Povestea Marthei Maria Mocanu, omul care deschide uşile diversităţii culturale în judeţul nostru. Un exemplu antreprenorial şi uman de succes

21 Mar 2022 16:14
Povestea Marthei Maria Mocanu, omul care deschide uşile diversităţii culturale în judeţul nostru. Un exemplu antreprenorial şi uman de succes
Consiliul Judetean Prahova continua sa ne prezinte povesti ale unor oameni de succes in cadrul proiectului 103 prahoveni emblematici.
De data aceasta ne aste adusa in prim plan Martha Mocanu:
“Om de afaceri, susţinător activ, din toate punctele de vedere, al artiştilor şi evenimentelor culturale de anvergură, atât locale, cât şi naţionale, un promotor şi o persoană implicată în proiectele sociale, Martha Maria Mocanu continuă să uimească prin organizarea şi energia pe care le manifestă faţă de tot ceea ce numeşte VIAŢĂ! A sa, dar prin care influenţează decisiv şi pe a multor altora. Puternică, dornică să descopere şi să aibă propriile iniţiative, corectă în toate abordările, Martha s-a impus, de-a lungul timpului, ca o femeie de succes într-o lume a bărbaţilor. În toate mediile de activitate, a avut de-a face cu ei, unii fiindu-i piedică, alţii punct de sprijin.

Mergând spre anii copilăriei, o descoperim pe Martha printre lecturile atent alese şi planificate, în raport cu vârsta, de către mama sa care lucra la un anticariat în Ploieşti. Cu fiecare carte, descoperea o lume nouă din care îşi imagina că face parte, dorindu-şi să fie chiar ea eroul principal.
Anii de liceu i-a urmat la „Ion Luca Caragiale“ (devenit, între timp, Colegiul Naţional), la o clasă cu profil sportiv, unde a practicat atletismul, reuşind să obţină titlul de campioană naţională. A fost etapa care a format-o pentru anii următori ai vieţii. Aici a învăţat ce înseamnă munca susţinută, un regim strict de viaţă, ambiţia, depăşirea obstacolelor, apelul la toate resursele atunci când simţea că i se „taie“ picioarele, dar mai avea ceva de parcurs până la finalul competiţiei.
În privinţa facultăţii, mama sa a avut o decizie importantă. Şi-a dorit-o inginer, ca aşa era moda acelor vremuri, în timp ce profesorii din liceu o vedeau făcând o carieră în lumea sportului. Dar o găsim pe Martha, ca studentă, la Facultatea de Tehnologia si Chimizarea Petrolului şi a Gazelor din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze, instituţie care atunci îşi avea sediul în Bucureşti, urmând să şi-l mute în Ploieşti, unde se află şi astăzi. Ca studentă, recunoaşte că nu a fost una eminentă, cea mai mică notă având-o chiar la sport, unde, campioana la atletism, care-şi dorea să aibă parte de exerciţii mai elaborate, nu banalul joc de glezne, a intrat în conflict cu profesorul. S-a bucurat din plin de ieşirile la teatru, fiind mare fană a lui Ştefan Iordache, de filme, de tot ce însemna viaţa studenţească.
Dar cum tot ce e frumos trece repede, s-au scurs şi anii studenţiei şi a intrat în câmpul muncii, începându-şi activitatea de inginer chimist pe la Copşa Mică şi, ulterior, a ajuns la Progresul, unde a văzut ambele feţe ale monedei, unde a avut satisfacţii, reuşind, printre altele să breveteze o marcă de muştar, unele produse medicale etc., să aibă şi posturi de conducere, dar unde a deranjat prin corectitudinea şi stilul direct de a spune lucrurilor pe nume.





