Conacul Matac din Valea Călugărească, unde și Nicolae Ceaușescu venea pentru degustări de vinuri, are nevoie de reabilitare

16 Feb 2021 13:48
Despre Conacul Matac am putea spune că este o bijuterie arhitectonică. Și nu am greși cu nimic. Mai ales că are în spate și o adevărată istorie.
Acest monument arhitectonic se află în Valea Călugărească, la Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație. Conacul a fost construit între anii 1901-1903, pe fosta moșie Cantacuzino, de către inginerul Barbu Matac, care era înalt funcționar la Căile Ferate Române.
Aici au fost turnate scene din filmul "Secretul lui Bachus, de exemplu. Dar era și un punct de atracție pentru protipendadă. Numeroase delegații străine erau aici aduse pentru degustări de vinuri. Chiar și Nicolae Ceaușescu a venit aici și a scris în Cartea de Aur, dar se pare că după Revoluție cineva a rupt fila respectivă.
" Conacul este în conservare. Noi îl avem în administrare. Trebuie să retrocedăm 1,55 de hectare de teren și apoi vom face înscrierea în cartea funciară după care va putea intra în reabilitare. Nu e în paragină. Nicolae Ceașescu a venit aici o dată sau de 2 ori, a scris în Cartea de Aur dar cineva a rupt foaia. Nu venea atât de des precum se spunea", a declarat Marian Ion, director general al ICDVV Valea Călugărească.
Potrivit acestuia, ultimele lucrări au fost făcute în anul 2012 când a fost reabilitat acoperișul. Conacul are acum nevoie de lucrări consolidare și restaurare.
Conducerea institutului vrea să-l reabiliteze cât mai repede urmând ca acest conac să fie introdus în circuitul degustărilor de vinuri, cel mai probabil.
În cartea de aur a Stațiunii Experimentale Viticole Valea Călugărească sunt consemnate numeroase mesaje de admirație pentru realizările obținute și vinurile deosebite degustate.
Prima mențiune datează din data de 24.05.1957, scrisă de șeful unei delegații sovietice.
În perioada 24.05.1957 - 23.09.1967, au fost primite 261 delegații din țară dar mai ales din străinătate, atât din tări ale blocului comunist (URSS, Jugoslavia, RDG, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Cuba, RP Chineză, Corea de Nord), cât și din țările capitaliste (Olanda, Austria, SUA, Italia, Belgia, Franța, Israel, Turcia, Anglia, Finlanda, Grecia).
Dintre personalitațile române care au vizitat stațiunea și au lăsat impresii frumoase, se numără: poetul Alexandru Andrițoiu, soția acestuia, actrița Aura Andrițoiu și poetul argeșean Ion Bănuță.
Unul dintre oaspeții de seamă străini care a fost încântat de ceea ce a văzut în timpul vizitei din 28.05.1964 este Italo Cosmo, renumit expert viticol și profesor italian, fost director al Institutului Experimental pentru Viticultură și Enologie Conegliano (Veneto-Italia) între anii 1946-1975. A fost creator de soiuri pentru vin: Fertilo (Cosmo 108), Flavis (Cosmo 76), Italica (Cosmo 103), Nigra (Cosmo 96), Prodest (Cosmo 109), de portaltoi: Cosmo 2 si 10, rezultați din încrucișarea speciilor V. Berlandieri x V. Riparia, precum și a unor clone de portaltoi: Cosmo 4, 7 si 9 extrase din portaltoiul Teleki 8 B.
Stațiunea Experimentală Viticolă Valea Călugărească, a fost creată în anul 1950 ca centru experimental în masivul viticol Dealu Mare din regiunea Ploiești în scopul studierii diferitelor aspecte legate de cultura viței-de-vie și obținerea vinului.
Aceasta a funcționat ca bază experimentală a Secției de Viticultură în cadrul Institutului de Cercetări Agronomice al României (I.C.A.R.), în perioada 1950 " 1957, iar din anul 1957 până la 30 septembrie 1967 a funcționat în subordinea Institutului de Cercetări Horti Viticole (ICHV).
Stațiunea și-a avut sediul în clădirile Crama și conacul Matac, în perioada 1950 -1967.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677