Povestea Gabrielei Toderaşcu, doamna „de fier“ de la Şcoala de Pompieri din Boldeşti, care-i pregătește pe maiștrii militari ce conduc autospecialele MAI-ului

07 Jan 2022 15:37
Într-o „lume a bărbaţilor“, cum a fost considerată mult timp, şi încă este, cea a pompierilor şi, mai ales, a maşinăriilor mari şi complicate precum autospecialele, colonelul Gabriela Toderaşcu a reuşit să se impună. Este o „mână“ de femeie, de numai 1,50 m înălţime, slăbuţă şi care, de mai bine de două decenii îi pregăteşte pe maiştrii auto militari care conduc utilajele pentru toate structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
În căutarea prahovenilor emblematici prin care ne dorim să marcăm, într-un mod aparte, cei 103 ani de România, ne-am oprit câteva clipe şi la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu“ din Boldeşti. Este locul unde, timp de câteva luni, pentru viitorii pompieri, cadrele didactice se transformă în părinți, prieteni, sfătuitori, instructori, modele. Îi învață să pună în balanță sângele „rece“ pe care trebuie să-l aibă în timpul intervențiilor, dar și sufletul pe care să-l investească în meseria aleasă. Unul dintre profesorii aparte, care reușește să surprindă prin tot, este colonelul Gabriela Toderașcu.
„Şefa“ autospecialelor
Cu toții suntem fascinați de mașinile imense de pompieri, cele pe care le vedem ca sursă de salvare în momentele de cumpănă. Dar, pentru a fi cu adevărat utilă în astfel de cazuri, manevrarea corectă a întregului sistem de care dispune o astfel de autospecială este esenţială. Cei care conduc aceşti „mastodonţi“ au nevoie de cunoştinţe tehnice detaliate, de o condiţie fizică bună, dar şi de o serie de abilităţi. Maiştrii militari auto care conduc utilajele structurilor din subordinea MAI sunt instruiţi la Boldeşti de către colonelul Gabriela Toderașcu.
La prima vedere, mulţi dintre elevii săi o privesc cu scepticism. Ce să caute o femeie şi, mai ales, una minionă într-un domeniu atât de „bărbătesc“? Dar nu le va trebui mult timp să se convingă că nu trebuie să se ia după aparenţe...
S-a obișnuit cu reacțiile celor din jur atunci când văd cine predă lecțiile de manevrare a autoutilitarelor. Însă, seriozitatea și atitudinea i-au adus de ceva vreme apelativul „șefa“. O amuză situația, dar fiind într-o lume ghidată după o serie de reguli, știe că o anumită „armură“ este binevenită.
Pasionată de mașini, Gabriela Toderaşcu a absolvit Universitatea Politehnică, specializarea Transporturi Rutiere, fiind una dintre puținele prezențe feminine din cadrul acestei facultăți. Dar n-a regretat nicio clipă alegerea făcută. Dimpotrivă! Drumurile au purtat-o către un domeniu unde îmbină pasiunea cu formarea tinerilor și, totodată, are și împlinirea sufletească a faptului că este parte din salvarea vieților.
Are toate categoriile de permis auto, însă pasionată este de mașinile mari, complexe, cum este și cazul autoutilitarelor.

Pandemia nu a oprit pregătirea salvatorilor
De-a lungul timpului a lucrat cu persoane care au deprins foarte repede cam cum stă treaba cu „mastodonții“ salvatori, dar și cu elevi care erau în acest domeniu ca apa cu uleiul. I-a îndrumat spre alte căi, pentru că aici nu-ți este permis să fii „unul dintre cei mulți“. Când vine vorba de intervenție, n-ai cum să te ascunzi, n-ai cum să fii acoperit de un coleg mai priceput etc.
Pandemia a dat un „restart“ şi în acest domeniu de pregătire. Însă cadrele didcatice au căutat şi găsit măsurile cele mai bune pentru a-i pregăti corespunzător şi pe elevii care au urmat cursurile în aceşti ani supuşi restricţiilor.
