Peste 3000 de copii prahoveni au părinții plecați în străinătate/ Ce spune directorul Școlii Măgurele despre această situație și ce proiecte sunt derulate pentru copiii respectivi

26 May 2023 21:28
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), la sfârșitul lunii septembrie 2022, în România erau peste 74.000 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, peste 53.000 de copii provin din familii în care un părinte este plecat.

Una dintre cele mai îngrijorătoare astfel de statistici se regăsește în județele din regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman), acolo unde, în 2022, erau peste 10.000 de copii cu părinți care muncesc în străinătate. 2.000 de copii aveau ambii părinți în țări străine, peste 7.000 aveau un părinte plecat, iar 1.300 provin din familii monoparentale în care părintele se află peste hotare.

Județul Prahova ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește numărul de copii rămași singuri acasă, cu peste 3074 de copii care se regăsesc într-una din cele trei situații, fiind depășit doar de județele din regiunea de nord a țării precum Suceava (6804), Botoșani (5716), Iași (4822), Neamț (3670) și Vaslui (3078).

“Copiii au nevoie să fie ascultați, să poată vorbi cu cineva despre ce îi macină și neliniștește. Aceștia susțin că participarea la activitățile derulate în cadrul proiectului reprezintă o soluție la problemele cu care se confruntă și o modalitate de a comunica mai ușor cu părinții și colegii.
Neîncrederea în sine, furia, rușinea, tristețea, sunt sentimente frecvente care duc la absenteism, abandon școlar, dezinteres față de școală și la situații de bullying. Problemele acestor copii sunt diverse, cum mulți dintre ei nu discută cu nimeni, nici măcar cu părinții, orice intervenție din partea cuiva specializat, psiholog sau consilier este binevenită, a declarat Claudia Iliescu, director Școala Gimnazială Măgurele și consilier educație parentală în cadrul acestui proiect.

Fundația Didactica subliniază impactul psihologic și social pe care despărțirea de părinți, chiar și temporară, îl are asupra copiilor și scoate în evidență necesitatea derulării de programe și proiecte educative și de consiliere, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți și tutori. „Absența unuia dintre părinți afectează copiii atât din punct de vedere emoțional, social - nu doar din perspectiva integrării în societate, ci și al accesului la o serie de servicii de bază - , cât și educativ, dat fiind faptul că există riscuri foarte mari de a se ajunge în situații de abandon școlar, excludere socială, incapacitate de adaptare și, în final, la neputința de a se descurca în viață, probleme care-i vizează nu doar pe aceștia, ci și pe întreaga societate”, susține Andreea Ciortea, managerul unui proiect destinat copiilor ai căror părinți au plecat peste hotare, „EduFit – Servicii integrate pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate”, proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman.

Prin proiect le sunt oferite copiilor servicii educaționale și de consiliere vocațională și psihologică, iar părinților, consiliere și educație parentală, precum și îndrumări privind aspectele de luat în considerare atunci când iau decizia de a pleca și a-și lăsa copiii în grija altor persoane. „Este foarte important să înțelegem că avem nevoie de o colaborare și o simbioză perfectă între toate instituțiile statului și specialiștii implicați în protecția copilului. Familia este în sine o instituție, dar care, în astfel de situații, are nevoie de susținerea comunității, a societății”, adaugă Andreea Ciortea.

Activități educative, sportive, de consiliere vocațională, derulate în localitățile din județul Prahova pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

În județul Prahova, sunt desfășurate și activități dedicate părinților și tutorilor, cum ar fi activități de educație parentală și de consiliere, dar și de informare și conștientizare cu privire la aspectele legale și psiho-emoționale de avut în vedere în momentul în care aceștia decid să plece în străinătate, respectiv au în grijă un copil aflat în această situație. „Prin intermediul campaniei de informare Singur acasă în siguranță vrem să ne asigurăm că părinții care iau decizia de a pleca să muncească în străinătate îndeplinesc procedura legală obligatorie de delegare a autorității părintești și că le asigură, astfel, copiilor un reprezentant legal. Este important să înțeleagă care sunt implicațiile psiho-emoționale pe care absența lor din viața copilului le presupun, cum trebuie să relaționeze cu aceștia pe perioada separării, dar și că sportul poate fi un excelent instrument în educarea și dezvoltarea lor. Tocmai pentru că acești copii pot și trebuie să fie susținuți din punct de vedere psiho-social, educativ. Ne dorim să prevenim și să reducem fenomenul de părăsire timpurie a școlii, crescând, pe termen mediu și lung, șansele acestor copii de inserție pe piața muncii”, adaugă Andreea Ciortea.

Prin intermediul acestui proiect au fost gândite activități fizice și recreative pentru copii, de socializare, comunicare, de a-i învăța cum să învețe, consiliere vocațională, toate având în centru sportul și metoda finlandeză de predare. Aceasta presupune crearea de parcursuri educaționale personalizate pentru fiecare copil, ateliere și activități extracurriculare și outdoor centrate pe copil, pe asigurarea stării de bine și dezvoltarea spiritului de comunitate.

Până acum, de acest proiect au beneficiat peste 200 de copii din localitățile Măgurele, Teișani, Gura Vitioarei, Dîrvari, Cocorăștii Colț, Cerașu din Județul Prahova și Ștefănești, Mihăești, Lerești, Pojorâta și Pitești din Județul Argeș.
www.edu-fit.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677