Termenul pentru depunerea cererilor de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite" s-a prelungit până la data de 17 noiembrie 2017.
Banii se acordă pentru înființarea efectivă a plantațiilor forestiere, care acoperă și costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire, întreținerea și îngrijirea plantației forestiere, precum și pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, pe o perioadă de 12 ani.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana-Doina PANĂ, consideră că accesarea fondurilor disponibile pe această măsură de un număr cât mai mare de beneficiari va avea un impact pozitiv major pe termen lung."Este adevărat că plantarea unei păduri aduce beneficii financiare după zeci de ani, însă cred că românii trebuie să învețe să facă și investiții pe termen lung. Este o oportunitate extraordinară să putem lăsa moștenire generațiilor viitoare o țară cu o suprafață mai mare de pădure. Iar avantajele nu sunt doar de ordin financiar. Împădurirea terenurilor degradate, posibilă prin acest program, are rolul de a proteja culturile fermierilor și comunitățile din zonele rurale de efectele fenomenelor meteo extreme. Pe scurt, prin plantarea de noi suprafețe de pădure, toată lumea are de câștigat", consideră ministrul Apelor și Pădurilor.
Conform ministrului Adriana-Doina Pană, măsura vine în completarea acțiunilor guvernamentale de creștere a fondului forestier național.
Programul este aferent Măsurii 8 "Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor", Submăsura 8.1 "Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite" din cadrul PNDR 2014"2020.
De menționat este faptul că alocarea financiară pe această măsură este de 50 de milioane de euro, iar valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 7 milioane de euro.
foto: Ministerul Apelor și Pădurilor