Ploieșteni cu care ne mândrim: prof. ADELA DUMITRU

14 Jan 2022 09:32
Ploieșteni cu care ne mândrim:  prof. ADELA DUMITRU
În cadrul proiectului ”Ploieșteni cu care ne mândrim”, Primăria Ploiești ne prezintă un nou episod: prof. ADELA DUMITRU.
Este profesorul-artist care ,,antrenează” creativitatea și sensibilitatea prin artă muzicală a mii și mii de elevi, profesorul care ,,modelează” voci și care iubește într-atât lucrul cu copiii încât nu-și imaginează o altă profesie altfel decât în mijlocul lor.
Absolventă a Facultății de Muzică din București, Adela Dumitru a intrat în învățământ în urmă cu aproape 25 de ani, debutând ca profesor la Urlați, chiar în școala în care a pășit,pentru întâia dată, ca elevă de clasa întâi. A urmat, în continuare, să predea la școlile din Valea Călugărească, Bucov și Pleașa, iar de 16 ani este profesor de educație muzicală la Colegiul Național ,,I.L. Caragiale” și profesor de canto-muzică tradițional-românească la Colegiul de Artă ,,Carmen Sylva” din Ploiești.
Lucrul cu copiii și, implicit, cu vocile lor, dăruirea și sensibilitatea cu care îi îndrumă au făcut-o pe Adela Dumitru a fi una dintre cele mai iubite profesoare.
Dacă la colegiul ,,I.L.Caragiale” coordonează și îndrumă grupul vocal ,,Cununița Muntenească” și corul ,,Liceenii”, la Colegiul de Artă Carmen Sylva modelează cu multă pasiune și dăruire vocile elevilor iubitori de folclor autentic, elevi cu care nu ezită să participe, an de an, la diverse concursuri muzicale importante, unde elevii săi urcă pe cele mai înalte trepte ale podiumului.
Pe lângă calitatea de dascăl, Adela Dumitru este și un artist liber-profesionist binecunoscut, bucurând cu vocea sa inconfundabilă miile de oameni care o urmăresc și o aplaudă în spectacolele în care este invitată.
Pandemia, prin măsurile de izolare impuse, a ținut-o oarecum departe de copii. Dar pasiunea și dorința de a dezvolta în elevii săi calități pe care ea însăși le-a descoperit au condus-o la crearea unui grup vocal - folcloric restrâns, format din 12 fete, grup pe care l-a denumit, sugestiv, ,,Mândrele de la Ploiești”. Au debutat sub acest nume în ziua în care noi, românii, sărbătorim Drăgaica/Sânzienele, pe 24 iunie 2021. Ele cântă muzică tradițional-românească autentică dar și cântece populare create de îndrăgita lor profesoară, costumele populare pe care le poartă sunt autentice , iar stilul de interpretare este unul inedit, folosindu-se de diverse pseudo-instrumente sau de instrumente de percuție neacordabile, astfel că, nu de puține ori, auditoriul a rămas plăcut surprins văzând cum cele 13 Mândre cântă acompaniindu-se fie de linguri de lemn sau de inox, pahare, foi de copt, tigăi sau chiar pietre.
La ceas de sărbătoare, când noi, românii, marcăm diferite momente importante ale istoriei noastre, Adela Dumitru nu ezită să îmbrace costumul popular autentic, să încalțe opincile și șosetele de lână sau pantofii negri cu baretă, specifice portului nostru tradițional și să meargă, astfel îmbrăcată, în fața elevilor pentru a-și desfășura orele. Spectacolele pe care le desfășoară cu elevii nu reprezintă numai o bucurie pentru bunici, părinți, profesori, ci și o adevărată școală de regie, astfel încât originalitatea cu care acestea sunt puse în scenă au consacrat-o definitiv, ea devenind un nume emblematic în orașul nostru.
În timpul liber crează muzică și versuri, citește, plantează flori și îi place să petreacă timp cu familia în mijlocul căreia își găsește, adesea, sursa de inspitație pentru cântecele sale.
,,Chiar dacă m-am născut la Urlați, un oraș înconjurat de vii și dealuri, un oraș încărcat de istorie și poezie, simt că ACASĂ este PLOIEȘTI. Iubesc din tot sufletul meu orașul Ploiești și-s tare mândră că fac parte din această comunitate căreia simt că îi aparțin cu toată ființa mea!”

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677