Povestea lui Cosmin Dumitrache, din Câmpina, unul dintre regizorii filmului „România Sălbatică“, cel mai mare documentar foto-video despre biodiversitatea ţării noastre. Pelicula a fost premiată la TIFF 2021
La numai 33 de ani, câmpineanul Cosmin Dumitrache a reuşit, alături de braşoveanul Dan Dinu, să ajungă în prim-planul atenţiei naţionale prin realizarea celui mai amplu documentar despre ţara noastră. Ideea a prins „sâmânţă“ prin 2010, când Dan Dinu a început să imortalizeze imaginea fascinantă a României, cutreierând parcurile naturale şi naţionale. Pasionat de natură, dar şi de filmat, Cosmin Dumitrache l-a contactat, în 2013, iar de aici, cei doi au pornit pe urmele României Sălbatice. Anul 2021 le aducea întâlnirea cu regizorul Tudor Giurgiu, îmbinând imaginile de excepţie cu flora şi fauna României, cu ideile profesioniste a ceea ce înseamnă realizarea unei producţii cinematografice. Ceea ce a urmat în 2021 a fost rezultatul unei munci titanice, dar mai ales al unui vis în care doi oameni au crezut şi pe care şi l-au urmat până la capăt.
Cosmin Dumitrache este din Câmpina, locul unde a absolvit şi Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu“ şi unde a realizat primele filmări, la evenimente private. A fost autodidact, dar unul perfecţionist. Facultatea a urmat-o în domeniul Marketingului, însă recunoaşte că studenţia i-a rămas în suflet pentru drumeţiile montane făcute cu colegii şi prietenii săi. Este momentul în care se îndrăgosteşte iremediabil de tot ceea ce înseamnă muntele: ascensiune, provocări, tablouri fascinante, eliberare, linişte, solitudine. Cum să păstreze însă numai pentru el spectacolul grandios al naturii? Prin urmare, şi-a folosit abilităţile de cameraman şi editor-video şi a realizat câteva filmuleţe. Anii facultăţii i l-au scos în cale şi pe Dan Dinu, ale cărei fotografii de peste tot din România l-au atras, şi căruia i-a trimis un mail pentru a realiza împreună un documentar. Astfel, din 2013, doi oameni creativi, iubitori ai naturii, dornici de cunoaştere aprofundată a biodiversităţii din ţara noastră, plecau împreună cu un gând: de a realiza, în premieră, un documentar complex despre flora şi fauna României.
În anii ce-au urmat, din cauza lipsei finanţării, poate şi a lipsei unei idei bine conturate despre cum să arate, la final, acest documentar, proiectul a fost lăsat pe plan secund. Dar niciodată abandonat! Cei doi au continuat să imortalizeze şi să filmeze simfonia unică de peisaje şi culori, surprinsă în diverse momente ale zilei şi-ale anului. Au realizat alte proiecte, unele-pilot, tot despre natură. În 2015, au pus bazele NTD (Nature & Travel Documentaries), dedicat filmului documentar. Li s-au alăturat ONG-uri din domeniu (WWF, Propark sau Conservation Carpathia), realizând împreună filmul „Natura Braşovului“, care s-a bucurat de succes, fiind fie premiat, fie nominalizat la diverse festivaluri de specialitate din țări precum: Portugalia, China, Rusia, India și Polonia.
În tot acest timp, printre provocările pe care le mai aveau tot pe latura filmului documentar, cei doi au continuat să bată munţii la pas şi să adune material pentru proiectul lor de suflet..
În 2017, la Alpin Film Festival, unde cei doi şi-au prezentat creaţiile foto-video, s-au trezit în faţa unei propuneri de nerefuzat. Reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite le-au solicitat să realizeze în SUA un documentar despre parcurile lor. A fost totul aproape ireal pentru cei doi, dar au acceptat provocarea şi le-a ieşit, şi de data asta.
Pescăruşul de la Proviţa, „personaj“ de film!
La revenirea acasă, cu un nou bagaj de cunoştinţe, şi-au propus să se concentreze pe marele lor proiect. Au plecat pe urmele României sălbatice. N-a contat dificultatea traseului, condiţiile meteo, riscurile, orele întregi de aşteptare, de documentare… Când au crezut că au terminat, şi-au dat însă seama că le lipseşte ceva. Dinamismul. Aveau imagini de vis ale peisajelor, dar prea puţine despre viaţa animalelor şi păsărilor din aceste locuri. Cu echipamentele camuflate, montate în diverse locuri, cei doi s-au pus la pândă: minute, ore, zile… Aveau ceva informaţii despre comportamentul păsărilor şi animalelor, însă şi aici „socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg“. Cu lupii le-a fost greu de tot, evitând pe cât au putut camerele, ne-a spus Cosmin.
Dar ce-au descoperit, ce-au filmat cei doi constituie adevărate materiale de cercetare şi actualizare a informaţiilor despre fauna noastră.
O imagine suprinsă de Cosmin Dumitrache, în Prahova, la Proviţa, locul unde a copilărit, a fost cu pescăruşul albastru. „Îmi doream foarte mult să-l avem în filmul nostru, fiind o pasăre spectaculoasă, aparte, cu un penaj colorat. Eram cu bicicleta când am zărit-o. Am urmărit-o să văd unde are cuibul, iar în perioada ce a urmat mi-am montat echipamentul şi i-am tot analizat comportamentul. Nu se întâmplă lucrurile ca în cărţi. S-au mai schimbat şi comportamentele lor“, ne-a mărturisit Cosmin.
