25 mai a fost declarată Ziua Copiilor Dispăruți. Potrivit Poliției Române, la data de 1 ianuarie 2017, se aflau în evidență 313 minori dispăruți, dintre care 110 nu sunt la prima dispariție, având multiple plecări voluntare.
În urma activităților desfășurate de polițiști, la data de 31 martie 2017, rămăseseră în evidență 271 de minori dispăruți.
Majoritatea cazurilor rămase în lucru sunt mai vechi de 10 ani, când activitatea de căutare nu se realiza în mod unitar.
Dispariția unui copil în condiții alarmante impune, cu necesitate, acțiuni rapide, profesioniste și eficiente ale poliției, în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă și cu toți factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame.
Astfel, în urma activităților desfășurate de polițiști, au existat situații în care polițiștii au reușit găsirea persoanelor după 24 de ani de la dispariție, unele dintre aceste fiind găsite pe teritoriul altor state (Italia, Austria, Turcia, Spania).
Pentru depistarea lor, polițiștii au folosit toate tehnicile de investigații disponibile, inclusiv îmbătrânirea facială digitală, în cazurile în care a fost posibil.
Îmbătrânirea facială digitală se aplică în cauzele disparițiilor de minori ori în cazul celor care se sustrag urmăririi penale, urmărindu-se anticipativ evoluția în timp a fizionomiei acestora și creând astfel posibilitatea depistării și identificării lor.
Importanța acestei activități se reflectă, în primul rând, în faptul că readuce și menține în atenție cazul, ținând seama de faptul că primele verificări și investigații s-au făcut cu mult timp în urmă, la data sesizării dispariției celui în cauză.
Îmbătrânirea facială digitală se realizează pe baza fotografiilor de referință atât ale părinților biologici ai celui dispărut, cât și ale fraților ori bunicilor acestuia. Pentru aceasta se utilizează un catalog electronic ce cuprinde elemente faciale digitale de referință.
În România, singurul artist criminalist certificat I.A.I. ,,Asociația Internațională a Identificărilor" este un polițist.
Astfel, la sediul I.G.P.R., în prezența polițiștilor, a avut loc regăsirea dintre o mamă și fiul său, dispărut în urmă cu 18 ani. Venită din Italia, mama a mărturisit în fața celor prezenți, că nu a încetat niciodată să spere că-și va regăsi fiul și-și va reuni familia.
La sediul I.G.P.R., a avut loc regăsirea dintre o tânără dispărută în urmă cu 20 de ani și familia sa. "Nu speram că este posibil să-mi întâlnesc familia! Sunt fericită și vă mulțumesc pentru tot ajutorul dat!" au fost cuvintele femeii adresate polițiștilor în momentul în care și-a revăzut tatăl și sora.
În localitatea Tândava, județul Giurgiu, la sediul unui Centru pilot de incluziune socială, în prezența polițiștilor, a avut loc regăsirea dintre o mamă și fiul său, dispărut în urmă cu 24 ani.
foto: Poliția Română