Anual, în data de 26 iunie, românii sărbătoresc Ziua Drapelului Național, simbol al unității și egalității, precum și al verticalității poporului nostru.
Pentru al treilea an consecutiv, în orașul Comarnic, locul unde a fost arborat pentru prima oară în istorie Tricolorul României așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost organizat - în weekend-ul premergător sărbătorii naționale – „Festivalul Drapelului”, un eveniment cultural dedicat valorilor românești, folclorului național, muzicii și, bineînțeles, Tricolorului.
Două zile de spectacol, 21 și 22 Iunie 2024, au adus laolaltă artiști consacrați și îndrăgiți, precum și tinere talente locale, pe scena amplasată pe stadionul CSO din Comarnic. Vineri au susținut recitaluri Nico, Paul Stângă, Baradache Band sau DJ Pău și invitații săi, dar și tineri artiști din localitate, precum chitariștii Clubului Copiilor „Martha Bibescu” sau dansatorii Ansamblului „Floricica”.
Sâmbătă, 22 iunie, pe scenă au urcat Florin Grigore, Nicole Cherry, Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii, Ansamblul „Brâu Muntenesc”, Ilie Caraș, formația „Boema Band” și trupa „Poison” din Băicoi, precum și artiști locali: Natalia Bulei, Giulia Moacă, Daria Moraru, Gabriel Piciorea sau micii dansatori ai Asociației Centrul Cultural Comarnic.
Seara a fost încheiată prin proiecția meciului România-Belgia, din cadrul Campionatului European de Fotbal, pe un ecran amplasat chiar pe scena Festivalului, la care au participat sute de spectatori microbiști din Comarnic și împrejurimi. Tot atunci, cerul a fost luminat de un spectaculos foc de artificii oferit de sponsorul principal al manifestării: Mari Vila, ca mod de celebrare a importanței festivităților.
Momentul cel mai important al evenimentului a fost, însă, ceremonia de sfințire și arborare a drapelului României, moment de mare însemnătate pentru români și comărniceni, realizat la 185 de ani distanță de la prima arborare a tricolorului țării, de către prof. Alexandre Vaillant, chiar pe muntele Pleșuva din Comarnic. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți, iar la arborare au luat parte oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și zeci de localnici.
La ceremonie au participat și elevii Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, care au oferit solemnitate și respect acestui important moment, iar după arborare spectatorii au fost încântați cu un fabulos foc de artificii de zi, care cu îmbrăcat zona de spectacol în culorile Tricolorului României.
„Festivalul Drapelului”, singurul festival din România dedicat drapelului național, ajuns a cea de-a treia ediție anul acesta, este un eveniment inițiat și susținut financiar în mare parte de antreprenorul Marin Mândrilă, președinte al grupului de firme Mari Vila și locuitor al orașului nostru, și organizat de Primăria Comarnic, dedicat Tricolorului, iubitorilor de istorie, cultură și tradiție românească!
Alina Bunghez