să urmez cursurile Facultății de Fizică, în cadrul Universității din București. Fizica este materia mea preferată încă din clasa a VI-a (atunci încep copiii să studieze acest domeniu). Mereu am fost fascinat de fenomenele care ne descriu și de partea logică, rațională a acestora. Calculele care pentru alții poate par intimidante m-au motivat să învăț aparatele matematice necesare înainte ca ele să fie parcurse la școală, ceea ce mi-a facilitat munca depusă pentru obținerea rezultatelor menționate de mine. Am considerat și Universitatea Națională de Muzică din București, însă problema mea este că nu m-am pregătit în mod special pentru așa ceva, mai ales că nu am urmat un liceu dedicat muzicii.

8. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci înstrăinătate?
Nu știu ce îmi rezervă viitorul și nu îmi stă în fire să fac speculă cu privire la așa ceva. Dacă voi ivi oportunități benefice mie și celor apropiați mie în țară, voi rămâne cu siguranță. Dacă nu, bariera lingvistică nu va fi o problemă, întrucât posed certificate lingvistice pentru limbile engleză și germană.

9. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori bacalaureatul?
Pe scurt, să nu fie intimidați sau copleșiți de acest examen. Într-adevăr, este un examen al maturității și, pentru unele facultăți, media contribuie la admitere. Dar stresul, presiunea, îngrijorarea nu fac decât să pună o presiune inutilă pe copil, fiindu-i greu să se adune. Nu zic nici să facă ce am făcut eu și să îngrașe porcul în ajun, dar nu are rost să se streseze mai rău decât au făcut-o în clasa a VIII-a.

10. Cum îți vei petrece vacanța de vară? Ți-ai făcut planuri?
Încă nu mă relaxez, între 29 iunie și 3 iulie voi reprezenta, pentru ultima oară, lotul județean la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, tot la Suceava. Imediat ce mă întorc mă voi înscrie la facultate pe baza diplomelor de olimpic, apoi sunt liber ca pasărea cerului. Planuri multe încă nu am, voi pleca prin septembrie cu prietena mea în Sibiu și în Cluj, dar cam atât am stabilit deocamdată. Probabil voi merge o zi la mare, voi căuta locații în care să pot cânta la pian (pentru experiență și de plăcere mai mult), printre altele. Din nou, nu obișnuiesc să fac presupuneri legat de viitor, uneori puțină spontaneitate nu strică.

Echipa prahova-news.ro îl felicită pe Mihai și îi urează succes în continuare!

COMENTARII

64x64

Ciobanu Maria

Un copil de nota 10 din toate punctele de vedere Succes in continuare Mihai.

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677