Programul Festivalului Artelor “Nichita la Echinoctiu”

21 Mar 2023 09:02
Programul Festivalului Artelor “Nichita la Echinoctiu”
Centrul Județean de Cultură Prahova - Consiliul Județean Prahova organizează în perioada 22-31 martie 2023 a 18-a ediţie a Festivalului artelor NICHITA LA ECHINOCŢIU. Ca şi la ediţiile precedente, Centrul Dramatic Mythos propune un program consistent, onorat de prezența unor personalități ale culturii și artei românești, un program în care spectacolele, expozițiile, atelierele de creație, proiecţiile de film etc., au rolul de a apropia tânăra generație de valori ale spiritualității românești.
​Toate acestea se desfășoară sub patronajul spiritual al marelui poet ploieștean Nichita Stănescu, pentru publicul ploieștean și nu numai, în vremurile acestea în care amenințarea cu uitarea importantelor valori autentice ale trecutului culturii și artei românești pare a fi iminentă.
Festivalul artelor NICHITA LA ECHINOCȚIU(*),
ediția a 18-a • 22 – 31 martie 2023
Centrul Dramatic Mythos – Palatul Culturii Ploiești
CONSILIUL JUDEȚEAN PRAHOVA
CENTRUL JUDEȚEAN DE CULTURĂ PRAHOVA

PROGRAMUL FESTIVALULUI ARTELOR „NICHITA LA ECHINOCȚIU”
Miercuri, 22 martie, ora 17
• Deschiderea oficială a festivalului.
• Proiecția filmului „Antrenorul de îngeri” după spectacolul cu același titlu de Nichita Stănescu.
Interpretează actorii Centrului Dramatic Mythos Ploiești. Scenariul și regia Mihai Vasile
Joi, 23 martie, ora 10
• Deschiderea atelierelor Universității Libere „Nichita Stănescu”
Între orele 11 – 13
• Atelierul de arta actorului
Între orele 14 – 17
• Atelierul de dramaturgie
Vineri, 24 martie, ora 10
• Atelierul de caligrafie
Ora 17
• Polisemia artei. Conferință susținută de regizorul Mihai Vasile, urmată de filme de scurt metraj care ilustrează tema propusă
Sâmbătă, 25 martie, ora 10
• Atelierul de semne (partea I)
Ora 17
• Discipolii lui Nichita Stănescu. Poetul Dan David
„Eu vă iubesc pe toți” – seară dedicată poetului Dan David
• Proiecția eseului filmic „Autoportret”. Producție a studioului de film al Teatrului Equinox (2009)
Duminică, 26 martie, ora 10
• Atelierul de semne (partea II)
Luni, 27 martie, ora 10
• Atelierul de haiku
Ora 17
• Prietenii lui Nichita Stănescu. Scriitorul Octavian Paler
• Premiera absolută a spectacolului „Insula” de Octavian Paler.
Scenariul, scenografia și regia Mihai Vasile. Interpretează actorii Centrului Dramatic Mythos Ploiești
Marți, 28 martie, ora 10
• Atelierul de sunete
Ora 17
• Prietenii lui Nichita Stănescu. Pictorul Sabin Bălașa
Evocarea pictorului și proiecția filmelor „Maestrul romantismului cosmic” și „Poemele luminii”, realizate în studioul de film al Teatrului Equinox Ploiești în anul 2010
Miercuri, 29 martie, ora 10
• Atelierul de creație literară
Ora 17
• Discipolii lui Nichita Stănescu. Poetul Ion Stratan
Evocarea operei și personalității poetului Ion Stratan.
• Proiecția filmului „Eu am trăit în casa asta”, după spectacolul cu același titlu de Ion Stratan și Mihai Vasile, al Centrului Dramatic Mythos Ploiești
Joi, 30 martie, ora 10
• Atelierul de arte vizuale (fotografie, film, diaporamă)
Ora 17
• Discipolii lui Nichita Stănescu. Poetul Lucian Vasilescu
• Proiecția filmului „Muzeul întâmplărilor de ceară” după spectacolul cu același titlu de Lucian Vasilescu și Mihai Vasile, realizat de Teatrul Equinox în anul 2011
Vineri, 31 martie, ora 13
• Închiderea atelierelor Universității Libere Nichita Stănescu. Decernarea diplomelor-atestat de stagiu, concluzii, evaluări
Ora 17
• Proiecția filmului „Măreția frigului”, după spectacolul cu același titlu, realizat de regizorul Mihai Vasile în anul 2011, pe texte din creația poetică a lui Nichita Stănescu, în interpretarea actorilor Teatrului Equinox

(*) Scurt istoric al festivalului
​​​​Am fost absolut liber şi egal
​​​​atunci cînd am înţeles
​​​​că ideea de frumos nu-mi aparţine mie,
​​​​ci ne aparţine tuturora...
​​​​​​​Nichita Stănescu
​​​​​
​Festivalul artelor „Nichita la echinocțiu” este continuatorul într-un fel mai nou, mai diversificat, mai modern, a manifestării culturale „Zilele poeziei românești” care a fost înființată ca un omagiu, de un grup de intelectuali, la un an de la moartea poetului (13 decembrie 1984).
​Festivalul artelor „Nichita la echinocțiu” a fost organizat în cadrul Centrului Județean de Cultură Prahova, la inițiativa Teatrului EQUINOX, de prof. Mihai Vasile - regizor, care a înfiinţat acest teatru la data 21 septembrie 1980. Acest teatru s-a dorit a fi un spaţiu de interferenţă a artelor şi o şcoală artistică de avangardă, reușind ca timp de peste trei decenii să fie cel mai animat centru cultural al municipiului Ploieşti. Cu proiectele sale artistice, culturale şi educaţionale, Teatrul Equinox şi-a propus în primul rând să creeze o relaţie mai strânsă şi mai adevărată între opera de artă şi receptorul ei. Spectacolele de teatru, de teatru de gest, de dans, concertele şi galele de film - creaţie a tinerilor artişti sau a absolvenților Școlii Populare de Arte, atelierele de creaţie şi interpretare, colocviile şi dezbaterile pe diverse teme din domenii artistice, sociale şi educaţionale, au atras de-a lungul anilor un număr impresionant de tineri dar şi personalităţi importante din lumea artistică. Astfel, având o vastă experiență în organizarea diferitelor manifestări cultural-artistice, Teatrul Equinox, din anul 2006 s-a ocupat cu organizarea acestui festival până în anul 2013, când s-a transformat în Centrul Dramatic Mythos, astfel că ultimele ediții, începând cu anul 2014, au fost organizate de acesta, în cadrul programelor culturale ale Centrului Județean de Cultură Prahova.
​Festivalul se dorește a fi unul dinamic, făcut de tineri pentru tineri, așa cum i-ar fi plăcut poetului, cu zece zile de spectacole, conferințe, ateliere, recitaluri, colocvii, proiecții de filme etc. La atelierele din cadrul festivalului se înscriu în medie 40 de tineri din orașul Ploiești și județul Prahova, care sub tutela spirituală a poetului Nichita Stănescu au prilejul să participe la toate aceste manifestări cultural-artistice. Festivalul se adresează însă tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, care au acces gratuit la toate manifestările și primesc, tot gratuit, publicațiile care se lansează în cadrul festivalului.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677