Joi, 19 martie a.c., în jurul orei 16.59, e
Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Șerban Cantacuzino" a desfășurat aseara o misiune de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit ISU PH, muniția a constat într-o grenadă defensivă, fiind găsită în gospodăria unui cetățean situată pe strada Avram Iancu din localitatea Vălenii de Munte. Specialiștii pirotehnicieni au asanat o suprafață de teren de aproximativ 500 metri pătrați și au acționat pentru identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță, aceasta urmând a fi distrus la o dată ulterioară.
ISU Prahova va reaminteste ca:
La găsirea unor obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniție neexplodată (proiectile, bombe aruncător, bombe aviație, mine, grenade, cartușe infanterie), cetățenii au următoarele obligații:
a) să anunțe de urgență organele de poliție, autoritățile administrației publice locale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Prahova la telefon 112;
b) să nu miște de pe loc munițiile descoperite neexplodate;
c) să nu introducă în clădiri, încăperi sau locuințe muniții descoperite neexplodate;
d) să nu desfacă sau să predea la agenții economici specializați muniții neexplodate pentru valorificarea ca deșeuri metalice;
e) să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
f) să nu lovească, să taie sau să demonteze munițiile neexplodate;
g) să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor neexplodate sau să le introducă în foc;
h) să nu se joace cu muniții descoperite neexplodate;
i) să respecte regulile și măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniții neexplodate;
j) persoana care a găsit muniție neexplodată va asigura supravegherea obiectului de la o distanță de minim 50 m și va interzice accesul altor persoane în zonă până la sosirea Poliției sau reprezentanților I.S.U. Prahova.
Vă avertizăm că nesocotirea acestor reguli poate duce la rănirea gravă sau chiar la moartea celor implicați.
Acțiunile și măsurile de prevenire, precum și asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată, se organizează și se desfășoară în scopul apărării vieții și al asigurării protecției populației, bunurilor materiale, valorilor culturale și mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.
Cu o zi in urma o grenadă defensivă a fost găsită într-un service auto situat pe strada Cubului, din municipiul Ploiești.
Sursa foto cu caracter ilustrativ: http://www.romania-actualitati.ro