Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva a aprobat, in 27 iulie, Strategia de Dezvoltare a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva (SDR30), proiect strategic demarat la finalul anului trecut in acord cu cerintele de implementare a Strategiei Nationale pentru Paduri – SNP30, aprobata prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1227/05.10.2022.
Prin acest document strategic se doreste consolidarea bunelor practici din organizatie si, totodata, reformarea si remodelarea procedurilor si proceselor aplicabile astfel incat Regia Nationala a Padurilor-Romsilva sa devina o entitate moderna, cu principii solide de lucru, transparenta si integra, capabila sa realizeze un management durabil al padurilor de stat si sa utilizeze rational resursele forestiere, punand in valoare intr-o maniera optimizata, serviciile pe care padurile le ofera populatiei, economiei si mediului inconjurator.
Elaborarea SDR30 s-a realizat sub forma unui proiect, in coordonarea unei echipe centrale desemnata de conducerea executiva a regiei, formata din angajati ai Romsilva ce au fost implicati intr-un proces participativ alaturi de specialisti din cadrul organizatiei. Acest proces s-a derulat si prin consultarea mediului academic, al asociatiilor de profil si a organizatiilor non-guvernamentale.
Strategia de Dezvoltare a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva prevede 13 directii strategice de dezvoltare si actiuni specifice, conducerea organizatiei asumandu-si astfel termenele de implementare si sistemul de monitorizare a rezultatelor scontate. Directiile strategice se concentreaza, pe de o parte, pe un set de masuri in vederea cresterii eficacitatii gospodaririi padurilor de stat in spiritul normativ al unei silviculturi apropiate de natura, iar pe de alta parte, pe aspecte ce vizeaza eficienta aparatului administrativ al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.
Prin acest document de planificare strategica, gospodarirea padurilor de stat devine o activitate mai transparenta si participativa, tinand cont de nevoia de lemn ca resursa critica pentru unele comunitati si pentru economia forestiera, accentuand insa necesitatea protejarii unor paduri cu valoare ridicata de conservare sau gospodarirea adecvata a padurilor pentru atingerea unor obiective socio-ecologice. Strategia pune un accent important pe imbunatatirea infrastructurii de gospodarire silvica si dezvoltarea facilitatilor pentru exploatarea, depozitarea si sortarea superioara a lemnului fasonat, suplimentata de o noua viziune pentru paza padurilor. De asemenea, documentul strategic isi propune mentinerea dialogului cu factorii interesati pentru o gestionare echitabila si echilibrata a resurselor forestiere de stat.
Multumim, pe aceasta cale, tuturor celor care au fost implicati in acest demers care isi doreste sa deschida calea unei reale modernizari a administrarii padurilor de stat.
Strategia de Dezvoltare a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva (SDR30) poate fi accesata pe site-ul www.rosilva.ro (www.rosilva.ro/files/content/bucuresti/SDR30.pdf)