Joi 18 noiembrie 2021, la ora 12, la intrarea în parcul Dimitrie Ghica va fi montat și dat în folosință publică un defibrilator automat extern (DAE). Locul ales este unul central, într-o zonă foarte circulată, astfel încât acest aparat să poată fi folosit, în caz de nevoie, de cât mai multe persoane, anunță Primăria Sinaia.
“Este datoria noastră să ne ajutăm semenii în orice situație. Cabinele roșii din Sinaia devin puncte de intervenție în caz de stop cardio-respirator. Azi dau în folosință primul punct echipat cu un defibrilator automat extern. Vor urma încă 6”. Cabina este direct conectată la Dispeceratul de Monitorizare și Control al Poliției Locale, iar deschiderea ușii va transmite automat un semnal către acesta. Este un mic pas spre o comunitate mai sănătoasă”, a transmis Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.
Sursa citată a mai precizat că mâine, la eveniment au fost invitați și agenții economici care își desfășoară activitatea în zonă. Reprezentanții acestora vor fi instruiți cu privire la manevrarea defibrilatorului. Totodată, la fața locului, medicii participanți le vor expune celor prezenți manevrele de resuscitare și vor face o demonstrație de utilizare a dispozitivului.
”Doar o persoană din 10 supraviețuiește unui stop cardio-respirator dacă nu poate beneficia, la momentul oportun, de resuscitare, acordarea primului ajutor prin metode specifice, sau de utilizare a unui defibrilator înainte de sosirea unei echipe medicale. Șansele de supraviețuire prin defibrilarea precoce cresc cu 40% dacă, în apropierea victimelor, se află un defibrilator automat de acces public. Stopul cardio-respirator reprezintă o cauză de deces foarte des întâlnită în lume la ora actuală, iar România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. Putem spune cu tristețe că la fiecare 30 de minute, un român moare de stop cardio-respirator”, arată Primăria Sinaia.
Legislaţia în vigoare (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) prevede la art. 87 şi 88 următoarele:
Art. 87.(3) Acordarea primului ajutor calificat se efectuează în regim public, este o datorie a statului şi un drept al cetăţeanului şi nu poate fi efectuată în scop comercial.
ART. 88(1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.(2)
Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credinţă, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenţei acordate, protocoalelor şi procedurilor stabilite în condiţiile legii.
Astfel, dacă un cetăţean fără pregătire prealabilă foloseşte defibrilatorul semi/automat extern, el acţionează cu bună-credinţă. În ţările unde legea nu prevede expres utilizarea DAE-urilor în locurile publice acţionează legea „bunului samaritean”, prevazută la noi în art. 88 aliniatul (1)
Defibrilatorul extern automat (DAE) este un dispozitiv computerizat care analizează ritmul cardiac al victimei. Pe baza analizei, dispozitivul decide dacă este necesară administrarea unui şoc electric. DAE sunt extrem de precise şi vor declanşa un şoc electric doar dacă este necesar. Funcţionarea defibrilatorului extern automat se bazează pe şocuri electrice care pot corecta ritmul cardiac anormal. Dacă se acţionează rapid, ritmul cardiac poate reveni la normal.
Defibrilatorul este simplu de utilizat. La deschiderea cutiei, dispozitivul va porni automat și ne va indica pașii pe care ar trebui să îi urmăm.
Este un dispozitiv medical portabil care nu este conectat la rețeaua electrică, prevăzut cu o baterie de litiu proprie.
Este un dispozitiv care poate fi mutat oriunde.
Primăria Sinaia a fost suținută în acest proiect de către Serus Auto.
foto ilustrativ https://holidayandtrips.com/