Povestea profesoarei Dana Lica/De peste trei decenii „antrenează“ campioni ai Informaticii, zeci dintre ei fiind admişi la Cambridge şi Oxford

06 Jan 2022 17:48
Iubeşte copiii şi este extrem de pasionată de meseria pe care şi-a ales-o: profesor de Informatică. Şi se vede! Numele Danei Lica este auzit peste tot în lume. Nu există concurs internaţional de profil unde să nu fie evocată, universitate de prestigiu unde să nu aibă un student sau absolvent ori mare companie IT unde să nu lucreze un fost elev. Iar Universitatea Cambridge este unul dintre exemplele în acest sens, locul unde, în ultimii 12 ani, 17 elevi ai Colegiului Național „I.L. Caragiale" din Ploiești, pregătiți de Dana Lica, s-au numărat pe listele admișilor. Li se adaugă și cei care au reușit la Oxford, Bremen și alte instituții de elită.
Daniela Lica a intrat în Învăţământ în urmă cu aproape 33 de ani, iar de vreo 27 predă Informatica la C.N.I.L.C. din Ploiești. Pentru că şi-a dorit să facă mai mult decât programa şcolară, dar şi pentru că a găsit un „aluat“ bun de modelat în mulţi dintre elevii săi, profesoara a creat un centru judeţean de excelenţă, unde copiii din clasele de gimnaziu şi liceu învaţă să programeze.
Nu trece an fără ca discipolii săi să nu aibă rezultate deosebite atât la concursurile naţionale, cât şi internaţionale. Dacă în rândul olimpicilor naționali a pierdut numărul reușitelor, în privința medaliaților internaționali, numărul medaliilor se ridică la 89. „Să atingem suta, anu’ ăsta! N-ar fi rău“, a spus zâmbind, în timp ce se uita peste rezultatele care au apărut chiar şi în aceşti ani pandemici. O perioadă care a fost resimţită chiar şi de către pasionaţii calculatoarelor. Le-au lipsit interacţiunea directă, emoţiile, mişcarea...
Prima reuşită internaţională a fost cea de la Balcaniadă, în 1996. Şi tot la Balcaniada de Informatică, dar în 2019, Dana Lica reuşea să marcheze o premieră pentru România cu eleva sa, Alexa Tudose, singura fată medaliată cu aur în istoria acestei competiţii. „Atunci când văd că fetele se impun în domeniul Informaticii şi, mai ales, la nivelul la care a reuşit Alexa, pentru mine este mai mult decât un răsfăţ. Astăzi este studentă la Oxford. Alexa va reuşi în ceea ce-şi propune pentru că munceşte foarte mult şi are o ambiţie uriaşă. Atunci când îşi fixează un ţel, pentru ea nu există «nu se poate»“, ne-a declarat Dana Lica.Tuturor elevilor pe care-i pregăteşte, „antrenorul“ de genii le recomandă să-şi stabilească o ţintă. Altfel nu vor şti pentru ce muncesc şi cum să-şi organizeze activitatea, dar, totodată, le explică faptul că eşecul face parte din viaţă, iar omul învaţă cel mai bine din greşeală.
La Centrul Judeţean de Excelenţă nu există concurenţă, ci echipă. Îi învaţă pe elevi că lor trebuie să-şi demonstreze că sunt cei mai buni, iar competiţia trebuie să fie cu ei înşişi. Spiritul de echipă şi prieteniile care se încheagă în laboratorul de Informatică de la „Caragiale“ trec de graniţele timpului şi ale ţărilor unde ajung/au ajuns „copiii“ Danei Lica

