Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiarã prin care prelungește cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023.
Mãsura este necesarã pentru a combate creșterea excesivã a prețurilor și stabilizarea gradualã a pieței de asigurãri RCA, în vederea evitãrii efectelor negative în alte sectoare ale economiei.
„Am decis sã venim cu aceastã soluție temporarã, dar vitalã pentru șoferi, în contextul în care existã încã probleme nerezolvate în piața asigurãrilor auto care se traduc printr-o piațã caracterizatã de un dezechilibru între cerere și ofertã”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Reamintim cã tarifele de primã maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primã care au fost practicate de cãtre fiecare asigurãtor RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ca acestea sã fie ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Tarifele se aplicã în cazul contractelor RCA încheiate dupã data intrãrii în vigoare a hotãrârii.
Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limiteazã la maximum 8% din prima netã de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadã de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a hotãrârii.
Calculul despãgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depãși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car ce oferã servicii de închiriere de autoturisme fãrã conducãtor auto și se acordã numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Perioada maximã pentru care se pot acorda despãgubirile mai sus menționate este de 30 de zile, fie de la data eliberãrii autorizației de reparație de cãtre unitãțile Poliției Române, fie de la data eliberãrii documentului de intrare în reparație eliberat de cãtre asigurãtorul RCA. Termenul va putea fi prelungit numai cu aprobarea asigurãtorului RCA în situații justificate, probate cu documente.
În cazul vehiculelor care se încadreazã în situația de daunã totalã economicã, despãgubirile acoperã perioada cuprinsã între data constatãrii avariilor și data înaintãrii ofertei de despãgubire, cu respectarea termenelor prevãzute de Legea nr. 132/2017, cu modificãrile și completãrile ulterioare. În acest caz, valoarea despãgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporarã a vehiculului avariat, nu poate depãși 25% din valoarea de piațã a vehiculului avariat.
În prezent, pe piața asigurãrilor RCA din România se manifestã în continuare o reticențã în ceea ce privește apetitul la risc al asigurãtorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați, astfel cã la data de 31 decembrie 2023 din numãrul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, erau asigurate un numãr de 7.053.399 de vehicule.
Este important de menționat cã în perioada ianuarie – martie 2024 a fost înregistrat un numãr de peste 21.000 de solicitãri de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce înseamnã cã fiecare asigurãtor RCA a preluat un numãr de aproximativ 2.600 de astfel de asigurați.
O astfel de situație are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor dupã data de 31 martie 2024, datã la care înceteazã efectele Hotãrârii Guvernului nr. 1326/2023