RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, a inaugurat astăzi, în comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, cel de-al șaptelea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor SGR. Deschiderea centrului RetuRO din Prahova va crea 120 de locuri de muncă verzi pe plan local.
Noul centru RetuRO este amplasat în incinta parcului industrial Eli Park și este echipat cu tehnologii de ultimă generație, capabile să realizeze operațiunile de sortare și numărare a tuturor tipurilor de ambalaje din cadrul SGR, într-un mod eficient. Cu o suprafață de aproximativ 6.000 de metri pătrați, centrul din județul Prahova are o capacitate anuală de numărare de aproximativ 280 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de peste 820 de milioane de ambalaje SGR.
„Se împlinesc 10 luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare în România, timp în care acest proiect de economie circulară a reușit să schimbe atitudinea și comportamentul consumatorilor cu privire la gestionarea ambalajelor de băuturi. Astăzi, sistemul este bine cunoscut de întreaga populație, reușind să colecteze peste 2 miliarde de ambalaje SGR de la lansarea în România. În același timp, eforturile noastre de îmbunătățire și eficientizare a SGR continuă, iar deschiderea centrului regional din Prahova este un pas important în acest sens. Vom continua extinderea infrastructurii cu alte trei centre ce urmează a fi deschise în lunile următoare în Suceava, Bihor și Constanța, asigurând astfel gestionarea eficientă a volumului tot mai mare de ambalaje returnate la nivel național”, declară Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
În urmă cu 10 luni, România s-a alăturat țărilor europene care au implementat un Sistem de Garanție-Returnare, dezvoltând un model unic din punct de vedere al complexității și acoperirii geografice. Progresul a fost unul exponențial, rezultatele crescând considerabil de la o lună la alta. În luna august a.c., românii au returnat 533 de milioane de ambalaje SGR, reprezentând aproximativ 80% din totalul ambalajelor SGR puse pe piață în această lună.
De la lansarea sistemului și până la finalul lunii august, peste 104.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând întoarcerea materialelor în piață pentru producerea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.
Sistemul de Garanție-Returnare pune bazele unei economii circulare în România și se conturează drept un model de bune practici pentru celelalte state care au în plan introducerea unui asemenea sistem.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.