Fiecare pas spune o poveste. Descarcă aplicația România Atractivă și află unde vrei să pleci în vacanță!
Prahova, locul unde cel mai bogat român din antebelic a vrut să-și paveze curtea cu bani de aur, pe valea Zamorei
Obiective de patrimoniu din Prahova și poveștile lor se regăsesc din acest an în programul național de turism cultural România Atractivă.
Jurnaliști și creatori de conținut au preparat delicioasa cașcavea de Prahova;
Cum a renunțat cel mai bogat român să își paveze curtea cu bani de aur;
Primul „bulion” (revelion) din Ploiești s-a ținut la Muzeului Ceasului;
Multe sunt locurile din țară prin care pașii nu ne-au purtat încă și pe care le putem descoperi. De multe ori, chiar și aproape de casă există legende, locuri de vizitat și povești de aflat care ne pot îmbogăți cunoștințele sau care ne pot oferi experiențe de viață pe care nu le-am avea în niciun alt colț de lume.
Anul acesta, România a lansat cel mai nou program de turism cultural din Europa, România Atractivă, în care români și străini sunt invitați să descopere cele mai prețioase obiective istorice și culturale din toată țara. Județul Prahova a înscris în proiectul cu promovare națională și internațională, printre altele, cașcaveaua din Prahova și gospodăriile tradiționale din localitatea Drajna. Obiectivele din județul Prahova fac parte din trei rute: Traseul castrelor romane, Traseul gastronomiei tradiționale românești și Ruta satelor cu arhitectură tradițională.
Turiștii pot descoperi la fiecare pas povești mai multu sau mai puțin știute despre locurile pe care le pot vizita, odată cu descărcarea de AICI a aplicației gratuite România Atractivă, disponibilă pe Android si pe iOS.
Cum a renunțat cel mai bogat român să își paveze curtea cu bani de aur
Prahova înseamnă deopotrivă Castelul Peleș, Castelul Pelișor, dar și palatul de pe valea Zamorei al omului politic Gheorghe Cantacuzino. Se zice că cel mai bogat român al României antebelice a hotărât să construiască un rival Peleșului și, ca să își demonstreze bogăția, voia să își paveze curtea și acoperișul cu monede de aur. Se pare că ar fi trebuit să ceară aprobarea Regelui Carol I, iar acesta ar fi aprobat cererea doar dacă monedele ar fi fost dispuse pe cant, şi nu în forma clasică, pentru a fi nevoie de mult mai multe. Se pare că acest lucru l-ar fi descurajat pe Nabab, a cărui zgârcenie era binecunoscută.
Tot în Prahova se află și Conacul Bellu, unul dintre cele mai frumoase și mai bine păstrate conace boierești. Aici, boierul Alexandru Bellu, mare pasionat de fotografie, a realizat unul dintre primele pictoriale foto din România. Albumul său, „La Roumanie en images”, a făcut înconjurul lumii și a prezentat în imagini nu doar satul românesc, ci și pe locuitorii lui.
În Prahova regăsim și Sinaia, stațiunea elitei românești, Câmpina și Telega (acel „Texas al României” – știați că dintr-un sat de lângă Telega se extrăgea, înainte de 1914, aproximativ 80% din întreaga producție de țiței a României?) și Vălenii de Munte. Aici, la Văleni, simți prezența savantă a lui Nicolae Iorga pe prispa vilei sale alături de Catinca, cea care i-a fost soție, consilier, colaboratoare, dar, mai presus de toate, dragostea vieții sale, căreia îi trimitea scrisori de dragoste ori de câte ori era plecat, până în ziua în care a fost asasinat.
Primul „bulion” (revelion) din Ploiești s-a ținut la Muzeului Ceasului
Atunci când spui „Prahova”, mulți români se gândesc la Ploiești și la celebrul Muzeul al Ceasului, dar puțini știu că aici, la 1903, prefectul Luca Elefterescu a venit cu năstrușnica idee de a ține primul revelion din Ploiești, după moda de la Palatul Regal din Capitală. Iată cum povestea istoricul ploieştean Paul Popescu, al cărui bunic - cel mai priceput cofetar din urbe la acea vreme - a fost însărcinat cu prepararea deserturilor: „În ziua de 27 decembrie 1903, bunicul meu s-a pomenit acasă cu Iancu, omul de încredere al lui Luca Elefterescu. – Dom’ Miai, vrea dom’ dipotat ca vineri să te înfăţişezi la dânsul cu tot ce-ţi trebuie… – Da, ce – se miră cofetarul – doar nu-l cheamă Vasile? – Nu-l cheamă, da se face foc dacă nu te duci. Are un chef mare, de Anul Nou… Îi zice petrecerea de bulion, moda franţuzească“.
Aplicația mobilă de travel România Atractivă, parte din programul de turism cultural, vă propune să descoperiți și comuna Drajna, cu celebrul castru roman, sau gospodăriile tradiționale unde încă se face delicioasa cașcavea, locul unde a fost descoperit Coiful de la Coțofănești, poate cel mai frumos artefact geto-dacic, și multe altele.
Jurnaliști și creatori de conținut au preparat delicioasa cașcavea de Prahova
Peste 50 de jurnaliști și creatori de conținut au plecat în țară să descopere și să promoveze noul program de turism România Atractivă, imediat după lansarea care a avut loc pe 15 mai. Unul dintre grupurile de presă și creatori de conținut, naționali și internaționali, au venit, în luna mai, să viziteze și obiectivele din județul Prahova. Ei au ajutat la prepararea cașcavelei de Prahova, descoperind rețeta care a pus comuna Valea Doftanei pe harta culinară a României, iar obiectivele turistice din zonă au devenit parte din poveștile scrise de participanți sau postate pe social media.
Promovarea obiectivelor din județ va continua, inclusiv prin participarea custozilor de obiective pe care județul Prahova le are pe platformă, aceștia fiind îndemnați să dea mai departe vestea lansării platformei publicului larg care îi urmărește, folosind link-ul următor de descărcare gratuită a platformei: https://romaniaatractiva.app.link/download.