Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, alături de parteneri, printre care Institutul Geologic al României, Universitatea București - Facultatea de Geologie și Geofizică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospatială „Elie Carafoli” (INCAS) București, a lansat proiectul ”Geomonitor-Soluție de monitorizare integrată a fenomenelor naturale și antropice declanșatoare de riscuri societale, pentru siguranța polpulației din zona afectată - orașul Slănic, județ Prahova”. Proiectul este finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România.
” Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, marcat de un eveniment de surpare de teren într-o zonă rezidențială, prin furnizarea de servicii de cercetare geologică și geofizică”, a transmis Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Scopul proiectului este de a crește contribuția cercetării științifice la înțelegerea și gestionarea riscurilor din zonă, prin furnizarea de servicii avansate de cercetare geologică și geofizică.
Printre obiectivele principale se numără efectuarea a cel puțin 5 investigații geofizice și geologice pentru identificarea factorilor declanșatori ai sufoziunii, crearea unui portal digital care va include hărți geologice de detaliu, rezultate ale măsurătorilor geofizice (seismice, geoelectrice, GNSS, InSAR, Lidar), produse din date seismologice sau - instalarea, în cadrul unei rețele integrate de monitorizare, a cel puțin 10 stații GNSS, 10 stații seismice în câmp liber și 3 stații în clădirile afectate din zona monitorizată ce vor transmite date în timp real.
Se vor face măsurători gravimetrice și seismice, cartare hidrogeologică, cu elaborare de hărți de bazin care să includă elemente geomorfologice sau se vor preleva probe de apă pentru analize chimice.
Acum aproximativ un an, la Slănic, s-a produs o uriașă surpare care a afectat o stradă, localnicii din zonă fiind evacuați la momentul respectiv.