Inspectoratul oentru Situatii de Urgenta Prahova anunta ca la nivelul judetului in ultimele 48 de ore pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 17 incendii de vegetație uscată produse în localitățile Plopu, Valea Călugărească, Lipănești, Telega, Breaza, Albești Paleologu, Filipeștii de Pădure, Fulga, Poienarii Burchi, Șoimari, Boldești-Scăeni, Ploiești, Telega, Gornet Cricov, Măneciu, Apostolache și Blejoi.
Conform celor de la ISU, cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 49 ha vegetație uscată.
În localitatea Apostolache, incendiul de vegetație s-a propagat cu repeziciune și la o anexă gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 16 mp. Pompierii militari au reușit să împiedice propoagarea focului la locuința din apropiere.
Reprezentantii ISU spun ca dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți!
Poate data viitoare când cineva se gândește să aprindă vegetația uscată se va gândi și la toate vietățile a căror viață poate fi mistuită de incendiu în numai câteva secunde!
Arderile de vegetație sunt interzise, iar nerespectarea se sancționează cu amenzi de până la 50.000 lei.
În ultimele săptămâni, pompierii au intervenit pentru stingerea unui număr mare de incendii provocate de arderea vegetației uscate în scopul igienizării terenurilor și pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Prahova face apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
- Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;
- Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condițiiși la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilorși a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.
- Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.