Comunicat de presa Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova: Conform bazei de date ANPIS, la acest moment, la nivel național, 2.188 de familii au în îngrijire 4.404 gemeni ori tripleți și vor beneficia, pe perioada suprapunerii, de majorarea cu 50% din indemnizația cuvenită, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea, după publicarea în Monitorul Oficial nr.865/19.09.2023 a normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 modificată și completată de OUG 164/2022.
Indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți, care vor fi transmise către beneficiari în luna noiembrie 2023, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie. Este de menționat faptul că, părinții care sunt în plată la acest moment, nu trebuie să depună altă cerere, pentru că majorările vor fi operate din oficiu la nivelul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială.
Totodată, prin apariția normelor metodologice sunt reglementate și situațiile în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani, astfel ca indemnizația pentru creșterea copilului încadrat in grad de handicap, cu vârsta cuprinsă între 3 - 7 ani, art. 31 din ordonanță, se acordă persoanelor îndreptățite pentru fiecare copil aflat în această situație și se cumulează cu indemnizația sau, după caz, cu stimulentul de inserție prevăzute la art. 2, respectiv art. 7 din ordonanța de urgență, după caz, fie pentru aceeaşi persoană îndreptăţită, fie pentru fiecare persoană îndreptăţită.
Dacă ambii părinţi îndeplinesc cerinţele de acordare a concediului pentru creşterea copilului, prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, acesta se acordă astfel încât cel puţin 2 luni de concediu pentru creşterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept. În situaţia în care părintele nu solicită acordarea concediului pentru creşterea copilului pentru cel puţin 2 luni, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia. Prevederile nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau dacă acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. În cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera acest drept, perioada de 3 luni prevăzută anterior se majorează cu câte 2 luni pentru fiecare copil, începând cu al doilea.
Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.
Director Executiv
TOBOC NARCIS IOAN