Lucrări de Gustav Klimt aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, expuse în premieră la Sibiu

17 Nov 2023 11:24
Lucrări de Gustav Klimt aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, expuse în premieră  la Sibiu
În perioada 24-26 noiembrie 2023, Muzeul Național Brukenthal va expune în premieră două lucrări semnate Gustav Klimt – ,,Primăvara” și ,,Vara”, alături de pictura ,,Carol I” de Theodor Aman. Vernisajul are loc pe 24 noiembrie, la ora 16:00!
Cele trei lucrări aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș au fost restaurate în laboratorul Muzeului Național Brukenthal, o premieră în domeniu pentru România.
Potrivit reprezentanților Muzeului Național Peleș, unul dintre cele mai importante ansambluri decorative ale lui Gustav Klimt, realizate între anii 1884 – 1885, se află în Sala de Teatru a Castelului Peleș. Comandă a regelui Carol I, ctitorului reședinței regale de la Sinaia, ansamblul decorativ intitulat „Muze, măști, alegorii, embleme” este revelator pentru talentul părintelui Secesiunii vieneze. Deși tributare academismului târziu de nuanță simbolistă, lucrările anunță spiritul novator al picturii lui Klimt.
„A fost o onoare să avem la Sibiu, în custodie, două lucrări în ulei realizate de Gustav Klimt, iar Laboratorul de restaurare al Muzeului Național Brukenthal să restaureze aceste piese importante din Muzeul Național Peleș, singura instituție de la noi care adăpostește câteva lucrări semnate de artistul și decoratorul austriac Gustav Klimt. De la Muzeul Național Peleș ne-au venit la Sibiu două lucrări: ,,Primăvara” și ,,Vara”. Lucrările sunt clasate în categoria Tezaur și, conform legislației în vigoare, trebuie restaurate de restauratori cu titlul de expert într-un laborator atestat de Ministerul Culturii. În acest sens, menționez faptul că toți cei cinci restauratori pictură au titlul de expert, iar Laboratorul Muzeului Național Brukenthal este atestat încă din 2011. Cu acordul managerului Muzeului Național Peleș, Dr. Narcis Dorin Ion, cele trei lucrări vor fi prezenate publicului la Muzeul Național Brukenthal, iar alături de aceste lucrări vor fi și explicații cu privire la munca de restaurare. Am considerat că este o șansă pentru sibieni și vizitatori să observe aceste lucrări și etapele procesului de restaurare într-o expoziție”, a declarat managerul Muzeului National Bruckenthal, Dr. Alexandru Chituță.
„În anul 2023, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Brukenthal au lansat un parteneriat pentru restaurarea unor lucrări de tezaur din colecția regală de pictură de la Sinaia. Unul dintre primele portrete ale regelui Carol I, după urcarea pe tronul României, a fost realizat în anul 1868 de marele pictor național Theodor Aman. Lucrarea, portret de aparat al domnitorului ce provenea din dinastia de Hohenzollern, îl arată pe tânărul suveran la începutul domniei, în uniformă militară, având în mâna dreaptă ruloul cu decretul de promulgare a tinerei Constituții a României. Lucrare emblematică pentru seria de portrete regale, cea a lui Aman constituie singurul portet realizat de un mare pictor român. Păstrată în depozitele Muzeului Național Peleș timp de decenii, într-o stare de conservare precară, anul acesta lucrarea lui Aman va reveni la viață”, a subliniat managerul Muzeului Național Peleș, dr. Narcis Dorin Ion.
Echipa de restauratori pictură a Muzeului Național Brukenthal este alcătuită din Ioan Muntean, Cristina Fău, Andrei Popa, Ilie Mitrea și Celestina Albișor, iar proiectul a fost realizat cu finanțarea Ministerului Culturii.
După prezentarea acestora la Sibiu, picturile vor fi transportate la Muzeul Național Peleș, unde vor fi montate în Sala de Teatru a Castelului Peleș.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677