La Uzina Mecanică Plopeni se va produce în curând muniție cu efect perforant termobarică, capabilă să distrugă vehicule blindate. Ce a spus Ministrul Economiei, după o vizita aici – VIDEO/FOTO

29 Apr 2022 17:00
Ministrul Economiei, Florin Spătaru și-a continuat, astăzi, vizita în județul Prahova la Electromecanica Ploiești și la Uzina Mecanică Plopeni. La cel de-al doilea obiectiv a fost prezentat proiectul prin care în curând va fi produs la UM Plopeni un nou tip de muniție.

„Am participat, astăzi, la Uzina Mecanică Plopeni, la testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Acestă etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea, la nivel industrial, a munițiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, la CN ROMARM SA” , a spus ministrul Spătaru.



”Proiectul se referă la muniția perforant termobarică de calibrul 73 mm. Este un proiect care a demarat în anul 2019, în cadrul Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din Agenţia pentru tehnică şi tehnologii militare şi, cu ocazia unei finanţări şi a unei competiţii a Minsterului Cercetării, am avut ocazia să facem transfer tehnologic pe parcursului anului 2020-2022. În această etapă, ne aflăm în faza finală de omologare a produsului şi transferul către fabricaţia de serie la Romarm. Muniţia are deosebite avantaje şi are caracter de noutate pe plan mondial, fiind pentru prima oară când se combină efectul termobaric cu efectul perforant, maximizând astfel efectul distructiv împotriva blindatelor, în special, şi împotriva altor ţinte întâlnite în mediul urban. Muniţia a fost optimizată şi creată special pentru a răspunde nevoilor actuale în mediul operaţional şi este o armă redutabilă cu o capacitate de foc mult sporită faţă de muniţiile cunoscute până acum”, a spus căpitanul Ovidiu Iorga, şeful laboratorului Muniţie şi explozivi al Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei pentru tehnică şi tehnologii militare din MApN

Bugetul alocat pentru proiectul respectiv a fost de aproximativ două milioane de lei pentru partea de cercetare, pentru realizarea lotului prototip industrial și testarea acestuia. Ministrul Economiei a adăugat că proiectul asigura creșterea capacității și competitivității economice:

”La Plopeni, a fost testat un produs de importanță strategică și cu un potențial de piață ridicat. La momentul actual, munițiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configurația propusă a se vor realiza în cadrul proiectului neaflându-se la această dată, în fabricaţie de serie sau pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume.”

Lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniție cu efect combinat de schije și suflu, având capacitatea de a perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate. Muniția a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, in cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricație în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanțat de către UEFISCDI și ROMARM SA.



”Termenul general de armă termobarică se referă la orice material energetic care generează la explozie cantități foarte mari de energie și este optimizat pentru pentru a reduce efectul e suflu. Aceasta denumire de efect termobaric se referă la o gamă foarte largă de muniție. Vă asigur că nu există o asemănare între muniția noastră și munițiile pe care le vedeți la televizor pentru distrugeri pe suprafețe mari. Este o muniție foarte precisă , fiind capabilă să distrugă ținte militatare, în special vehicule blindate și alți inamici acoperiți în zone de clădiri, fiind capabilă să penetreze foarte bine aceste ținte și explodează în interior asigurând neutralizarea oricăror pericole de natură militară.”, a precizat Ovidiu Iorga, şeful laboratorului Muniţie şi explozivi al Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei pentru tehnică şi tehnologii militare din MApN.

Uzina Mecanică Plopeni are atribuit de la Ministerul Economiei, de la bugetul de stat, pentru anul 2022, peste 6,5 milioane de lei, bani ce urmează să fie investiți pentru asimilarea și fabricarea unei game diversificate de muniție de artilerie, în scopul satisfacerii necesităților forțelor Sistemului Național de Apărare și ale beneficiarilor externi.



”La Uzina Mecanică Plopeni avem o situație destul dificilă și financiar. Din câte știu de la conducerea companiei au reușit și și-au securizat un împrumut, urmând ca după aceea să vedem care sunt pașii necesari pentru a aduce această companie în stadiu de profit”, a spus Florin Spătaru, ministrul economiei.

Dacă înainte Uzina Mecanică Plopeni avea peste 22.000 de angajați, în prezent mai are doar 300. Si asta după ce aproximativ 50 de pensioari au fost reangajați pentru producția noului tip de muniție. Totodată, conducerea companiei a anunțat că va mai face 100 de angajări.



COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677