Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) solicită insistent Ministerului Sănătății (MS) și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să retragă proiectul de modificare a Contractului-cadru afișat joia trecută și să își onoreze atribuțiile în domeniul sănătății publice.
*În ciuda prevederilor legislative și a obligațiilor morale ale celor două instituții, SNMF constată în fiecare an că de fapt medicii de familie (și alți medici din sistem) sunt cei care slujesc interesul pacienților lor și sunt avocații și consilierii asiguraților în fața tentativelor și uneori chiar a abuzurilor CNAS sau a caselor locale de asigurări.
Pacienții sunt mințiți că au dreptul la "orice decide medicul". În realitate, medicul este încorsetat în practica sa de restricții economice, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relațiile firești medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări.
Avem pacienți cu patologie multiplă, care pot primi de la toți medicii la un loc, maxim 7 medicamente pentru bolile cronice. Nu pe o rețetă, ci pe toate rețetele la un loc! Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) să-și asume și să informeze asigurații plătitori despre aceste restricții pe care le impune ?* se arata intr-un comunicat de presa
* Rețeaua națională de cabinete de medicina familiei, mai ales în rural, va fi profund dezechilibrată. Medicilor de familie le va fi afectată de această dată atât stabilitatea cabinetelor, cât și modalitatea de exercitare a profesiei, devenind servitorii unor interese care nu țin de profesia medicală. SNMF acuză cele două instituții de promovarea unei legislații care favorizează interesele unor societăți comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului și mulțumirea acționarilor. Pacienții devin strict surse de venit, sunt atrași prin tehnici agresive de marketing și stimularea fricii în fața bolii, pentru a cere și consuma cât mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societăți comerciale "medicale" nu s-a mai putut baza în contextul crizei financiare doar pe abonamente și pe serviciile retail, astfel încât au început în urmă cu câțiva ani să încheie contracte cu casele de asigurări pentru a folosi și bugetul FNUASS* este adaugat in acelasi comunicat de presa
Medicii de familie vor decide foarte curând ce măsuri de protest vor adopta, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eșua. Proiectul de modificare a Contractului-cadru este o Hotărâre a Guvernului, elaborată de CNAS și MS.