Ludovic Orban, primul premier desemnat care consultă societatea civilă È‹nainte de È‹nvestitură

24 Oct 2019 10:21
Comunicat de presa PNL: Odată cu premierul desemnat, Ludovic Orban, am avut parte și de o premieră È‹n politica românească. Ludovic Orban a devenit primul premier care s-a întâlnit, È‹nainte de votul de È‹nvestitură, cu reprezentanții Băncii Naționale, ai societății civile, ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai patronatelor și ai sindicatelor. Liderul PNL a dorit să identifice, împreună cu cei vizați, soluții la problemele societății și să pună bazele viitoarei colaborări. În 30 de ani de democrație niciun alt premier desemnat nu a mai făcut așa ceva.

Una din preocupările lui Ludovic Orban a fost să afle de la cei mai informați situația economică reală, după trei ani de zile în care guvernele PSD au ridicat risipa la rang de politică de stat. Astfel, prima vizită pe care a făcut-o Ludovic Orban a fost la Banca Națională a României pentru o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu. Din declarațiile părților a reieșit că au discutat despre situația economică și evaluările care există la nivelul BNR pe acest subiect. ​
"PNL a fost într-o comunicare și într-o colaborare constantă cu guvernatorul BNR și, în general, cu echipa de experți de la nivelul Băncii Naționale a României", a declarat Orban după întrevederea cu Isărescu.
Premierul desemnat are în vedere și o relație strânsă cu mediul academic. Ludovic Orban s-a È‹ntâlnit și a discutat cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și cu vicepreședintele instituției, Victor Voicu, despre o posibilă colaborare între viitorul Executiv și Academia Română privind buna guvernare în mai multe domenii cheie.

"În cadrul acestei È‹ntrevederi s-a discutat despre posibilitatea unei colaborări instituționale a viitorului Guvern cu Academia Română, un for academic care poate sprijini cu expertiză și experiență acțiunea guvernamentală È‹n mai multe domenii cheie", a fost mesajul liderului PNL la finalul întâlnirii.

Soluții pentru mediul de afaceri
O atenție deosebită a fost acordată mediului de afaceri. Premierul desemnat s-a întâlnit cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, pentru a evalua împreună situația economică și pentru un schimb de opinii legate de așteptările mediului de afaceri de la viitorul Guvern. Potrivit datelor prezentate de CCIR, deși sunt peste 650.000 de societăți cu capital românesc 100%, acestea realizează o cifră de afaceri de 156 miliarde euro, prin comparație cu cele circa 35.000 de companii cu capital străin 100% care însumează o cifră de afaceri de 116 miliarde euro. S-au analizat mai multe posibilități de sprijinire a mediului de afaceri și de sprijinire a capitalului autohton fără o discriminare a companiilor străine. Astfel, președintele PNL a vorbit despre facilitarea accesului pentru societățile comerciale românești la lucrările și serviciile cu finanțare publică, consultanță și asistență tehnică pentru accesul companiilor la surse private de capitalizare, eliminarea barierelor administrative de pe piața muncii și încurajarea angajărilor în economia private.
Premierul desemnat s-a întâlnit și cu reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, condus de Florin Jianu. Aceștia au prezentat câteva dintre propunerile lor, între care o legislație stabilă, susținerea diferitelor programe pentru IMM-uri, simplificarea accesului la fonduri europene pentru întreprinderile mici și mijlocii.​
"De asemenea, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii mi-a formulat o propunere la care deja mă gândisem, să am un soi de consiliu consultativ, care să fie format din reprezentanții mediului de afaceri și mediului academic", a explicat Ludovic Orban.

Investiție în educație
Educația este o altă prioritate a premierului desemnat, care a încercat să identifice soluțiile pe baza discuțiilor cu specialiștii în domeniu. Obiectivul PNL, anunțat de Ludovic Orban, la finalul întâlnirii cu rectoratele: "Să tindem spre alocarea a 6% din PIB (n.r. Ministerului Educației), că peste noapte nu se poate crește atât de mult, de la un an - la altul. Cu siguranță vom crește sumele pentru educație". În cadrul discuției cu universitățile, premierul desemnat a abordat mai multe subiecte, cum ar fi: "Posibilitatea de a utiliza resursele financiare care le rămân universităților " soldurile. Dezvoltarea cercetării la nivelul universităților, stabilirea alocărilor în funcție de un cost diferențiat per/student, care să fie calculat în funcție de tipul de universitate.
"Am discutat cu conducerea ASE, care și-a arătat disponibilitatea de a participa la analize, la studii de impact, la prognoze economice având foarte multe capabilități pe zona economică", a mai spus Orban.
Premierul desemnat Ludovic Orban s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții societății civile și ai sindicatelor. "Paleta de probleme abordată a fost foarte largă: de la probleme din domeniul fiscal la probleme din domeniul energiei până la probleme legate de mediu, de funcționarea sistemului de asistență socială și probleme legate de educație și sănătate", a explicat Ludovic Orban.
Liderul liberal a spus că PNL se va consulta cu societatea civilă înainte de luarea deciziilor în actul de guvernare.
PNL va asigura transparența actului de guvernare și va respecta legea dialogului social, care presupune obligativitatea unor consultări cu partenerii sociali la nivelul guvernului dar și la nivelul fiecărui minister care urmează să ia decizii. ( Articol susținut de PNL!)

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677