Risc de avalanșe în munții Bucegi

07 Jan 2022 16:52
Risc de avalanșe în munții Bucegi
Administrația Națională de Meteorologie a emis buletinul nivometeorologic valabil pentru perioada 07 ianuarie 2022 ora 20 - 09 ianuarie 2022 ora 20. Este risc însemnat în Munții Bucegi de producere a avalanșelor. Potrivit ANMH, răcirea vremii a dus la consolidarea stratului vechi, care este înghețat în partea sa superioară. La suprafața stratului se întâlnesc cruste de îngheț, chiciură și zăpadă proaspătă de grosimi reduse, transportată de vânt. Ninsorile din perioada următoare vor depune un nou strat de zăpadă de grosimi variabile, pe alocuri consistent și care va avea aderență slabă cu stratul vechi, înghețat. În apropierea crestelor sunt formate cornișe de mari dimensiuni. Cantități importante de zăpadă se regăsesc pe văi, acolo unde sunt depozite însemnate, care depășesc 2 m. La supraîncărcări, pe pantele cele mai înclinate sau izolat prin ruperea cornișelor, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, avalanșe care să angreneze zăpada nouă ce va avea aderență redusă cu stratul vechi și înghețat. Riscul este
însemnat (3).
ANMH a mai transmis că sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă este mai redus ca grosime și e înghețat. Ninsori moderate sunt așteptate îndeosebi pe versanții sudici, iar riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici, care să angreneze zăpada nouă, în alunecare peste stratul vechi și înghețat, este moderat (2). Sub 1500 m, stratul nu are dimensiuni importante.
De altfel, meteorologul Radu Manta a publicat pe Facebook o fotografie cu o avalanșă surprinsă "live", din Colții Morarului înspre Valea Cerbului - Masivul Bucegi, specificând că poza a fost făcută pe 4 ianuarie 2022 la ora 13:44.
foto Radu Manta

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677