Movila funerara din epoca bronzului, excavata de arheologi la Stoenesti

08 Apr 2022 09:13
Arheologii au facut recent cercetari in zona localitatii Stoenesti din Prahova, unde a fost descoperit un nou tumul. Cercetătorul Științific gradul I, dr. Alin Frînculeasa, angajat al Muzeului Județean de Istorie Prahova ne oferă mai multe detalii:

“Pentru a salva un monument funerar preistoric, în ultima parte a lunii martie și începutul lunii aprilie ale anului 2022, un colectiv format din Alin Frînculeasa, Octav Negrea și Claudia Dumitrescu din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova a realizat cercetări arheologice preventive pe raza localității Stoenești, comuna Ariceștii Rahtivani (jud. Prahova). De ajutor a fost și participarea la cercetări și a colegei arheolog Ana Ilie din cadrul Complexului Muzeal Național „Curtea Domnească” din Târgoviște.
A fost excavat un tumul care datează de la începutul epocii bronzului (cca 3000-2500 î.Hr.). Tumulul, care este o movilă contruită din pământ, avea înălțimea de 1,2 m și diametrul de 35 m. În centrul acestuia, într-o groapă de formă dreptunghiulară care avea dimensiunile de 2×1,10 m și adâncimea de 0,65 m, fusese depus un individ adult de sex masculin. Atribuit comunităților umane Yamnaya, individul a fost înmormântat conform ritualului specific acelei epoci, respectiv așezat pe spate, cu picioarele îndoite de la genunchi, ridicate, ulterior căzute spre lateral spre sud. Brațele erau așezate pe bazin. În apropierea craniului fusese depus ocru roșu, iar sub defunct au fost descoperite urmele unei împletituri vegetale, pe care acesta fusese depus.
Acest tumul face parte dintr-o serie numeroasă (peste 350) de astfel de movile funerare care îmbogățesc și relevează prin amplitudine orizontul plat al Câmpiei Ploieștiului, dispuse în localitățile Ariceștii Rahtivani, Ploiești, Blejoi, Păulești, Băicoi, Stoenești, Nedelea, Târgșoru Vechi, Târgșoru Nou, Strejnicu, Florești, Călinești, Măgureni. Muzeul din Ploiești a cercetat în ultimii ani peste 30 de tumuli oferind o imagine credibilă asupra acestor comunități umane care au trăit aici acum mai bine de cinci milenii.
Instituția muzeală din Ploiești a dezvoltat o metodologie de cercetat astfel de monumente funerare, și în același timp a devenit depozitara celui mai important lot de artefacte descoperite în astfel de morminte pe teritoriul România. Piese precum ceramică, podoabe din argint, cupru, os, cochilii scoici, arme din bronz/cupru, piatră și silex, indică măiestria meșterilor, încărcătura simbolică, prezența unor elite locale sau transregionale. De asemenea, marchează contacte și interacțiune între populații aflate la mare distanță, din Caucaz (Rusia), traversând nordul Mării Negre (Ucraina), Dunărea de Jos (Moldova, România, Bulgaria, Serbia), până în Câmpia Maghiară (Ungaria).
Acest patrimoniu inestimabil a putut fi văzut în expozițiile temporare sau permanente ale instituției muzeale din Ploiești, dar și din țară sau străinătate.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677