MODERNIZAREA SPAȚIILOR DE LUCRU ALE POMPIERILOR PRAHOVENI CONTINUĂ PRIN LANSAREA PROIECTULUI
„CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE PRIN INSTALAREA DE PANOURI FOTOVOLTAICE LA DETAȘAMENTUL DE POMPIERI MIZIL”
La data de 31.01.2025, a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului „Creșterea eficienței energetice prin instalarea de panouri fotovoltaice la Detașamentul de Pompieri Mizil”, cod SMIS 315982, finanțat prin Fondul pentru Modernizare. Proiectul este implementat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova, în calitate de Beneficiar, împreună cu Ministerul Energiei, în calitate de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru Modernizare.
Valoarea totală a proiectului este de 449.573,12 lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 449.573,12 lei.
Fondul pentru Modernizare („FM”) este un instrument nou de finanțare ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european, prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde. Finanțat din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare urmărește să sprijine zece țări din UE cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică, modernizându-le sectorul energetic și sistemele energetice în sens mai larg, sporind eficiența energetică și facilitând o tranziție echitabilă.
Obiectivul general al proiectului de investiție propus vizează creșterea sustenabilității energetice și reducerea impactului asupra mediului prin implementarea unui sistem de panouri fotovoltaice, care să contribuie la producerea energiei regenerabile necesare pentru acoperirea consumului propriu și reducerea costurilor operaționale, facilitând astfel obiectivele politicii europene de tranziție către o economie verde și eficientă energetic.
Sistemul de panouri fotovoltaice va fi amplasat pe sol în incinta Detașamentului de Pompieri Mizil din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
I. Realizarea unei centrale electrice fotovoltaice (CEF) cu o putere maximă de vârf de 69,1 kWp;
II. Racordarea CEF de 69,1 kWp la rețeaua de distribuție;
III. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Rezultatul preconizat vizează instalarea unui sistem de conversie a energiei solare în energie electrică cu panouri fotovoltaice amplasat pe sol, care va contribui la extinderea capacității de producție a energiei electrice utilizând surse regenerabile de tip solar, respectiv la reducerea emisiilor de carbon.
Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între data intrării în vigoare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1001 de stabilire a unor norme detaliate de aplicare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea Fondului pentru modernizare, respectiv data de 30 iulie 2020 și data procesului verbal de recepție a punerii în funcțiune a investiției, în conformitate cu graficul de activități, dar nu mai târziu de data de 31.12.2026.
Informații suplimentare despre proiect se pot obține de la col. Muscalu Alexandru – Manager proiect, e-mail: alexandru.muscalu@isuprahova.ro.
Compartimentul Informare și Relații Publice