Astăzi este ziua președintelui României. Klaus Werner Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie de sași transilvăneni.
Potrivit www.presidency.ro, Iohannis "a copilărit pe străzile vechi, din apropierea Centrului istoric, într-o comunitate diversă, acolo unde aveau să regăsească mereu calmul și ordinea. După școala germană, a urmat Liceul "Samuel von Brukenthal", unde avea să devină, peste ani, profesor de fizică, coleg cu foștii săi dascăli. În 1978, Klaus Iohannis a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universității "Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca și, începând cu anul 1983, și-a început meseria de dascăl predând la mai multe școli din împrejurimile Sibiului. Cinci ani mai târziu a ajuns să predea la liceul pe care îl absolvise și s-a titularizat aici, împlinindu-și visul din adolescență de a se afla de cealaltă parte a catedrei. Chiar dacă părinții și sora sa au luat hotărârea de a emigra în anii ’90, în contextul migrației unei mari părți a comunității sașilor transilvăneni, Klaus Iohannis a ales să rămână în Sibiu. Klaus Iohannis este căsătorit cu Carmen, profesoară de engleză la Sibiu. Ei s-au cunoscut în timpul studenției și s-au căsătorit în 1989. Președintele Iohannis vorbește fluent limbile germană și engleză.
Începând cu anul 1990, a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), care a însemnat ucenicia în privința implicării în problemele unei comunități. Ulterior, a devenit președintele acestei organizații, la conducerea căreia s-a aflat timp de peste un deceniu. La finalul anilor ‘90, după 15 ani ca dascăl, Klaus Iohannis a fost numit în conducerea învățământului local din Sibiu, perioadă importantă pentru conturarea profilului său public.
În anul 2000, fără prea multe pregătiri, a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului datorită bunei sale reputații. În ciuda multor previziuni, în luna iunie a aceluiași an a fost ales primar al Sibiului cu peste 70% din voturi. A fost una dintre cele mai răsunătoare victorii din alegerile locale din România acelui an, iar prin scorurile cu care a fost ulterior reales a devenit un adevărat model de lider local. Klaus Iohannis a continuat să reprezinte prima opțiune a sibienilor la toate alegerile care au urmat, câștigând patru mandate de primar, până în 2014, când a fost ales în funcția de Președinte al României.
În cel de-al doilea mandat al său la primărie, Sibiul a devenit, în 2007, "Capitală Europeană a Culturii", alături de Luxemburg, fiind primul oraș dintr-o țară nemembră a Uniunii Europene care primește acest titlu înainte ca țara să fie admisă oficial în UE. Sibiul reprezintă, pentru Klaus Iohannis, un univers la scară mică, este oglinda a ceea ce își dorește pentru România fiindcă Sibiu este, în primul rând, un oraș cunoscut la nivel european, curat, prosper și atractiv. Este exemplul viu și dovada clară că se poate. Când a plecat din fruntea primăriei Sibiu, Klaus Iohannis a lăsat un oraș cu un șomaj aproape inexistent, cu investiții masive, în care cultura este la ea acasă, un centru turistic recunoscut la nivel european și mai ales un oraș cu perspective de creștere în inima României.
Klaus Iohannis a pășit în "politica mare" în 2009, când a fost desemnat candidat pentru funcția de Prim-ministru de către o largă coaliție parlamentară. Deși această șansă nu s-a concretizat, figura sa a ajuns și mai cunoscută, iar el a devenit o speranță pentru cei care vroiau o Românie altfel. Ales de patru ori de sibieni și beneficiind de o mare încredere publică, a decis să se înscrie în Partidul Național Liberal (PNL) în februarie 2013, iar ulterior a fost ales prim-vicepreședinte al partidului. Cum avea să spună mai târziu, modul de acțiune liberal l-a apropiat firesc de PNL. Un an mai târziu, a primit 95% din voturile delegaților la Congres pentru funcția de președinte al partidului, fiind desemnat apoi candidat pentru funcția de Președinte al României. În lunile care au urmat, a fost unul dintre artizanii creării prin fuziune a celui mai mare partid de centru-dreapta de după 1989. Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României cu 54,43% din voturi. A depus jurământul în fața Parlamentului pe 21 decembrie 2014. "
Sursa foto> http://www.presidency.ro