Centrul de Excelență, o „pepinieră“ de specialiști
Deţine, totodată, și un palmares record în învățământul prahovean. În ultimii zece ani se află în spatele a 17 elevi care au fost admiși pe lista uneia dintre cele mai râvnite universități din lume: Cambridge.
Pentru fiecare dintre ei, Dana Lica a avut același mesaj: să vină acasă. „Și, da, vin în vizită. Dar cam atât! Şi cei puţini care au revenit lucrează pentru companii internaţionale“, ne-a declarat Dana Lica.
Nu insistă foarte mult în privința deciziilor viitoare pe care le vor lua elevii pentru că-și dorește ca ei să se dezvolte acolo unde simt că le este locul. În țară, poate că și-ar găsi un job pe măsura cunoștințelor lor, dar nu și remunerația sau condițiile care să-i stimuleze să rămână aici.
Ca să-i aibă aproape și ca să-i cunoască și cei care le vin din urmă, în laboratorul de Informatică al Centrului Județean de Excelență, profesorul și i-a adunat, într-un mod original și ingenios, pe toți cei care au reușit performanțele notabile. Cu ajutorul copiilor, a realizat două panouri sub formă de copaci, unde „roadele“ constau în fotografii cu elevii geniali care s-au impus în Computer Science. Este sigură că aceşti pomi vor deveni tot mai roditori, ţinând cont de „pepiniera” pe care o are la Centrul de Excelență.
„Avem copii extraordinari în fiecare generație. Selecția este ușor de făcut pentru că aici, la Centrul de Excelență, vin ei spre noi. Când sunt întrebată ce generaţie a fost mai bună, răspunsul meu este că toate sunt la fel, trebuie să ne adaptăm vremurilor şi să descoperim ce e mai bun în copil. Fiecare are ceva al lui", ne-a mărturisit profesorul Lica.
Nu concepe an fără competiţii şi rezultate. Ca membru al Societăţii pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) a militat pentru o continuitate a organizării olimpiadelor (OSEPI) şi în perioada pandemiei, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă sanitară.
Cum reușește un cadru didactic să obțină performanță într-o lume în care Educația este în picaj? Prin pasiune, pregătire continuă, prin explicații simple, pe înțelesul tuturor, prin adaptarea metodei de predare la nivelul și nevoile actuale, dar și prin legăturile emoționale pozitive pe care orice mentor ar trebui să le aibă cu ucenicul său.
Își apreciază elevii și-i respectă pentru munca depusă, una în care vede pasiunea, curiozitatea și dorința de succes.

Palmares greu de egalat
Dincolo de activitatea de profesor și formator pe bandă rulantă de olimpici naționali și internaționali, Dana Lica este autor și coautor la peste zece manuale de Informatică, membru în diverse comisii de profil, membru al Societăţii pentru Excelență și Performanță în Informatică, este coordonatorul Centrului Județean de Excelență. Pentru performanțele sale, a primit Distincția „Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler”. A fost, de asemenea, primul profesor din Prahova care a obţinut premiul MERITO, un proiect de recunoaștere a excelenței în Educație.

„Eu aparţin Prahovei şi m-am «îmbrăcat» cu România“
În ciuda rezultatelor de excepție, Dana Lica a refuzat propunerea de a lucra în mediul universitar sau de a pleca pentru un job mult mai bine plătit în afara țării. „Sunt de părere că fiecare om aparține unui loc, iar EU APARŢIN PRAHOVEI ŞI M-AM «ÎMBRĂCAT» CU ROMÂNIA! M-aş adapta probabil oriunde, dar aici îmi am înfipte adânc rădăcinile“, ne-a mărturisit interlocutoarea noastră.
Mai „fuge“ când şi când la New York, acolo unde lucrează şi locuieşte fiica sa, Adela, cea care, în 2009, dădea startul admiterilor elevilor din „Caragiale“ la Cambridge. Ulterior, aceasta a urmat un master la Oxford, iar acum este project manager la Google, un loc unde se vorbeşte româneşte şi unde Dana Lica şi-a pus amprenta.
În timpul liber, se ocupă de treburile casnice, se uită la film și se relaxează plimbându-se ore-ntregi prin pădure cu câinii săi.
Profesional, are, totuși, și un regret. Până în prezent, niciunul dintre elevii săi nu s-a îndreptat spre activitatea didactică. Și-ar dori să-i aibă colegi, să le predea ștafeta, dar...mai aşteaptă.
Text: CJ Prahova
Foto: CJ Prahova şi arhiva personală Dana Lica

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677