Weekendul acesta, la Breaza, IA - bluza traditionala romaneasca este în centrul atenției la Festivalul ” Joc si cant la Breaza”

20 Jun 2022 13:30
Weekendul acesta,  la Breaza, IA - bluza traditionala romaneasca este în centrul atenției la Festivalul ” Joc si cant la Breaza”
Sambata, 25 iunie, incepand cu orele 11.30, va avea loc Festivalul ” Joc si cant la Breaza”, un eveniment despre traditie - punte de legatura intre trecut si viitor. Festivalul se afla la a VIII-a editie. Va avea loc o parada a participantilor in port popular din diferite zone, un concurs cu mai multe sectiuni, concerte ale invitatilor speciali si festivitate de premiere.
Potrivit infoturismbreaza.ro, Ia de Breaza a cunoscut o evolutie in timp. Astfel, in secolul al XIX-lea si primele decenii ale secolului al XX-lea se purta ia mocaneasca, realizata din panza de casa numita si „panza pescareasca”, la razboi de tesut manual. Culorile folosite in decorarea iei erau rosu si negru. In perioada interbelica, apare ia de parada, decorata cu matase, arnici, paiete „fluturi”, margele, fir metalic. Paleta de culori se completeaza cu: albastru, bleu, verde, gri, bej, etc. Ia postbelica, realizata dupa intemeierea Cooperativei „Arta Casnica”, in 1948, are modelul mult mai stilizat, arniciul este inlocuit cu mulinee si ata, panza de casa inlocuita cu panza de bumbac realizata la razboi de tesut mecanic. In multe cazuri „albul” cu modelul sau devine model propriu-zis. Asa au aparut iile cu „Suveicuta”, „Unghia Gaii Mari”, „Buclavaua”, „Dovlecelul”, „Floarea Reginei”, „Steaua cu 16 tepi”, „Steaua cu spic”, „Labuta”, Coarnele Berbecului, etc. De asemenea, au aparut iile cu „filtireu”, broderie sparta.
Modelele specifice iei de Breaza și semnificațiile lor:
„Roatele”: se mai numește „abundența” sau „roata norocului” și este un model bogat, format din cercuri (reprezentând perfecțiunea), cu opt petale în mijloc și pene pe margini, o combinație optimă de atragere a norocului.
„Crestele”: asociate cu crestele munților, reprezintă suișurile și coborîșurile vieţii. Toate înşirate cu măiestrie într-un echilibru perfect pentru atragerea forţei.
„Unghia Găii”: model străvechi de brodatură care ne aduce mai aproape de Gaia, de comuniunea cu natura. Este purtat la ceremoniiile de celebrare a Vieții. Impresionant prin complexitatea sa, atrăgător de echilibru și pace sufletească dată de perfecțiunea naturii.
„Dovlecelul” și „Spicul de grâu”: sunt două modele de broderie care simbolizează roadele pământului, și se poartă la ceremoniile pentru invocarea abundenței și recoltelor bogate.
„Trecătoarea”: model cusut în „muște” care semnifică trecerea vieții, efemeritatea omului pe pământ. Numit și „Coronița”, este o încoronare adusă vieții, o celebrare a Omului în toată perfecțiunea lui.
„Steaua cu 16 țăpi”: semnifică Universul, cerul înstelat și strălucitor. Se știe că strămoșii noștri erau pasionați de astrologie – astfel, au încercat transpunerea pe ii a Căii Lactee.
„Alburile” și „ajururile” reprezintă apele. Puritatea noastră. Ele sunt nelipsite de pe orice ie.
„Crețul” de la baza gâtului este specific Munteniei. Nu poate fi imitat sau furat. Se face după o tehnică bine înrădăcinată și transmisă din generație în generație cu strictețe. Totul se numără, totul se socotește pentru obținerea rezultatului perfect.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677