Aflat la cea de a treia mobilitate, proiectul ERASMUS+ OUR AWESOME CULTURAL HERITAGE....OUR AWESOME TIES a prilejuit întâlnirea unui grup de 34 elevi și profesori din Italia, Franța, Portugalia și Marea Britanie cu echipa de proiect a Colegiului Național Nichita Stănescu din Ploiești, gazda manifestărilor cultural-educative din perioada 29 noiembrie – 3 decembrie 2021.
Deși cursurile școlare nu s-au desfășurat în prima parte a acestui interval datorită zilelor libere acordate de guvern, deschiderea oficială a avut loc luni 29 noiembrie, în prezența doamnelor director Carmen Argeșanu și Roxana Soare și a unui număr de 20 elevi și profesori ai colegiului.
Tema activităților transnaționale de învățare a fost aceea a Meșteșugurilor și tradițiilor, elevii având de realizat interviuri cu meșteșugari din țările lor, în care să prezinte câteva din tainele diverselor meșteșuguri tradiționale, printre care cioplitul lemnului, croșetarea dantelei, cusutul iilor, țesutul la război, dogăritul și realizarea manuală a butoaielor, olăritul, confecționarea măștilor. Obiectivul principal a fost acela al descoperirii patrimoniului cultural folcloric al fiecărui popor, al sărbătorilor legate de anotimpuri și activitățile specifice acestora.
În cadrul atelierelor desfășurate în școală, elevii, organizați în echipe internaționale, făcând parte din instituțiile de învățământ: I.I.S.Piero Sraffa Crema, Italia, Lycée Condorcet Belfort, Franța, Convitto Domenico Cirillo Bari, Italia, Agrupamento Joao Araujo Correia, Peso da Régua, Portugalia, Isle of Wight College, UK, au avut de explorat basme specifice fiecărei culturi în parte și de extras elementele tradiționale caracteristice acestora, pe care ulterior le-au recombinat în povești noi, care să cuprindă câte o scenă din basmele inițiale ale fiecărei țări participante. Cu ajutorul tehnologiei, poveștile au fost transpuse în format electronic, însoțite de lectura audio a textului, cu aplicația storyjumper.
Un alt produs de proiect a fost dicționarul de proverbe și zicători român-englez-italian-francez-portughez, realizat cu aplicația voicethread, în care proverbele sunt înregistrare audio. Tot la acest capitol, elevii au realizat un colaj video al filmelor despre măști populare și o hartă interactivă cu aplicația genial.ly, care cuprinde tradiții și obiceiuri din țările participante.
O activitate deosebit de interesantă a fost atelierul de la Școala Piscu, unde toți elevii și profesorii din echipele de proiect au aflat istoria prosperului sat de olari, povestită de d-na Adriana Scripcariu, istoric de artă, deprinzând apoi tainele olăritului și ale linogravurii.
Pentru punerea în practică a cunoștințelor teoretice acumulate, am organizat o „vânătoare de comori” la Muzeul Satului din București, unde elevii au căutat elemente din poveștile populare, printre care cuptorul, fântâna, hambarul, războiul de țesut, furca, vârtelnița, moara de apă, descoperind o lume arhaică, plină de taine aproape necunoscute tinerilor din secolul XXI.
Un alt obiectiv al proiectului fiind acela al dezvoltării durabile și respectării obiectivelor de protecția mediului din Agenda ONU 2030, atelierele desfășurate în școală au cuprins și realizarea decorațiunilor de Crăciun din materiale reciclabile, cum ar fi dopurile de plută, cutiile metalice, materialele textile, conurile de pin, activitate în care elevii s-au implicat cu mult entuziasm.
Și, cum orice vizită în România a partenerilor străini trebuie să treacă pe la vestitul Castel Bran, am “bifat” acest obiectiv fascinant chiar de Ziua Națională, admirând atât arhitectura și poveștile citadelei, cât și târgul de obiecte populare de la intrare, unde măștile și ceramica au impresionat cel puțin la fel de mult ca mitul sângerosului vampir.
Concluziile acestei săptămâni fructuoase, în care elevii au avut ocazia să lucreze împreună și să se cunoască îndeaproape, în ciuda condițiilor delicate impuse de pandemie, au fost că suntem cu toții, profesori și elevi, animați de dorința de a comunica și de a împărtăși opinii, de a ne bucura de acest vast patrimoniu cultural pe care bătrânul nostru continent îl deține, de a îmbina tradiționalul cu modernul, în încercarea de a da noi dimensiuni și noi valențe existenței noastre.
Coordonator proiect: profesor Andreia Sersea