Povestea InfO(1)Robotics – un „13“ de succes! România va fi reprezentată de o echipă prahoveană la Olimpiada Internaţională de Robotică din SUA

04 Apr 2022 14:23
Povestea de astăzi este una atipică. Şi asta pentru că nu vom prezenta o singură persoană, ci o echipă. Un personaj colectiv care este un adevărat ambasador al României, dar şi al Prahovei, care reprezintă un model de muncă, pasiune, determinare, dorinţă şi reuşită. Vorbim despre echipa de robotică InfO(1)Robotics a Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale“ din Ploieşti care a obținut marele premiu Inspire Award 1, la Olimpiada Națională de Robotică First Tech Challenge. Evenimentul a fost organizat de Asociația Nație prin Educație şi s-a desfășurat la București, între 1-3 aprilie 2022. Reuşita constituie o premieră pentru Prahova, iar echipa de la „Caragiale“ va reprezenta România la faza ințernațională a competiției ce va avea loc la Huston, Statele Unite ale Americii, între 20-24 aprilie 2022.
Înainte de a intra în alte detalii despre concurs, să cunoaştem componenţa echipei câştigătoare InfO(1)Robotics:
Team leader: Georgescu Sebastian
Departament PR: Andronache Mădălina, Neagoe Rareș, Barbu Antonia, Bîcin Anelisse
Departament Programare: Săndulescu Alexandru, Cimpoiașu Mihail
Departament Construcție: Andraș Alin, Popescu Alexandra, Dinu Vlad, Enache Gabriel
Departament Proiectare 3D: Ristea Codrin, Crețu Sebastian
Mentorii echipei: Tudor Avram, Ştefan Soare și prof. Daniela Lica
Tinerii, toţi elevi ai Colegiului „Caragiale“, au concurat cu 175 de echipe din toată ţara. Nu este pentru prima dată când îşi trec în palmares diverse reuşite la astfel de concursuri, dar este primul an în care sunt câştigătorii marelui premiu, „cheia“ către faza internaţională a competiţiei.
Iar reuşita echipei nu este doar pentru robot, ci este una multidirecţională, în care componenţii ei s-au întrecut şi în abilităţi de PR, de programare, de construcţie, de proiectare.
Deşi pare o joacă, treaba pe care o fac aceşti tineri este una complexă. Cei care participă la programul FIRST Tech Challenge dezvoltă abilități în Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM) și învață să practice principiile ingineriei (precum crearea unui caiet tehnic), în timp ce depind valoarea muncii, inovației și împărțirii ideilor. Competițiile sunt evenimente sportive intense, cu meciuri „cap la cap“, interviuri de jurizare și premii pentru performanțele Echipei și Robotului.
În fiecare an, roboţii pe care-i creează aceşti elevi au diverse sarcini. Povestea Jocului din acest sezon s-a axat pe schimbările din lumea transportului, astfel încât rețelele de profil să devină mai eficiente și mai răspândite, aducând astfel plusvaloare vieţii cotidiene. „Viitorul transportului ajutorului la cei nevoiași se bazează pe invenția soluțiilor creative, ghidată de recunoașterea ineficiențelor, a inechităților și a deciziilor pe care le luăm bazate pe acestea. Vom putea lucra împreună pentru a veni cu o soluție în această cursă împotriva timpului? Doar timpul ne poate spune. O lume mai bună și mai sigură este posibilă“, după cum aflăm din prezentarea programului.
Premiul Inspire I este acordat echipei care întruchipează cel mai bine „provocarea“ programului FIRST Tech Challenge. Echipa care primește acest premiu este un ambasador puternic pentru programele FIRST și un model FIRST Team. Câștigătorul Premiului Inspire este o inspirație pentru alte echipe, acționând cu „Gracious Professionalism“ atât pe teren, cât și în afara acestuia, împărtăşind experiențele, entuziasmul și cunoștințele lor cu alte echipe, sponsori, comunitatea lor și jurații. Şi pentru că au înţeles ce înseamnă spiritul unitar, cei 13 prahoveni şi-au adjudecat cel mai râvnit premiu.
Şi nu este de mirare că s-a ajuns la acest rezultat dacă ne uităm la profesorul-mentor al echipei. Despre Dana Lica, numită şi „antrenorul“ de genii aţi putut afla mai multe şi în cadrul proiectului derulat de Consiliul judeţean: „103 prahoveni emblematici“.
Şi chiar dacă este obişnuită cu reuşite, entuziasmul cu care ne-a vorbit despre acest rezultat a fost unul aparte. A bucurat-o unitatea echipei, faptul că numele României şi al Prahovei vor fi auzite, din nou, în cea mai importantă competiţie internaţională de profil. „Este o adevărată bucurie şi, indiferent de rezultat, sunt sigură că va fi o experienţă extraordinară pentru aceşti tineri. Sunt foarte încântată că i-am avut alături în echipa de mentorat pe doi foşti elevi şi membri ai echipei de robotică, pe Tudor Avram, absolvent al Universităţii Cambridge, şi pe Ştefan Soare, student la Universitatea din Timişoara“, ne-a mărturisit Dana Lica.
Dincolo de ceea ce mulţi numesc o simplă joacă, aceşti tineri s-au remarcat şi prin implicarea socială, în care, de asemenea, şi-au pus la contribuţie abilităţile. La începutul pandemiei, au realizat, cu ajutorul imprimantelor 3D, viziere pentru cadrele medicale din judeţ. De asemenea, dat fiind contextul generat de războiul din Ucraina, aceştia s-au mobilizat şi au adunat donaţii pentru mai multe familii de refugiaţi.
Sunt nume despre care vom mai auzi cu siguranţă! Îi felicităm, le urmă multă bafta la competiţia din SUA şi ni-i dorim, şi pe viitor, aici în ţară.
Text CJ Prahova
Sursa foto: facebook InfO1 Robotics

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677