Povestea unui jandarm de la Gruparea Mobila Ploiesti, pasionat de arte martiale si forjarea cutitelor

26 Nov 2024 10:33
Mădălin Dima este jandarm din 2006, domeniu spre care s-a îndreptat prin prisma sportului de full contact pe care îl practică de ani buni, considerând că abilitățile sale fizice se mulează perfect pe profilul unei profesii care presupune provocări zilnice, stăpânire de sine, dar și acțiuni ferme, rapide. Avea să constate că artele marțiale, în special kyokushin, care îi conferă nu doar forță fizică, ci și un bun autocontrol îi vor fi elemente esențiale în procesul de forjare. „Artele marțiale mi-au insuflat respect inclusiv față de uneltele cu care «îmblânzesc» metalele. Această abilitate de a controla impulsurile și de a canaliza energia în mod constructiv se reflectă în ambele domenii, fie că este vorba despre un meci pe tatami sau despre modelarea unei lame de cuțit”, ne-a mărturisit colegul nostru.

Până la primul rezultat care să corespundă alteptărilor lui în domeniul „modelării“ fierului, Mădălin susține că a fost cale lungă. Nu știa de unde să înceapă, punea sute de întrebări pe grupurile de profil de pe rețelele de socializare, încerca, greșea, studia iar și iar tehnicile, o lua de la capăt… Și tot așa până când, într-o zi, a reușit să dea forma dorită unei bucăți de metal. Etapele obținerii unui cuțit, realizat manual, sunt multe, iar în discuția cu el, interlocutorul nostru ne-a purtat, asemenea unui profesionist, prin toate detaliile tehnice. Unele care presupun cunoștințe despre fizică, chimie, manualitate, dar și un „munte“ de răbdare. Lama și mânerul cuțitului sunt cele mai pretențioase, nepermițându-i creatorului urmă de greșeală.

Ca în orice meșteșug, îți cauți un stil care să te reprezinte, dar și un mentor. Iar pasiunea pentru forjare i-a fost încurajată de un artizan local, Nicolaie Cristian, cel care i-a deschis ochii asupra frumuseții și complexității acestei îndeletniciri. Astăzi, Mădălin lucrează după o tehnică japoneză - brassmai sau cumai – prin care împinge lucrul cu metalele la alt nivel față de o simplă forjare. „Introducând cupru, alamă sau nichel în forjările mele, automat lucrurile se complică și, uneori, șansele de reusită sunt de 10% sau chiar mai puțin. Din aceasta cauză sunt printre puținii oameni din România care prezintă cuțite forjate sub tehnica brassmai sau cumai“, a completat Mădălin.

Atelierul său se află într-o zonă pitorească din județul Prahova, la mai bine de 50 kilometri de Ploiești. În ciuda distanței, timpul petrecut în mijlocul naturii și al fierului încins este pentru el o adevărată răsplată. Mădălin are o predilecție pentru cuțitele de bucătărie. „Fiecare lucrare a mea are o personalitate, o poveste. Mă mândresc că munca mea ajunge în locuri îndepărtate, de la Dubai la Statele Unite și la bucătari renumiți din România”, ne-a mărturisit Mădălin Dima.

Fiecare bucată de metal pe care o ține în mână înseamnă o provocare. Dar după atât studiu și ani de muncă, de colaborări cu pasionați într-ale prelucrării unor astfel de materiale care par inabordabile, Mădălin este încântat că nu este metal care să-i reziste, nu este bucată de fier care să-i apară în cale și care, ulterior, să nu capete o formă.

Prin dedicarea sa, Mădălin Dima nu doar că își urmează visurile, ci îi și inspiră pe alții să își descopere talentele ascunse. Orice hobby este „hrană“ pentru suflet și minte.

Cu creațiile sale, Mădălin participă la tot felul de expoziții de profil, dar este prezent și în spațiul online. Chiar dacă pasiunea îi ocupă mult timp, colegul nostru nu-și neglijează familia, iar la serviciu este unul dintre oamenii de bază ai echipei Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677