Vila Sipot, parte a Domeniului Regal Peles, reintra oficial in circuitul cultural si turistic al Romaniei, odata cu deschiderea Galeriei Arhitectilor Pelesului

18 Oct 2024 10:34
Vila Sipot, parte a Domeniului Regal Peles, reintra oficial in circuitul cultural si turistic al Romaniei, odata cu deschiderea Galeriei Arhitectilor Pelesului
Dupa mai bine de 2 ani de renovari si lucrari de consolidare, Vila Sipot, cunoscuta si sub numele de „Casa Arhitectilor”, parte a Domeniului Regal Peles si locul unde a luat nastere proiectul Castelului Peles din Sinaia va reintra oficial in circuitul cultural si turistic al Romaniei, la finalul acestui an.
Principala atractie a monumentului istoric este Galeria Arhitectilor Pelesului, un spatiu expozitional unic, dedicat arhitectilor care au construit si dezvoltat domeniul regal.
Aceasta este organizata de Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles la nivelul demisolului, cu acces direct din Piateta Economat, si gazduieste printre exponate si vitralii cu patru dintre arhitectii importanti care au proiectat Castelul Peles. Printre acestia il remarcam pe Karel Liman, arhitectul ceh care a fost in slujba Regelui Carol I pentru a extinde si amenaja Pelesul in actuala forma si care a folosit Vila Sipot drept atelier de lucru. Conform documentelor istorice, insusi Regele Carol I facea vizite dese la biroul de arhitectura pentru a supraveghea proiectarea si punerea in opera a cerintelor sale. Liman a proiectat si Castelul Pelisor, precum si alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi in proiectele Reginei Maria de la Bran si Cotroceni.
Vitraliile reprezinta un element de o valoare arhitecturala aparte, asociat direct identitatii regalitatii romane, iar restaurarea lor a fost o componenta extrem de importanta in cadrul procesului de consolidare a constructiei, demarat la initiativa Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles.
Contributia Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles in amenajarea interioara a Galeriei Arhitectilor Pelesului se ridica la peste 250 de mii de lei.
In total, lucrarile de renovare si consolidare a Vilei Sipot valoreaza peste 500 de mii de euro, in mod exclusiv cu fonduri si suport logistic din partea sponsorilor privati.
In cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrarile de consolidare a constructiei, dar si lucrarile de inlocuire a instalatiilor sanitare termice si electrice, precum si de refacere a structurilor de rezistenta ale spatiului Galeriei Arhitectilor Pelesului.
Dupa modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Sipot va putea fi valorificata ca obiectiv turistic, spatiu multifunctional pentru evenimente, spatiu inspirational de lucru pentru tineri arhitecti sau cu alte profesii creative etc.
50 de mii de turisti sunt asteptati anual sa viziteze Vila Sipot, la care se adauga studentii care vin la Peles prin programele de workshop organizate de cateva dintre cele mai mari universitati din tara.
Vila Sipot ofera si locuri de cazare pentru cei care vor sa isi petreaca o vacanta in inima Domeniului Regal Peles.
Partenerii care au facut posibila restaurarea Vilei Sipot sunt Herlitz Romania, Veolia Romania, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distributie Energie Electrica Romania, Romstal, Warga Enayati, Centrul Medical Unirea, Akzonobel, BAT Romania, DentalMed, Vial Numis, Steel Business Profiles, Impact Developer & Contractor, Fresh Air, Wienerberger, Banca Comerciala Romana – Partener Oficial 2023, CEC Bank – Sponsor Principal 2024.
Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles este singura entitate non-guvernamentala si non-profit creata cu misiunea de a proteja, conserva, restaura si de a pune in valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic si peisagistic de pe Domeniul Regal Peles, ca element - cheie al culturii, turismului si identitatii Romaniei in lume. Revalorizand acest patrimoniu, APRP promoveaza, pe plan intern si international, cultura si valorile istorice ale Romaniei.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677