Conacul Matac din Valea Călugărească, unde și Nicolae Ceaușescu venea pentru degustări de vinuri, are nevoie de reabilitare

16 Feb 2021 13:48
Despre Conacul Matac am putea spune că este o bijuterie arhitectonică. Și nu am greși cu nimic. Mai ales că are în spate și o adevărată istorie.
Acest monument arhitectonic se află în Valea Călugărească, la Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație. Conacul a fost construit între anii 1901-1903, pe fosta moșie Cantacuzino, de către inginerul Barbu Matac, care era înalt funcționar la Căile Ferate Române.
Aici au fost turnate scene din filmul "Secretul lui Bachus, de exemplu. Dar era și un punct de atracție pentru protipendadă. Numeroase delegații străine erau aici aduse pentru degustări de vinuri. Chiar și Nicolae Ceaușescu a venit aici și a scris în Cartea de Aur, dar se pare că după Revoluție cineva a rupt fila respectivă.
" Conacul este în conservare. Noi îl avem în administrare. Trebuie să retrocedăm 1,55 de hectare de teren și apoi vom face înscrierea în cartea funciară după care va putea intra în reabilitare. Nu e în paragină. Nicolae Ceașescu a venit aici o dată sau de 2 ori, a scris în Cartea de Aur dar cineva a rupt foaia. Nu venea atât de des precum se spunea", a declarat Marian Ion, director general al ICDVV Valea Călugărească.
Potrivit acestuia, ultimele lucrări au fost făcute în anul 2012 când a fost reabilitat acoperișul. Conacul are acum nevoie de lucrări consolidare și restaurare.
Conducerea institutului vrea să-l reabiliteze cât mai repede urmând ca acest conac să fie introdus în circuitul degustărilor de vinuri, cel mai probabil.
În cartea de aur a Stațiunii Experimentale Viticole Valea Călugărească sunt consemnate numeroase mesaje de admirație pentru realizările obținute și vinurile deosebite degustate.
Prima mențiune datează din data de 24.05.1957, scrisă de șeful unei delegații sovietice.
În perioada 24.05.1957 - 23.09.1967, au fost primite 261 delegații din țară dar mai ales din străinătate, atât din tări ale blocului comunist (URSS, Jugoslavia, RDG, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Cuba, RP Chineză, Corea de Nord), cât și din țările capitaliste (Olanda, Austria, SUA, Italia, Belgia, Franța, Israel, Turcia, Anglia, Finlanda, Grecia).
Dintre personalitațile române care au vizitat stațiunea și au lăsat impresii frumoase, se numără: poetul Alexandru Andrițoiu, soția acestuia, actrița Aura Andrițoiu și poetul argeșean Ion Bănuță.
Unul dintre oaspeții de seamă străini care a fost încântat de ceea ce a văzut în timpul vizitei din 28.05.1964 este Italo Cosmo, renumit expert viticol și profesor italian, fost director al Institutului Experimental pentru Viticultură și Enologie Conegliano (Veneto-Italia) între anii 1946-1975. A fost creator de soiuri pentru vin: Fertilo (Cosmo 108), Flavis (Cosmo 76), Italica (Cosmo 103), Nigra (Cosmo 96), Prodest (Cosmo 109), de portaltoi: Cosmo 2 si 10, rezultați din încrucișarea speciilor V. Berlandieri x V. Riparia, precum și a unor clone de portaltoi: Cosmo 4, 7 si 9 extrase din portaltoiul Teleki 8 B.
Stațiunea Experimentală Viticolă Valea Călugărească, a fost creată în anul 1950 ca centru experimental în masivul viticol Dealu Mare din regiunea Ploiești în scopul studierii diferitelor aspecte legate de cultura viței-de-vie și obținerea vinului.
Aceasta a funcționat ca bază experimentală a Secției de Viticultură în cadrul Institutului de Cercetări Agronomice al României (I.C.A.R.), în perioada 1950 " 1957, iar din anul 1957 până la 30 septembrie 1967 a funcționat în subordinea Institutului de Cercetări Horti Viticole (ICHV).
Stațiunea și-a avut sediul în clădirile Crama și conacul Matac, în perioada 1950 -1967.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitări copile drag frumos ascultător și muncitor, sunt mândru de tine și îți promit ca îți voi fi alături în orice moment din viata de zi cu zi, pentru ca meriți tot ce este mai bun și mai frumos pe acest Pământ Sfânt,??
bauna ziua de cand s-a reluat furnizarea apei calde in str.ARHIP NICOLAE BL61 SC,A NU ESTE PRESIUNE DE LOC
Stimate Doamne, stimati Domni, scuzati varog Romana mea, fiindca Germana este limba mea materna. Am dat intamplator de aceasta onoare post mortem a preotului pensionar Martin Gheorghe, pe care l-am cunoscut personal. Am corespondat pana la moartea Dansului, sie am forst si in localitatea Vadu Paranoia in vizita. Urmasii Dansului stiu der mine, uni urmasi a Dansului ma cunosc personal. Cunosc si istoria satului Vadu Parului si infintarea lui in 1780, amanunte dela domnul Martin Gheorghe. Ma bucura foarte mult, ca i se dat post mortem onoarea aceasta pentru umanitatea lui meritata, si pentru lupta sa pentru pace si dreptate. Cu stima Hans-Günther Kessler, Germania
Tort cu lamaie
Dar de ce persoanele cu dizabilități,și aici mă refer la cei cu indemnizații de handicap gradul 2(395 de lei)nu beneficiază de acest ajutor alimentar? Pentru că cei de la primărie spune că Nu beneficiez(nu am dreptul)DE CE?
Curs valutar
EUR Euro 4.9266 0.0016
USD Dolarul SUA 4.7043 -0.0235
GBP Lira sterlina 5.6863 -0.0411
CHF Francul elvetian 4.9892 -0.0228
XAU Gramul de aur 266.5349 0.0446