După anii ’90 a intrat în lumea produselor cosmetice, împreună cu nişte asociaţi italieni, însă prima experienţă avea să-i aducă şi multe provocări, printre care vizite săptămânale la poliţie, procese şi tot felul de impedimente. L-a avut aproape pe soţul său şi…pe Dumnezeu. A reuşit să scape de cei care voiau doar să profite de inocenţa sa privind oamenii şi afacerile, iar din 1998, mai întărită din toată experienţa şi încrezătoare în noua alegere, aducea în România brandul BES Beauty&Science, compania-mamă avându-şi sediu la Milano. Martha devenea astfel unicul importator şi distribuitor în România a produselor cosmetice pentru îngrijirea părului ale brandului care este prezent în peste 100 de ţări de pe toate continentele. Campioana din ea şi-a dorit să arate că performanţa feminină în afaceri nu este doar un mit, reuşind să ajungă în top 5 în privinţa volumului tranzacţiilor. Şi-a fidelizat angajaţii, iar pe unii îi are încă de la începutul activităţii firmei. Pe alţii i-a încurajat să meargă pe cont propriu, să fie propriii şefi, punându-le la dispoziţie un punct de lucru şi, bineînţeles, condiţia de a folosi produsele din marca BES.
Îşi doreşte ca fetele cu care lucrează în saloanele sale să fie cele mai bune, să cunoască în detaliu produsele pe care le folosesc şi le recomandă clientelor, motiv pentru care, periodic, ele participă la cursuri de pregătire, dar şi la diverse festivaluri de modă interne şi internaţionale unde-şi pun în valoare imaginaţia şi îndemânarea.
La nivel national, prin spiritul său antreprenorial, a reuşit să fie fruntaşă în rândul firmelor de profil, în nenumăraţi ani, iar la nivel judeţean a fost lider. Şi asta pentru că nu a făcut nicioadă compromisuri în privinţa calităţii şi corectitudinii în afacerea sa.

Dincolo de această latură antreprenorială despre care sunt multe de spus, Martha a căutat să promoveze şi o altfel de frumuseţe. Pe cea care încântă ochii, mintea şi sufletul: CULTURA.
Astfel, datorită în mare parte Marthei Mocanu, mari artişti ai scenei româneşti ne-au onorat cu prezenţa la Ploieşti. Concerte, lansări de carte, de modă, festivaluri precum cel de teatru „Toma Caragiu“, de folk (Festivalul Castanilor -in memoriam Gabi Dobre), de film, de jazz, de muzică clasică şi multe altele o au ca partener de bază pe Martha. Ce-i iese din toate astea? „E o întrebare pe care o aud de la mulţi în mod direct sau indirect? Financiar, nimic! Sufleteşte, totul! Nu am copii, soţul a plecat dintre noi, în urmă cu ceva ani, aşa că investesc în ceea ce mă împlineşte pe mine. Mă ajută şi pe mine, dar reuşesc să-i ajut şi pe aceşti oameni care trăiesc din cultură“, ne-a mărturisit Martha Mocanu.





În perioada pandemiei, s-a îndreptat către pictură, o latură personală în care a descoperit că are ceva înclinaţii şi pe care vrea să o şi dezvolte. Propriul său birou este asemenea unei galerii de artă, pereţii fiindu-i „tapetaţi“ cu caricaturi şi tablouri pictate de prietenii săi.
Mare iubitoare de animale, Martha are şi acasă, dar şi la serviciu câte o „mini fermă“ a necuvântătoarelor.

Dar numele României şi al Prahovei au rezonanţă şi pe plan international, datorită eroinei noastre, care a spart, din nou, „gheaţa“ într-o lume a bărbaţilor, reuşind ca între 2008-2009 să fie prima şi singura femeie, de până acum, care a avut funcţia de Guvernator al Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova.
Aici, prin acţiunile întreprinse, a promovat România în diverse zone ale lumii, s-a implicat în acţiuni de anvergură socio-culturale şi umanitare.
Pe unde a trecut a încercat să facă bine, chiar dacă în unele dintre aceste locuri a dat piept în piept cu suferinţa. Astfel, la Spitalul Universitar, unde soţul său mergea pentru terapii împotriva bolii de care suferea, a modernizat două saloane pentru bolnavii oncologici. „Am fost de principiu ca pentru viitorii pacienţi să aduc un strop de confort. Pentru soţul meu era deja târziu…“, ne-a mărturisit Martha. Despărţirea de partenerul său de viaţă, în 2007, a rămas marele regret al vieţii, fiindu-i omul care a sprijinit-o necondiţionat, care a avut încredere totală în acţiunile sale şi care i-a oferit libertatea de care a avut nevoie pentru a zbura şi a atinge cele mai înalte culmi…



Martha este un reper pentru toţi cei care vor să reuşească prin educaţie, muncă, un strop de inteligenţă, corectitudine faţă de tine şi faţă de ceilalţi, dar şi pentru cei care vor să afle cum un om bogat nu este cel care acumulează, ci cel care oferă din ceea ce este şi ceea ce are!”

Sursa foto: facebook Martha Mocanu

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677