Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu atrage atentia ca viperele au iesit din hibernare si in zona statiunii Paltinis, m-tii Cindrel, cum de altfel s-a intamplat in toata zona montana.
"Șerpii veninoși ataca doar atunci când sunt atacați sau surprinși. Daca ați observat un șarpe la distanță, ocoliți-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneți nemișcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur", spun salvamontistii.
Semne ale mușcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconștiența, alte simptome generale: senzație de greață, vomă, tulburări de vedere, dificultăți de respirație (tahipnee), hipersudorație (transpirație excesivă), dureri abdominale.
"Măsuri de prim-ajutor . În primul rând, nu faceți mișcări și nu vă agitați! În caz contrar ritmul bătăilor inimii crește, circulației sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine stați liniștit într-un loc umbrit. Anunțați evenimentul la Serviciul Unic de Urgență 112 și așteptați salvatorii, izolați termic victima dacă prezintă frisoane, așezați victima astfel încât să mențineți mușcătura sub nivelul inimii, curățați cu alcool veninul de pe lângă mușcătură, folosiți , dacă aveți, o seringăpentru aspirat venin, puneți un pansament compresiv (nu garou) deasupra mușcăturii către inimă și administrații victimei o aspirină. Hidratați-vă doar cu apă și nu administrați alcool, cafea, energizante", mai atrag atentia oamenii muntelui.
Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură și nu mâncați și nu consumați alcool. Deplasați victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveți un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, și doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.
foto Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu/Facebook