Vila Sipot, parte a Domeniului Regal Peles, reintra oficial in circuitul cultural si turistic al Romaniei, odata cu deschiderea Galeriei Arhitectilor Pelesului

18 Oct 2024 10:34
Vila Sipot, parte a Domeniului Regal Peles, reintra oficial in circuitul cultural si turistic al Romaniei, odata cu deschiderea Galeriei Arhitectilor Pelesului
Dupa mai bine de 2 ani de renovari si lucrari de consolidare, Vila Sipot, cunoscuta si sub numele de „Casa Arhitectilor”, parte a Domeniului Regal Peles si locul unde a luat nastere proiectul Castelului Peles din Sinaia va reintra oficial in circuitul cultural si turistic al Romaniei, la finalul acestui an.
Principala atractie a monumentului istoric este Galeria Arhitectilor Pelesului, un spatiu expozitional unic, dedicat arhitectilor care au construit si dezvoltat domeniul regal.
Aceasta este organizata de Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles la nivelul demisolului, cu acces direct din Piateta Economat, si gazduieste printre exponate si vitralii cu patru dintre arhitectii importanti care au proiectat Castelul Peles. Printre acestia il remarcam pe Karel Liman, arhitectul ceh care a fost in slujba Regelui Carol I pentru a extinde si amenaja Pelesul in actuala forma si care a folosit Vila Sipot drept atelier de lucru. Conform documentelor istorice, insusi Regele Carol I facea vizite dese la biroul de arhitectura pentru a supraveghea proiectarea si punerea in opera a cerintelor sale. Liman a proiectat si Castelul Pelisor, precum si alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi in proiectele Reginei Maria de la Bran si Cotroceni.
Vitraliile reprezinta un element de o valoare arhitecturala aparte, asociat direct identitatii regalitatii romane, iar restaurarea lor a fost o componenta extrem de importanta in cadrul procesului de consolidare a constructiei, demarat la initiativa Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles.
Contributia Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles in amenajarea interioara a Galeriei Arhitectilor Pelesului se ridica la peste 250 de mii de lei.
In total, lucrarile de renovare si consolidare a Vilei Sipot valoreaza peste 500 de mii de euro, in mod exclusiv cu fonduri si suport logistic din partea sponsorilor privati.
In cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrarile de consolidare a constructiei, dar si lucrarile de inlocuire a instalatiilor sanitare termice si electrice, precum si de refacere a structurilor de rezistenta ale spatiului Galeriei Arhitectilor Pelesului.
Dupa modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Sipot va putea fi valorificata ca obiectiv turistic, spatiu multifunctional pentru evenimente, spatiu inspirational de lucru pentru tineri arhitecti sau cu alte profesii creative etc.
50 de mii de turisti sunt asteptati anual sa viziteze Vila Sipot, la care se adauga studentii care vin la Peles prin programele de workshop organizate de cateva dintre cele mai mari universitati din tara.
Vila Sipot ofera si locuri de cazare pentru cei care vor sa isi petreaca o vacanta in inima Domeniului Regal Peles.
Partenerii care au facut posibila restaurarea Vilei Sipot sunt Herlitz Romania, Veolia Romania, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distributie Energie Electrica Romania, Romstal, Warga Enayati, Centrul Medical Unirea, Akzonobel, BAT Romania, DentalMed, Vial Numis, Steel Business Profiles, Impact Developer & Contractor, Fresh Air, Wienerberger, Banca Comerciala Romana – Partener Oficial 2023, CEC Bank – Sponsor Principal 2024.
Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles este singura entitate non-guvernamentala si non-profit creata cu misiunea de a proteja, conserva, restaura si de a pune in valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic si peisagistic de pe Domeniul Regal Peles, ca element - cheie al culturii, turismului si identitatii Romaniei in lume. Revalorizand acest patrimoniu, APRP promoveaza, pe plan intern si international, cultura si valorile istorice ale Romaniei.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677