Centru Județean de Cultură Prahova a organizat o expoziție -concurs de fotografii vechi numit "Mărturii etnografice". Concursul s-a adresat posesorilor/deținătorilor de fotografii (vechi), care ilustrează portrete cu persoane îmbrăcate în piese de port popular, sau în vestimentații specifice diferitelor epoci, sărbători calendaristice de peste an (Bobotează, Paște, Crăciun, Anul Nou ș.a.), obiceiuri și ritualuri din ciclul familial (naștere-botez, nuntă, înmormântare), diferite obiceiuri și tradiții specifice comunităților locale (ex.: horă, leagăn, scrânciob ș.a.), elemente de arhitectură tradițională (în situ), elemente sau ipostaze cu încărcatură sau valoare etnografică în general, toate reflectând tradiția din comunitățile locale prahovene.
Vernisajul expoziției a avut loc vineri și, totodată, și premierea concurenților. Printre câștigători se numără și Ioan Diaconu din comuna Izvoarele, tatăl artistei Theo Rose.
Astfel, juriul a acordat următoarele premii și mențiuni:
Premiul I – Constantin Clinci, com. Valea Doftanei
Premiul al II-lea – Ioan Diaconu, com. Izvoarele și Alina Elena Frîncu din com. Valea Doftanei
Premiul al III-lea – Florian Tudorache, com. Ceptura și Constanța Richea din com. Valea Doftanei
Premii speciale:
Claudia Iliescu din com. Măgurele
Ecaterina Albu, com. Izvoarele
Elena Breten, com. Izvoarele
Oana Fenichiu, or. Băicoi
Eena Stoian, com. Telega
Loredana Florentina Clinci, com. Valea Doftanei
Loredana Oprescu, com. Bătrâni
Mențiuni:
Aurica Muscalu, com. Izvoarele
Lizeta Ionescu, com. Izvoarele
Potrivit unui comunicat al Centrului Județean de Cultură Acad. Eugen Simion Prahova,
expoziția va fi deschisă publicului în perioada 17 – 31 mai 2024 (program de vizitare: luni – joi, orele 9.00 – 16.00; vineri, orele 9.00 – 13.30).
Cu prilejul Zilei Naționale a Portului Tradițional, prin amabilitatea doamnelor Elena Stoian din comuna Telega, Loredana Florentina Clinci și Constanța Richea din comuna Valea Doftanei, au fost prezentate piese de port tradițional din zona Prahovei și au fost apreciate contribuțiile actuale ale acestor iubitoare de tradiție și frumos la promovarea elementelor de port tradițional specifice zonei noastre.
Evenimentul a fost onorat de participarea doamnei dr. Corina Mihăescu, cercetător științific I în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române și cercetător științific I în cadrul Institutului Național al Patrimoniului din București și participarea domnului dr. Cristian Mușa, cercetător științific în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române"