Surparea de la Slănic: ”Geomonitor”, un proiect care dezvoltă soluții de monitorizare

04 Apr 2025 14:48
Surparea de la Slănic: ”Geomonitor”, un proiect care dezvoltă soluții de monitorizare
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, alături de parteneri, printre care Institutul Geologic al României, Universitatea București - Facultatea de Geologie și Geofizică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospatială „Elie Carafoli” (INCAS) București, a lansat proiectul ”Geomonitor-Soluție de monitorizare integrată a fenomenelor naturale și antropice declanșatoare de riscuri societale, pentru siguranța polpulației din zona afectată - orașul Slănic, județ Prahova”. Proiectul este finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România.
” Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, marcat de un eveniment de surpare de teren într-o zonă rezidențială, prin furnizarea de servicii de cercetare geologică și geofizică”, a transmis Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Scopul proiectului este de a crește contribuția cercetării științifice la înțelegerea și gestionarea riscurilor din zonă, prin furnizarea de servicii avansate de cercetare geologică și geofizică.
Printre obiectivele principale se numără efectuarea a cel puțin 5 investigații geofizice și geologice pentru identificarea factorilor declanșatori ai sufoziunii, crearea unui portal digital care va include hărți geologice de detaliu, rezultate ale măsurătorilor geofizice (seismice, geoelectrice, GNSS, InSAR, Lidar), produse din date seismologice sau - instalarea, în cadrul unei rețele integrate de monitorizare, a cel puțin 10 stații GNSS, 10 stații seismice în câmp liber și 3 stații în clădirile afectate din zona monitorizată ce vor transmite date în timp real.
Se vor face măsurători gravimetrice și seismice, cartare hidrogeologică, cu elaborare de hărți de bazin care să includă elemente geomorfologice sau se vor preleva probe de apă pentru analize chimice.
Acum aproximativ un an, la Slănic, s-a produs o uriașă surpare care a afectat o stradă, localnicii din zonă fiind evacuați la momentul respectiv.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677