Peste 170 de pompieri, cu aproximativ 80 de mijloace tehnice vor asigura misiunile specifice orientate spre siguranța cetățeanului, a bunurilor și a mediului înconjurător, fiind pregătiți să intervină pentru stingerea incendiilor, pentru acordarea asistenței medicale de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat la nivel județean acţiuni de îndrumare şi control, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu, la structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de alimentaţie publică și de agrement, precum şi la lăcașurile de cult unde se preconizează că va fi înregistrat un aflux mare de persoane în contextul Sărbătorilor Pascale Ortodoxe.
De asemenea, răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat prin intermediul echipajelor de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.
Pentru ca obiceiul prahovenilor de a sărbători Ziua Muncii în zonele de agrement sau lângă pădure să nu se transforme în evenimente negative, care pot avea urmări deosebit de grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
Ne dorim ca Sfânta Sărbătoare a Paștelui să fie petrecută în linişte şi fără incidente nefericite, astfel că recomandăm atât preoţilor, cât şi credincioşilor să ţină cont de câteva reguli de bază:
lumânările nu se vor ţine în apropierea hainelor şi a părului ori a obiectelor combustibile precum icoane, decoruri, mobilier sau coroane;
la parcarea autoturismelor şi autocarelor se va ţine cont ca acestea să nu blocheze căile de acces pentru intervenţia autospecialelor pompierilor, în cazul producerii unui eventual incendiu;
asigurarea unei minime dotări cu mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, precum rezerve de apă, având în vedere faptul că, pentru mânăstirile amplasate izolat, în locuri greu accesibile, această dotare minimă, dublată de instruirea corespunzătoare a personalului, pot salva construcţia de la distrugere;
în situaţia izbucnirii unui incendiu, se va asigura operativ evacuarea persoanelor din construcţie, a valorilor adăpostite, concomitent cu desfăşurarea primei intervenţii cu mijloacele tehnice din dotare şi cu anunţarea, de îndată, a pompierilor, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
În locuințe, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (de exemplu, într-o farfurie cu puțină apă). În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.
Vă asigurăm că pompierii rămân la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin venite din partea cetățenilor. Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, manifestați un comportament preventiv și accesați sursele oficiale de informare! Fiți prevăzători și consultați măsurile și modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență! Urmăriți recomandările noastre, accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova vă urează să aveți parte de sărbători fericite, cu pace, liniște și armonie, petrecute în siguranță alături de cei dragi!
foto arhivă