TINERI EUROPENI IN EXERCIȚIU DE CETĂȚENIE ACTIVĂ LA COLEGIUL NAȚIONAL NICHITA STĂNESCU PLOIEȘTI

20 Mar 2024 14:19
Luna martie 2024 se dovedește a fi o lună plină de evenimente școlare pentru Colegiul Național Nichita Stănescu din Ploiești. Implicată activ în două proiecte Erasmus în acest an, în perioada 11-15 martie instituția a fost gazda primei mobilități de proiect We4EU, dedicat implicării cetățenești a tinerilor.
Proiectul abordează teme de interes major pentru viitorul Europei, analizând modalități de implicare activă a tinerilor: de la cetățenia democratică și promovarea sustenabilității până la economia circulară, protecția mediului și reducerea impactului schimbărilor climatice asupra populației, de la utilizarea judicioasă a resurselor până la practicile de consum sustenabil, de la consolidarea relațiilor din cadrul comunității până la implicarea sporită a tinerilor în politicile decizionale la nivel european.
Partenerilor “clasici” ai colegiului, Istituto Istruzione Superiore Piero Sraffa din Crema, Italia și Lycée Condorcet din Belfort, Franța, li se alătură, de data aceasta, o școală din Finlanda, Joroisten Lukio, din Joroinen, precum și un ONG din Aydin, Turcia, Incirliova Genclik Kultur Sanat ve Gelisim Dernegi.
Toți elevii străini au fost găzduiți de copii români în familiile acestora.
Săptămâna de activități desfășurată în cadrul Colegiului Național Nichita Stănescu a debutat cu prezentarea organizațiilor partenere de către echipele de elevi participante, precum și a produselor realizate online, în componenta eTwinning a proiectului. Astfel, în cele două luni premergătoare întâlnirii, elevii au participat la workshopuri online organizate de profesorii Andreia Sersea, Mariella Brunazzi și Corine Hoffert, în cadrul cărora au discutat despre principiile cetățeniei democratice, calitățile unui lider, au realizat o cronologie a Uniunii Europene în aplicația genial.ly, au creat postere în Canva și scurte înregistrări audio în flipgrid, ca și un ebook cu datele țărilor membre UE în aplicația StoryJumper. Ziua de luni s-a încheiat cu o activitate de “treasure hunt” organizată în colaborare cu Asociația parteneră Un Strop de Fericire, care a testat cunoștințele elevilor despre Uniunea Europeană într-un mod antrenant și amuzant.
Zilele de marți 12 martie și miercuri 13 martie au fost “zile pline” în ceea ce privește activitățile specifice tematicii abordate. Grupul numeros al proiectului, alcătuit din 43 de elevi și 10 profesori, a fost primit în clădirea Parlamentului, unde elevii au avut ocazia să discute cu dl senator Adrian Hatoș despre probleme care îi preocupă, printre care bullying și discriminare. Apoi, echipa de proiect a fost oaspetele d-lui Rareș Petru Achiriloaie, Secretar de Stat, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției. Discuțiile au vizat numeroase teme legate de drepturile copiilor, iar concluziile și mesajul acestei întâlniri au fost acelea că orice tânăr poate și trebuie să se implice activ în viața societății, a comunității, să afle cum funcționează mecanismele sociale pentru a putea influența deciziile politice, pentru a contribui la bunul mers al societății.
Înapoi la școală, miercuri 13 martie echipele internaționale de elevi și-au organizat propriile campanii electorale pentru grupurile parlamentare europene. Împărțiți în 4 grupe mari ce reprezentau EPP (European People’s Party), RENEW, GREENS și S&D (Socialists and Democrats), aceștia și-au creat postere de campanie, filmulețe și discursuri care să-i convingă pe potențialii alegători să îi voteze. Apoi au mers, pe rând, la 4 clase diferite, unde și-au prezentat campania. Activitatea a avut un impact deosebit, atât asupra inițiatorilor campaniei, cât și asupra “votanților”, care au conștientizat rolul important pe care îl pot avea în comunitate. În continuarea campaniei, au avut loc două dezbateri pe tema obligativității votului și a reducerii vârstei de vot la 16 ani, în care elevii au dovedit o maturitate ieșită din comun în susținerea argumentelor proprii. În fine, ziua s-a încheiat cu prezentarea unui toolkit al cetățeniei democratice active, conținând 25 de sugestii pentru motivarea tinerei generații să se implice în luarea deciziilor majore privind bunul mers al comunității.
După 3 zile extrem de active, ziua de joi 14 martie a fost dedicată ieșirii în natură, concretizată prin vizitarea Castelului Bran, un obiectiv atât de atractiv pentru străinii care vin în România. Deși vremea nu a fost de partea excursioniștilor, castelul și obiectivele turistice din Brașov, printre care Strada Sforii, Bastionul Țesătorilor și Biserica Neagră i-au cucerit cu farmecul lor medieval și – ca de atâtea ori – aceia care veneau pentru prima oară în România au promis să revină negreșit.
Seara festivă a fost prilejul ca toți participanții să dea frâu liber entuziasmului și voii bune. În ultima zi a mobilității, vineri 15 martie, a avut loc înmânarea certificatelor de proiect. Toate produsele realizate de elevi au fost adăugate în Twinspace, s-au rememorat activitățile unei săptămâni “dense”, apoi, după vizitarea Muzeului de Artă și a Muzeului Ceasului, românii și-au luat rămas bun de la echipele din Franța, Turcia, Finlanda și Italia.
La fel ca în octombrie, Colegiul Național Nichita Stănescu a fost “deschizător de drumuri” și pentru acest proiect, urmând ca partenerii din celelalte țări să organizeze modulele viitoare pe baza coordonatelor trasate. Și, la fel ca în octombrie, toate activitățile au fost posibile cu îngăduința și sprijinul permanent al conducerii colegiului și implicarea personală a d-nei director Carmen Argeșanu, un promotor neobosit al deschiderii internaționale, al extinderii orizontului școlii și al colectivului de elevi și profesori al acesteia.
Din echipa de proiect fac parte, alături de conducerea colegiului, d-nele profesoare Emilia Badea, Ruxandra Grancea, Raluca Nichifor, Elena Pop, Diana Rizea, Andreia Sersea și elevii: Alexandra Teodora Dumitru, clasa a XIIa, Alexandra Matei, Cristina Grigore, Alexandra Năstase, Timeea Vraști, Rebeca Istrate, Milenia Moraru, Gabriel Udroiu, Rareș Călimănescu, Ștefan Niță, clasa a XIa, Ruxandra Florescu, Maria Constantin, Livia Serșun, Anastasia Soare, Maria Săndulescu, Ileana Ioniță, Anisia Polifrone, Raluca Grancea, Robert Niță, Ștefan Călțun, clasa a Xa.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677