Raluca Turcan: ”Muzeul Peleș, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate”

19 Sep 2023 10:13
Raluca Turcan, ministrul Culturii, a făcut o vizită, luni, la Muzeul Național Peleș.
”Muzeul Peleș, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de “intervenții de urgență” pentru acoperișurile Castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de Euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire”, a transmis Raluca Turcan.
Ministrul a mai precizat că Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurarea ”acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an”, fiind vorba despre terasele Castelului Peleș.
”Prin Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanțat elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș, urmând ca soluția optimă să fie aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenției fiind cea corespunzătoare soluției avizate”, a adaugat Raluca Turcan.
De la înființarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleș. Dincolo de valoarea de patrimoniu a edificiilor integrate Muzeului Național Peleș, colecțiile ce pot fi admirate de vizitatori includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și numeroase fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național.


COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Le este foame , li sa tăiat pădurile și numai au ce manca .
Atat ne-a mai ramas, la capitolul "Incredere" ... Biserica si Credinta ! (Q.e.d.). HRISTOS S-A INALTAT !
Gilette
Curs valutar
EUR Euro 4.9745 0.0001
USD Dolarul SUA 4.7430 0.0239
GBP Lira sterlina 5.7323 -0.0092
CHF Francul elvetian 5.1499 -0.0202
XAU Gramul de aur 278.5272 0.3670