Statistică îngrijorătoare în Prahova/ Din 167 de copii adoptabili, 153 nu sunt doriți din cauza vârstei sau problemelor de sănătate

28 Aug 2022 15:41
Statistică îngrijorătoare în Prahova/ Din 167 de copii adoptabili, 153 nu sunt doriți din cauza vârstei sau problemelor de sănătate
Potrivit datelor statistice ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, la nivelul județului nostru există, în prezent, un număr de 167 copii adoptabili, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Dintre aceștia, însă, 153 de copii se află pe Profilul public, care era cunoscut îniante ca Profilul Copiilor Greu Adoptabili. Copiii respectivi nu sunt doriți din cauza vârstei și/sau problemelor de sănătate, precum și a faptului că mai au frați adoptabili împreună. Cei 14 copii adoptabili care nu se regăsesc în Profilul Public nu îndeplinesc încă condițiile legale de a fi incluși în acest profil.
La nivelul județului Prahova, de la începutul anului până în prezent, 43 persoane/familii au depus dosare în vederea obținerii atestatului de persoană/familie aptă să adopte. Cei mai mulți își doresc copil cu vârsta maximă de 5 ani, clinic sănătos, care să provină din părinți fără probleme medicale.

Potrivit legii, în profilul public al copilului adoptabil sunt incluse următoarele categorii de copii adoptabili:
a) cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie nu sa iniţiat potrivire practică;
b) cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie, deşi a fost iniţiată etapa potrivirii practice, aceasta a eşuat;
c) cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie, deşi a fost pronunţată o hotărâre de încredinţare în vederea adopţiei, aceasta a fost revocată.


Reprezentanții DGASPC Prahova, ne-au prezentat procedura în care se fac adopțiile:

”Cadrul legal care reglementează adopţia este dat de Legea 273/2004 privind procedura adopţiei.
Adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.
Condiţiile de fond ale adopţiei se referă la următoarele aspecte:
• adopţia se încheie numai dacă este în interesul superior al copilului;
• copilul poate fi adoptat până la împlinirea vârstei majoratului civil;
• în cadrul procedurii de adopţie se iau măsurile necesare pentru ca fraţii să fie încredinţaţi împreună;
• copilul nu poate fi adoptat de mai mulţi adoptatori nici simultan, nici succesiv;
• adopţia între fraţi este interzisă;
• pot adopta numai persoanele care au capacitate deplină de exerciţiu şi care sunt cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să îl adopte. Persoanele cu boli psihice şi handicap mental nu pot adopta;
• adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare dezvoltării depline şi armonioase a personalităţii copilului, condiţii care se atestă de către D.G.A.S.P.C. Prahova;
• consimţământul la adopţie trebuie să fie dat în faţa instanţei judecătoreşti de către: - părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, tutorele copilului ai cărui părinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispăruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii;
- copilul care a împlinit vârsta de 10 ani;
- adoptatorul/familia adoptatoare (dacă persoana care doreşte să adopte este căsătorită, este necesar şi consimţământul soţului/soţiei).

Etapele adopţiei interne sunt următoarele:

1. informarea prealabilă a persoanelor/familiilor care își exprimă intenția de a adopta, cu privire la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției interne

2. depunerea cererii de evaluare pentru obţinerea atestatului de persoană/familie aptă să adopte la sediul D.G.A.S.P.C. Prahova

3. depunerea actelor necesare care se anexează la cererea de evaluare
4. evaluarea socială şi psihologică
Evaluarea se face atât la sediul D.G.A.S.P.C. Prahova, cât şi la domiciliul persoanei/familiei care doreşte să adopte şi se realizează de către 1 asistent social şi 1 psiholog şi are rolul de evalua capacitatea de a adopta.
Evaluarea constă în culegerea informaţiilor cu privire la: structura familiei; istoria maritală şi relaţia de cuplu; stilul de viaţă al familiei; comunicarea; nivelul educaţional; statutul profesional; habitatul şi inserţia comunitară; relaţia cu familia lărgită; trăsături de personalitate; interese, pasiuni; motivaţia de a adopta; aşteptările în legătură cu adopţia; capacităţile parentale.

5. pregătirea pentru asumarea în cunoştinţă de cauză a rolului de părinte.
Pregătirea este destinată evaluării şi dezvoltării capacităţii de a răspunde nevoilor copilului adoptabil.
6.eliberarea atestatului
Rezultatele evaluării se consemnează într-un raport final de evaluare a capacitații de a adopta, care conține și propunerea privind eliberarea sau neeliberarea atestatului. Raportul se întocmește în maximum 90 de zile de la depunerea cererii de evaluare și se comunică solicitantului. În cazul unui rezultat favorabil al evaluării, direcția emite dispoziția privind eliberarea atestatului. În cazul unui rezultat nefavorabil al evaluării, adoptatorul/adoptatorii pot formula contestație în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea raportului final de evaluare.

7. potrivirea copil-persoană/familie adoptatoare
Procesul de stabilire a compatibilităţii dintre copil şi o persoană/familie constă în identificarea şi selectarea celei mai potrivite persoane/familii care să răspundă nevoilor unui copil adoptabil.

8. încredinţarea în vederea adopţiei
După ce profesioniştii D.G.A.S.P.C. Prahova stabilesc compatibilitatea între o persoană/familie adoptatoare şi un copil adoptabil, copilul va fi încredinţat în vederea adopţiei prin hotărârea instanţei judecătoreşti. La baza hotărârii va fi raportul elaborat de profesioniştii D.G.A.S.P.C. Prahova în ceea ce priveşte constatarea compatibilităţii. Copilul va fi încredinţat pentru 90 de zile şi, în această perioadă, D.G.A.S.P.C. Prahova va monitoriza bilunar evoluţia copilului.

9. încuviinţarea adopţiei
La finalul celor 90 de zile instanţa poate încuviinţa sau nu adopţia pe baza informaţiilor existente în raportul întocmit de profesioniştii D.G.A.S.P.C. Prahova privind evoluţia copilului.

10. monitorizarea post-adopţie
Monitorizarea adopţiei se face timp de 2 ani, trimestrial, de către profesioniştii D.G.A.S.P.C. Prahova în vederea evaluării evoluţiei copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi persoana/familia care l-a adoptat.

Durata procesului de adopție diferă în funcție de opțiunile persoanei/familiei, domiciliul familiei adoptatoare, vechimea atestatului, numărul de copii declarați adoptabili care corespund solicitării persoanei/familiei.
În general, pentru familiile care doresc adopția unui copil de vârstă mică procesul de adopție poate dura o perioadă mai lungă de timp (numărul persoanelor/familiilor atestate pentru un copil din această categorie este mult mai mare decât numărul copiilor adoptabili din această categorie), iar pentru familiile care doresc copii cu vârsta mai mare de 7 ani, procesul de adopție poate dura și câteva luni.


Pe site-ul instituției: https:www.dgaspcph.ro sunt publicate informații statistice lunare privind adopția. Anul trecut, în Prahova, au fost adoptați 75 de copii, iar până în prezent, anul acesta, 38 de copii.





COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677