Simona-Maya Teodoriu (PSD) a participat, în calitate de speaker, la masa rotundă ”Grijă pentru democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”

27 Feb 2024 20:13
Simona-Maya Teodoriu (deputat PSD) a participat, în calitate de speaker, la masa rotundă ”Grijă pentru democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”

”Onorată să particip astăzi, în calitate de speaker, la masa rotundă ”Grijă pentru democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”, organizată de Centrul Filia și Comisia pentru Tineret și Sport a Camerei Deputaților, cu participarea președintelui PSD – Marcel Ciolacu, PNL - Nicolae Ciucă, USR – Cătălin Drulă, UDMR – Kelemen Hunor, a co-președintei Reper – Ramona Strugariu și a mai multor ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București.
Anul trecut, la o dezbatere organizată tot de echipa profesionistă și dedicată a FILIA, pe care o felicit și cu acest prilej, aveam ocazia să citez un profesor asociat la Harvard, Tom Nichols, arătând că democrația nu este o mașină de îndeplinit dorințe, ci un ansamblu de comportamente și credințe care fac ca instituțiile să funcționeze, iar acest adevăr rămâne valabil, așa încât astăzi a fost încă un prilej de a ne reaminti că ne revine nouă, reprezentanților celor care ne-au încredințat prin vot un mandat în parlament, misiunea de a găsi noi modalități de a proteja valorile democratice și drepturile inerente fiecăruia dintre noi, în secolul al XXI- lea.
Nu mi-am propus să insist asupra prevederilor proiectelor de lege elaborate împreună cu colege și colegi de la mai multe partide parlamentare, pentru a asigura drepturi egale pentru femei și nediscriminarea acestora în societate, ci am reamintit realitățile de la care am pornit în demersurile noastre legislative, și anume:
-Constituția României, care în art.16 alin.3 precizează că statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea funcțiilor și demnităților publice.
-Faptul că în România avem în continuare o populației feminină în procent de peste 51 la sută, care trebuie să își găsească o reprezentare corespunzătoare și la nivel central și local, în timp ce la alegerile din 2020, în Parlamentul României au intrat doar 17 la sută femei(cu pierdere de două procente față de alegerile generale anterioare, care aduseseră un procent de 19 la sută femei în parlament).
- Am subliniat că proporția covârșitoare a femeilor în parlament este dată de reprezentantele Partidului Social-Democrat, în mod tradițional, de-a lungul timpului, iar aceasta nu este o pledoarie pro domo, ci o realitate a partidului pe care îl reprezint.
Suntem însă, încă departe de recomandările Consiliului Europei care, din 2003, cerea ca reprezentarea femeilor, în raport cu bărbații, în viața publică și politică, să nu se situeze sub 40%. Nu trebuie să uităm nici recomandările constante ale Organizației Națiunilor Unite, inclusiv în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care arată că atingerea egalității de gen și implicare a femeilor, se măsoară cu ajutorul a trei indicatori: proporția dintre femei și bărbați în educație primară, secundară și terțiară; proporția femeilor pe piața muncii din sectorul non-agricol și, nu în ultimul rând, proporția locurilor ocupate de femei în parlamentele naționale.
Putem avea în vedere, de asemenea, modelele legislative și de bune practici adoptate de o serie de state, de la modelul legislativ francez, Franța fiind prima în acest sens, până la Republica Moldova, Spania, Mexic, Italia sau Polonia, precum și obiectivele Comisiei Europene, în special angajamentul de a stabili un echilibru de gen la nivelul leadership-ului politic, Comisia invitând în mod constant statele membre „să elaboreze și să pună în aplicare strategii de creștere a numărului de femei în posturi de decizie în mediul politic și în procesul de elaborare a politicilor publice.”
Am arătat în final că adoptarea unei legi nu este neapărat un scop în sine, dacă efectele pozitive urmărite se pot obține și prin bunele practici asumate de fiecare partid, iar Partidul Social-Democrat a asumat deja un procent de 30 la sută femei pe listele electorale, la alegerile din acest an.
Pe de altă parte, criteriul competenței, al unei experiențe și expertize relevante, la alegerea unor femei pe liste, trebuie să existe și să fie aplicat în mod egal, pentru femeile și bărbații care candidează la funcții și demnități publice. Competența bărbaților nu se prezumă, în timp ce a femeilor ar trebui demonstrată, ci trebuie să existe pur și simplu aceeași unitate de măsură și aceleași criterii, aplicate în mod unitar, iar cu aceasta putem închide falsa discuție cu evidente tente misogine sau discriminatorii, din unele medii politice, conform căreia femeile trebuie să își afirme sau dovedească o competență. Da, ele trebuie să o facă, dar în aceleași condiții pretinse și bărbaților candidați”, a transmis Simona-Maya Teodoroiu, după eveniment/

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677