Astăzi, într-un context internațional special, când locuitorii Terrei se luptă cu pandemia de coronavirus, se cuvine să marcăm a 50-a aniversare a Zilei Pământului. Este ocazia de a trage încă un semnal de alarmă asupra problemelor de mediu ale planetei: distrugerea ecosistemelor, poluarea aerului, a apelor și a solului, dispariția a mii de specii de plante și animale, inclusiv epuizarea resurselor naturale.
Tema din acest an pentru ZIUA PĂMÂNTULUI este ACȚIUNEA CLIMATICĂ. Schimbările climatice amenință flora și fauna, precum și tot mai multe situri naturale.
În anul 1970, pe 22 aprilie, 20.000.000 de oameni au manifestat pe străzile New York-ului împotriva poluării industriale. Acest eveniment a însemnat și începutul mișcării ecologiste moderne și este recunoscut drept cea mai importantă luare de poziție a locuitorilor planetei, referitoare la sănătatea Pământului.
Ulterior, în anul 2016, Națiunile Unite au ales Ziua Pământului drept ziua în care intra în vigoare acordul istoric de la Paris, referitor la schimbările climatice. Acest acord pledează pentru reducerea creșterii temperaturilor prognozate de 4,5 grade Celsius la 3 grade Celsius, ceea ce ar reduce și impactul asupra naturii. Dar o menținere a creșterii temperaturilor cu doar 2 grade Celsius ar putea proteja și speciile sălbatice.
Trebuie avute în vedere cele mai pesimiste scenarii privind condițiile climatice, conform cărora țara noastră s-ar îndrepta spre un climat arid, uscat, cu temperaturi în continuă creștere, fapt ce nu ar mai permite vegetației, vieții, în general, să se dezvolte și să supraviețuiască.
În prezent, activitatea industrială s-a redus semnificativ din cauza indisponibilității muncitorilor, iar planeta noastră respiră din nou. Asta nu poate decât să ne dea de găndit nouă, locuitorilor Terrei, spre a ne concentra acțiunile pentru a reduce, pe toate căile, schimbările climatice.
sursa APM Prahova
foto ilustrativ http://www.pachamamaromania.ro/