„Pregătirea s-a desfăşurat în continuare în serii paralele, în sistem «suveică», în sensul că o parte dintre elevi se afla în şcoală, la cursuri, în vreme ce colegii lor efectuau practică în unităţi ale IGSU din judeţele lor de reşedinţă. Astfel, ajutaţi de relaxarea restricţiilor, ne-am îndeplinit atribuţiile într-un mod diferit ca timpi de realizare şi cu ceva emoţii la inceput, dar cu rezultatele vremurilor «normale».
Cunoştinţele transmise ambelor specializări, subofiţeri pompieri şi maiştri militari auto, nu pot fi reduse ca întindere curriculară, dar au putut fi condensate astfel încât primele luni de practică şi, apoi, primele luni de serviciu să «ungă» cu uşurinţă angrenajul lor, aşa cum s-ar fi întâmplat în şcoală dacă ar fi existat timpul necesar“, ne-a mărturisit Gabriela Toderaşcu.
„Nu te faci pompier ca să obţii o diplomă, o uniformă...“
În sfertul de veac de activitate, colonelul Toderașcu a întâlnit mii de caractere și nenumărate povești de viață. Femeia „de fier“, mamă la rândul său, n-a rămas impasibilă la suferința celor din jur. Oare cum ai putea să le vorbești tinerilor despre frumosul sentiment al solidarității, când tu nu-l știi, nu-l trăiești?! A făcut front comun cu colegii săi, implicându-se în a le da o mână de ajutor celor care au văzut în ea un confident, un om în fața căruia să se deschidă. Însă au fost și situații în care singură a descoperit problemele care-i apăsau pe unii dintre cei care i-au fost elevi.
Până în urmă cu doi ani, la Boldești au fost pregătiți pentru intervenție doar băieți. Din 2020, au fost admise şi fete. O provocare atât pentru cadrele didactice, cât și pentru cei care le-au primit în echipele lor pe tinerele salvatoare.
Durata de școlarizare este de zece luni, iar după absolvirea cursurilor, tinerii sunt luați în tutelă timp de șase luni. Ulterior sunt cu propriile cunoștințe, curaj, spirit de inițiativă etc.
„Îmi privesc şi în acest an elevii aşa cum i-am privit în trecut pe aceia pe care, astăzi, lumea îi numeşte eroi. Cu încredere şi cu respect. Dar şi cu drag! O mamă rămâne o mamă peste tot unde se află. Nu contează că acum ne vedem doar ochii, pe deasupra măştilor anti-covid. Şi nu contează că tuturor ne este mai greu. Nu te faci pompier ca să obţii o diplomă, o uniformă, un job sau un statut. Cine crede că asta contează, n-a intrat cu ei în infern. Te faci pompier din credinţă, din pasiune, dintr-un ideal mai presus de propriul confort. Faptul că pe poarta Şcolii de la Boldeşti intră în fiecare an nişte copii n-a însemnat niciodată că eroismul a fost obţinut aici. Eroismul creşte din sămânţa plantată din clipa în care şi-au ales acest drum greu, un drum prin foc, dezastre şi drame omeneşti. Le mulţumesc tuturor părinţilor care îi educă în acest spirit şi ni-i încredinţează. La urma urmei, nimic cu adevărat important nu se obţine cu uşurinţă. Curajul, tenacitatea, loialitatea şi respectul nu sunt cuvinte mari. Sunt cuvinte care exprimă calitatea de om între oameni“, ne-a mărturisit interlocutoarea noastră.
Pentru colonelul Gabriela Toderaşcu se apropie momentul pensionării. Însă, nu-şi va pune uniforma în cui până nu va termina treaba cu seriile de elevi din acest an.
Text CJ Prahova
Foto: arhiva personală Gabriela Toderaşcu.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677