Cele mai multe filmări cu animalele şi păsările au fost realizate în 2020. Anul pandemiei a fost unul de linişte, de relaxare pentru ele, dar şi unul foarte productiv pentru cei doi. Au demarat discuţiile cu o casă de producţie pentru National Geographic, au realizat un teaser, au început o promovare intensivă în social-media.
Anul succesului
Erau doar ei doi şi o dorinţă imensă... Până la începutul lui 2021, când urma o nouă provocare. Întâlnirea cu c Matei Druţa şi Tudor Giurgiu. „Iniţial, am crezut că va fi, aşa, o întâlnire pentru o simplă discuţie. Însă ei au venit spre noi cu un plan bine pus la punct, astfel încât filmul să fie la TIFF 2021. Ne-au propus să avem o coloană sonoră autentică, să avem prezentarea «îmbrăcată» în poveste, cu un voice-over. Au urmat şase luni de muncă titanică. Lucram şi câte opt ore pentru un minut de film. Întâi am realizat versiunea «mută» a documentarului, iar muzica a fost compusă special, pe înşiruirea de imagini, de către Alexei Ţurcan. Ulterior au fost adăugate şi efectele sonore, cu zgomotele naturii, ale vieţuitoarelor, pentru dinamism. Vocea din film este a lui Adrian Titieni, iar Ioan Filip este cel care a realizat mixajul sonor“, a completat Cosmin Dumitrache.
Ani de filmări, mii de kilometri parcurşi cu maşina, alţi kilometri, cărora le-au pierdut numărul, străbătuţi pe jos în 28 de arii naturale, zeci de kilograme de aparatură cărate în spate la peste 2000 de metri altitudine (inclusiv pe creasta Pietrei Craiului), cazare sub „mii de stele“ în corturi, refugii, capricii ale vremii, cheltuieli cărora au evitat să le ţină o contabilitate etc. Toate stau în spatele a ceea ce ne oferă azi filmul „România Sălbatică“. Două ore în care telespectatorul este purtat în cele mai aparte zone din ţară, printre cele mai interesante animale, pentru a descoperi cele mai frumoase povești. O Românie aşa cum nu a mai fost prezentată până acum!
Pelicula şi-a făcut debutul la TIFF 2021, fiind recompensată cu Premiul Publicului pentru Cel mai popular film românesc.
Pentru Cosmin a fost un moment în care s-a simţit mândru de ceea ce a făcut şi de faptul că şi-a ascultat glasul interior. Cel de a continua. „Mi-au fost alături şi ai mei, şi nu numai părinţii. M-au felicitat! Cred că au fost şi sunt mândri de ce am reuşit să fac alături de Dan“, ne-a spus interlocutorul nostru.
În cinema a ajuns în luna septembrie, fiind unul dintre cele mai aşteptate filme. A urmat o perioadă în care au fost în centrul atenţiei, confruntându-se cu un „asediu“ media. Unul plăcut şi bine meritat! Pentru că astfel de oameni merită să fie cunoscuţi. Sunt un exemplu de determinare, prin care ne arată că, atunci când îţi doreşti ceva cu ardoare şi pui câte-o „cărămidă“ la visul tău, este imposibil, ca într-o zi, succesul să nu-şi deschidă braţele
Realizarea celor doi constituie şi un material didactic excepţional şi speră ca imaginile filmate şi fotografiate, însoţite de poveşti, să ajungă în cât mai multe şcoli. De altfel, Dan Dinu a donat o serie de albume către unităţi de învăţământ.
Povestea continuă!
În prezent Cosmin şi Dan lucrează la serialul „Descoperă România Sălbatică“, la un film despre Delta Dunării şi alte proiecte mai mici dezvoltate împreună cu diverse instituţii şi/sau organizații de protecția mediului.
Chiar dacă a cutreierat ţara în lung şi în lat, când are un pic de timp liber, Cosmin „fuge“ pe munte. Ştie că-l găseşte tot timpul diferit şi întotdeauna îi va oferi noi surse pentru producţiile sale şi resurse infinite pentru a-şi reîncărca bateriile.
"Pot să spun că prin implicarea în proiectul România Sălbatică am trecut prin experiențe noi și provocatoare în fiecare moment petrecut pe teren. Am descoperit un domeniu care mă atrage din ce în ce mai mult și care totodată m–a ajutat să îmi dezvolt calitățile vizuale.
Dorința de a descoperi și surprinde zonele naturale și mai puțin cunoscute de la noi m-a motivat de fiecare dată când am pornit către o nouă aventură. Am început cu pași mărunți alături de Dan, dar am progresat an de an și am reușit să realizăm materiale unice despre România. Îmi doresc să realizez cât mai multe filme de acest fel, pe care să le împărtășesc cu iubitorii de natură. Este nevoie însă de multă perseverență și timp pentru a reuși să realizezi un material foarte bun", scrie Cosmin Dumitrache pe https://romaniasalbatica.ro/
sursa CJ Prahova