PMP solicită anularea ordinului care interzice prefecților să comunice

26 Mar 2020 10:44
Din data de 21 martie 2020, prefecților li s-a interzis să comunice orice informații referitoare la criza generată de pandemie și situația specifică la nivelul județelor țării. Printr-o adresă parafată de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Sorescu, li s-a transmis Instituțiilor Prefectului că orice comunicare pe subiecte privitoare la pandemie și criză se face doar de la nivel central, prin Grupul dc Comunicare Strategică. Este o mare eroare!

În situații de urgență, în situații de criză, comunicarea operativă este necesară și esențială interesului public. OUG nr. 57 din 3 iulie 2019, privind Codul administrativ, prevede că "Prefectul asigură conducerea comitetelor județene pentru situații de urgență." În ce privește atribuțiile sale în această calitate, ordonanța indică explicit faptul că prefectul "acționează pentru menținerea climatului de pace socială și a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituționale și sociale, acordând o atenție constantă prevenirii tensiunilor sociale". De asemenea, "dispune, în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență, măsurile care se impun pentru prevenirea și gestionarea acestora".

Iar OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență definește "situațiile de urgență" ca fiind "evenimente excepționale, cu caracter nonmilitar, care amenință viața sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse specializate și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate".

Totodată, actul normativ menționat stipulează că "managementul situației de urgență reprezintă ansamblul activităților desfășurate și procedurilor utilizate de factorii de decizie, instituțiile și serviciile publice abilitate pentru identificarea și monitorizarea surselor de risc, evaluarea informațiilor și analiza situației, elaborarea de prognoze, stabilirea variantelor de acțiune și implementarea acestora în scopul restabilirii situației de normalitate".

Aplicați întocmai prevederile legale! Atenție, Comitetul național pentru situații de urgență are între atribuțiile principale și "coordonarea informării opiniei publice privind managementul situațiilor de urgență". Adică, are obligația de a asigura comunicarea și nu de a coordona cenzurarea acesteia.

Așadar, dacă prefecții conduc comitetele județene pentru situații de urgență și gestionează activitatea acestora, de ce le este interzis să comunice informații oficiale, elementare, de maxim interes public, câtă vreme reprezintă tocmai cea mai autorizată și competentă sursă de informații de interes public?! Ajută oare cenzura acum, sau comunicarea filtrată strict la nivel central, așa-zis "strategică", când la nivelul județelor țării ar trebui să funcționeze operativ informarea în temeiul specificului situației de urgență a fiecărui județ?

Vă solicităm să anulați ordinul care interzice prefecților să comunice în această situație de criză și să le transmiteți acestora să respecte legislația în vigoare și să comunice competent și operativ mesajele care servesc interesului public, conform situației specifice a fiecărui județ din România.
sursa comunicat de presa

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677