Cercetări făcute de Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino" și în Prahova. A fost descoperit tantarul tigru asiatic

20 Sep 2019 09:11
Cercetări făcute de  Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino" și în Prahova. A fost descoperit tantarul tigru asiatic
Cercetarile efectuate de Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino" privind fauna de tantari din Romania pun in evidenta informatii de interes pentru sanatatea publica, anunta DSP Arges. Sursa citata a precizat ca aceste cercetari au fost facute in localitati din judetele Constanta, Prahova, Giurgiu, Timis, Mehedinti si au fost semnalate urmatoarele:
- Prezenta speciei Culex Pipiens (tantarul obisnuit) care este dominanta in fauna de culicide din localitatile unde s-a desfasurat investigatia. Aceasta specie, cunoscuta a fi prezenta pretutindeni in tara noastra, este specia implicata in transmiterea virusului West Nile, responsabil de inbolnavirile cu febra infectioasa West Nile si meningoencefalita.
- Prezenta, pentru prima data, a speciei de tantar Aedes Albopictus (tantarul tigru asiatic), specie puternic invaziva, diurna, care este implicata in transmiterea virusurilor febrei Denga, febrei galbene, febrei Zika si febrei Chikungunya. Aceasta specie invaziva de tantari este instalata in aceste localitati semnalate, in populatii stabile, dovada: densitate mare a tantarilor si disconfortul semnalat de populatie.
Ca urmare Directia de Sanatate Publica face urmatoarele recomandari:
- intensificarea masurilor de combatere a vectorilor de catre autoritatile locale, cu accent in zonele cunoscute a fi locuri de inmultire a tantarilor (parcuri, cimitire, lacuri, etc. inclusiv depozite de anvelope si zone unde stationeaza TIR-uri), dar si zonele din jurul Spitalelor de Boli Infectioase, unde pot fi internate cazuri cu boli transmise prin vectori (in perioada viremica).
- substantele chimice utilizate pentru combaterea vectorilor trebuie sa fie active si pentru specia Aedes Albopictus (chiar daca nu au fost facute cercetari care sa puna in evidenta aceasta specie de tantar in judetul nostru).

Cum putem impiedica tantarii sa se inmulteasca in preajma noastra ?...
- Prin evacuarea apei din subsoluri;
- Prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;
- Prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau sa le protejam de accesul tantarilor, acoperindu-le bine cu capace potrivite;
- Prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor care nu ne mai trebuie si in care apa poate stagna;
- Prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se pot adaposti tantarii.
Cum sa evitam intepaturile de tantari ?...
- Purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca iesim seara din locuinte sau iesim seara in parc la plimbare sau cand mergem in padure, la pescuit, in Delta;
- Utilizand substante chimice repelente impotriva tantarilor, comercializate in farmacii (DEET, icaridin/picardin, IR 3535), in concordanta cu instructiunile de pe eticheta, pe care sa le aplicam pe partile descoperite ale corpului;
- Impiedicand patrunderea tantarilor in casa (plase protectie la ferestre/usi);
- Utilizand substante insecticide in locuinte / in jurul locuintelor;
- Utilizand in locuinta aerul conditionat;
- Utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor, in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca dormiti in aer liber;
- Acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.

foto https://ro.wikipedia.org




COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677